Egyéb kategória

Pin-up lányok nem csak régen léteztek – ismerjétek meg a Miss Pin-Up Hungary nevű szépségversenyt!

Ha lehetőségem lenne az időutazásra, akkor az '50-es évek Amerikáját biztos meglátogatnám. Hogy miért? Az az életérzés egyszerűen magával ragadó. Akkoriban a férfiak igazi férfiak voltak, nem is beszélve a nőkről, akik közül sokan még ma is ideálnak számítanak. Bár az időgépre még várnom kell egy darabig, a kor Amerikájával szerencsére manapság is meg lehet ismerkedni – ráadásul Budapesten!

vous - 2016.07.01.
Pin-up lányok nem csak régen léteztek – ismerjétek meg a Miss Pin-Up Hungary nevű szépségversenyt!

Mindig is humán típusú ember voltam, a matek és társai soha nem fogtak meg, nem úgy, mint az irodalom vagy a történelem. Töriből mindig jó voltam, de nem érdekelt igazán a tananyag, kivéve a gimi utolsó évében, amikor végre az 1900-as évekről tanultunk. Mindent a fejünkbe vertek a háborúktól kezdve az évszámokon át a fontos történelmi alakokig, de arról egy szó sem esett, hogy hogyan éltek akkoriban az emberek. Pedig gondoljunk csak például az ötvenes évekre: a rock ’n’ roll a fénykorát élte, hot rodok jártak mindenhol, és a nők nőiesebbek voltak, mint valaha! Igen, ők voltak a pin-up lányok, akiknek stílusáért még a mai napig megőrülnek a nők.

Ezt bizonyítja az is, hogy már ötödik éve rendezik meg egyre nagyobb sikerrel a Miss Pin-Up Hungary nevű szépségversenyt. A rendezvény főszervezőjével és műsorvezetőjével, Meruk Lászlóval beszélgettem.

Forrás:
Facebook/Miss Pin-Up Hungary

Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen versenyt szervezzetek?

Azt tudni kell rólam, hogy egyszerűen szerelmese vagyok ennek a stílusnak, az életem szinte e körül a kor körül forog. A Rusty Rudders Car Club elnöke vagyok, és már 8-9 éve szervezünk hot rod találkozókat a Hungexpón, ennek a kultúrának pedig a lányok is szerves részei. Nagy igény volt tehát arra, hogy legyen egy, a kifejezetten pin-up lányoknak szervezett verseny, és bár többen is próbálkoztak vele, nem jöttek be a számítások.

Az autósklub mellett tulajdonosa vagyok a Sunny Diner nevű amerikai-retró étteremnek, és egyszer az étterem elindított egy amatőr pin-up szépségversenyt a Facebookon, aminek a nyereménye egy profi fotózás volt. Nagy volt az érdeklődés, és sokan is jelentkeztek, ez nőtte ki magát oda, ahol most tartunk. Két éve a sajtó is felkapta az eseményt, és más ilyen jellegű rendezvény nincs az országban, szóval ennek is köszönhető a nagy siker.

A lányok a hétköznapokban is így öltözködnek, vagy csak szimpatizálnak a kultúrával, és kizárólag a versenyeken vesznek fel pin-up stílusú ruhákat?

Ezt általában én is meg szoktam kérdezni a versenyzőktől a színpadon, és nagyon vegyesek a válaszok. Vannak olyan lányok, akiknek nagyon tetszik ez a stílus, de nem szentelik ennek az egész életüket.

De vannak olyanok is, akik ezt nemcsak stílusnak, hanem egy életformának tekintik, ezért a mindennapokban is így öltözködnek.

Mit szól hozzájuk az utca embere?

Természetesen megbámulják őket, de nagyon ritkán kapnak negatív beszólásokat. Meglepő, de az emberek befogadóan állnak a dologhoz, bátornak tartják a lányokat, sok kedves megjegyzést kaptak már. Főként az idősebb, 60-as korosztálynak, valamint a fiatalabbaknak tetszik a dolog.

