Intim

Favágószexuális pasik: tényleg ők jelentik a visszatérést az „igazi férfiassághoz”?

Sokan állítják, hogy a lumberszexualitással – ami leánykori nevén favágószexualitás egyébként – visszatért az „igazi férfiasság”. A metroszexuális szépfiúk helyére a bozontos, szőrös, napbarnított, izmos hímek léptek, akik kockás ingben ezermesterkednek a kamrában, és két termék közül sem ismernék fel a hidratálókrémet. Vajon tényleg így van? 

vous - 2016.06.28.
Favágószexuális pasik: tényleg ők jelentik a visszatérést az „igazi férfiassághoz”?

Kik is azok a lumberszexuális hímek?

Na, nézzük csak, itt egy gyorstalpaló, hogy átlássátok egy kicsit a színteret. Utánaástam a szakirodalomnak, és a pasi a nagykönyv szerint lumberszexuális, ha

  • legalább egy fúrógép büszke tulajdonosa és termeszt néhány fűszernövényt az ablakban
  • nem riad vissza se egy polc megszerelésétől, se pedig egy kis kertészkedéstől (fűnyírásban különösen izmos)
  • kevés időt tölt a fürdőszobában, és nem használ túl sok illatszert, mégis begerjedtek az illatától
  • hagyja, hadd nőjön a szőr az egész testén
  • imád a természetben mászkálni, de azért ügyel arra, hogy az iPhone-ján még elérhető legyen
  • van egy csomó egyszerű, durva anyagból készült inge és egy pár masszív – de jó eséllyel már oszlásnak indult – bakancsa
  • szereti az állatokat, főként a kutyákat és a lovakat
  • a durva külső mindennek ellenére – természetesen – érző szívet takar, vagyis nem ritkán verseket ír, esetleg hosszan filozofál, de egy romantikus lánykérésre is simán számíthatunk tőle
  • testalkata jellemző módon erőteljes, izmos, a pocak – ideértve az ún. „aputestet” –  pedig abszolút megengedett.
Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

És kik is azok a metroszexuális pasik?

Most, hogy így képbe kerültünk, vessünk egy pillantást arra, honnan ismerszenek meg a metroszexuális srácok. Ő az, aki

  • abszolút heteró, mégis többet tud az egyéni színskáláról és a szemkörnyéki hidratálásról, mint az összes eddigi csaja együttvéve
  • véletlenül sem hagyná ki a borotválkozást és a teljes szőrtelenítést, különösen heretájon, nehogy véletlenül köpködnie kelljen a nőjének
  • a szemöldökcsipesz, a körömreszelő és a hajlakk a hétköznapjai szerves részét képezi
  • van egy csomó méregdrága, márkás holmija, és igazán exkluzív parfümjei is
  • reggelente órákat tölt a fürdőszobában, és senki sem érti, mit is csinál pontosan
  • ellenállhatatlan vágyat érez, hogy szűk, testhezálló gatyákban járjon (sokan közülük az emó trendet is követték tiniként, de aztán eleget kezdtek keresni a jobb fodrászok rendszeres látogatásához is)
  • szereti a menő kütyüket, és rendszeresen frissíti az Instagramját klassz fotókkal (önmagáról, mi másról?)
  • testalkata rendszerint vékony, törékeny. 
Objektum doboz

Van átjárás a két csoport tagjai között? De még mennyire!

Oké, és akkor most mondjuk a poént: a lumberszexuálisként kategorizált jóemberek többsége nem is olyan régen talán metroszexuális volt. Igen, jól olvastátok, meglehetősen nagy az átfedés a két csoport tagjai között. Remek példa erre David Beckham, aki 10–15 éve még egy szőrszálat nem hagyott oda nem illő helyen, nem létezett férfifodrászat a fotói nélkül és bőre puhább hatást keltett, mint Beyonceé… ma meg simán mászkál ötnapos borostával egy szakadt farmerben, borzas hajjal – és még mindig szexi, sőt. 

Forrás:
AFP

Sokan a tradicionális értelemben vett férfiasság hanyatlására adott választ látják a lumberszexuális jellemzők előtérbe kerülésében, és azt súgják: nem véletlen, hogy a divat világa ezt a fajta természetességet ünnepli azok után, hogy relatív hosszú ideig a törékeny, vékony, kissé piperkőc, de mindenképpen trendérzékeny férfivel próbálták eladni a termékeket. Hasonló a jelenség ahhoz, mint amikor a kifutókról és a magazinok címoldaláról kezdtek eltűnni a nullás méretű modellcsajok, és végre plus size lányokat is láthattunk a kampányokban a természetesség és a sokféleség jegyében.  

Hé, akkor most… mi van?! Az, hogy bárki lehet „igazi férfi”!

A lumberszexualitás és a metroszexualitás két, egymásnak látszólag ellentmondó trend, amelyet eszközül használva eladnak nekünk valamit: biciklit, tabletet, nyaralást, filmet, focit, önismereti kurzust… bármi egyebet. A hétköznapi férfiak talán ösztönösen követik is ezeknek a trendeknek bizonyos vonulatait, hiszen hat rájuk a masszív médiareprezentáció, de azért elsősorban önmaguk maradnak. 

Ahogyan a 21. században nem csak egyféleképpen – csendes és passzív Audrey Hepburnként – lehet nőnek lenni, úgy hála az égnek „az igazi férfi” is sokféle: van, aki nagydarab, mackós ezermester, és van, aki reggelente fél órán át lövi be a haját, és sehová sem megy ajakír nélkül.

És igen, léteznek a fentiek különféle, színes kombinációi is, továbbá az egészen más karakterek is: épp annyiféle egyéni jellemzővel, ahány férfi a földön él. 

Ünnepeljük hát a lumberszexualitást, de közben a metroszexualitást is: azt, hogy sokféle férfi létezik, és egyik sem „igazibb” – vonzóbb, erősebb, karizmatikusabb – a másiknál, hanem mind a valóság egy reprezentációja, és a hozzáadott értékektől függ, mennyire érezzük őt közel magunkhoz…  És hát szerencsére mindenkinek más jön be, így félnivalója egyetlen hímnek sincs, aki vállalja önmagát.  

Ajánlott cikkek