Forrás:
Facebook/Miss Pin-Up Hungary

Mi a helyzet Amerikában? Ott is divat a pin-up stílus?

Amerikában stílusok jöttek-mentek, de ott is ismét felvirágozni látszik a szubkultúra. Manapság már az amerikaiak főként a new-school pin-upot követik, ami abban tér el az old-schooltól, hogy óriási szerepet kapnak a tetoválások a női testen, ezzel kiegészítve a sminket, ruhát és hajviseletet.

Magyarországon a pin-up fénykorában a nők nem követték ezt a fajta divatot, hiszen nagyon el voltunk zárva a nyugati trendektől, így mondhatjuk, hogy mostanában kezdett el felkapottá válni.

Mit gondolsz a mai divatról?

Semmiképp sem gondolom azt, hogy rossz irányba haladnának a mai trendek, csak egészen mások. Manapság már mindenki szabadon dönthet arról, hogy milyen ruhákat vesz fel, ezáltal pedig lehetőség van arra, hogy színesebben, egyedibben jelenjünk meg. Szerintem még mindig megvan az a nőkben, hogy nőiesek legyenek, és ez egyáltalán nem rossz dolog.

Forrás:
Facebook/Miss Pin-Up Hungary

A versenyen a lányok maguk gondoskodnak az odaillő hajról és a sminkről?

Bár próbálunk a lányokkal mindig nagyon közvetlenek lenni, és azért nincs annyi kötöttség sem, mint egy átlagos szépségversenyen, de természetesen az igényesség és a színvonal itt is fontos szempont. Próbálunk segíteni a lányoknak, így biztosítjuk a sminkest és a fodrászt, de ezen a téren is biztosra megyünk: csak olyan szakemberekkel dolgozunk, akik már letettek valamit az asztalra, megbízunk a munkájukban, és ismerik azt a stílust, amit a lányok is képviselnek.

A lányok a verseny után is tartják egymással a kapcsolatot?

Igen, a versenyek után sokan lettek barátnők, és még a mai napig is azok, hiszen nemcsak a hasonló stílus, de a közös élmények is összekovácsolták őket. Szerencsére sokan nemcsak egymással, hanem velünk is tarják még a kapcsolatot, részt vesznek a későbbi versenyeken, szurkolnak, vagy csak betérnek hozzánk az étterembe egy kicsit beszélgetni.

Forrás:
Facebook/Miss Pin-Up Hungary

Mi számotokra a legnagyobb sikerélmény?

Először is az, hogy ekkora az érdeklődés a verseny iránt, legutóbb például napi szinten körülbelül 80 000-en keresték fel a weboldalunkat, ami miatt még a Google is kérdezősködött, hogy mi történt itt. Semmi különös, csak ennyi embert érdekelt a rendezvény.

 Várkonyi Judit: A Díva

Várkonyi Judit: A Díva
Forrás:
Alexandra Kiadó

A másik dolog, amire nagyon büszkék vagyunk, hogy hozzánk tényleg a legkülönfélébb nők jelentkeznek. Azok a nők, akik bátrak, vállalják magukat, élvezik az életet, és valóban a nagybetűs NŐK. Jelentkezett már hozzánk mozgássérült hölgy és várandós kismama is, mi mindenkinek lehetőséget adunk, hogy megmutathassák, milyenek is igazából.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Természetesen jövőre is szeretnénk megrendezni a versenyt, tervünk szerint ez már nemzetközi lesz, hiszen például már Olaszországból vagy Szlovéniából is érdeklődtek. Sok pin-up szépségverseny van Európában, de a miénket a legjobbak közt tartják számon, hiszen sokak szerint itt a legjobb és a legkomolyabb a szervezés. De ennek mi csak örülni tudunk.

Ajánlott cikkek