vadvirág

Végre hallhatjuk, mit mondanak nekünk a növényeink

Eddig ha láttatok valakit, aki hangosan beszélt a növényeihez, elképzelhető, hogy kicsit furcsán néztetek rá. Mostantól azonban már nem fura az ilyesmi, ugyanis egy új technika lehetővé teszi, hogy hallgassuk, ha a növényeink beszélnek hozzánk!

Maga a tény, hogy a növények a maguk módján kommunikálnak a környezetükkel, már 1873 óta tudományosan igazolt tény. Azóta számtalanszor megfigyelték már, amint apró elektronikus jeleket bocsátanak ki magukból, csak az tűnt idáig elképzelhetetlennek, hogy dekódolni tudjuk, mit akarnak mondani. Most azonban sikerült a lehetetlen, ugyanis egy monitor segítségével mostantól minden növénygazda megfigyelheti ezeket a elektronikus jeleket, a tudósok pedig remélik, hogy előbb-utóbb megfejthetik azt is, hogy ilyenkor mit kommunikálnak feléjük a növények.

Forrás:
Vivent

A szerkezetet – melyet becses nevén Phytl Signs Explorernek hívnak – szenzorok segítségével közvetlenül a növényekre kapcsolódik, és ha a monitor megszólal, azt jelenti, hogy a növény elektromos feszültsége éppen változik, ráadásul minél magasabb hangot ad ki magából a szerkezet, annál gyorsabb változások mennek végbe a növényben. A cég egyébként, ami a montiort készítette, a növényeknek gyárt gyógyszereket és egyéb technikai kiegészítőket – írja a Daily Mail.

Azt ígérik a növénygazdiknak, hogy a jelzésekből egy idő után tudni fogják, hogy a növényeik hogy érzik magukat: hogy szomjasak-e, vagy esetleg stresszelnek, csendesek vagy beszédesek, rosszul érzik-e magukat olyan károkozóktól, amiket a gazdáik eddig észre sem vettek. A monitorhoz laptopról vagy telefonról is lehet majd kapcsolódni, így a növénykedvelők akkor is figyelhetik kedvenceiket, amikor elmennek otthonról.

Az, hogy egy növény mit kommunikál és mikor, még nem teljesen világos a tudomány számára. A Phytl Signs Explorer célja, hogy megismerjük és folyamatosan követni tudjuk kommunikációjuk természetét

– mondta el Gerhard Obermeyer biológus a New Scientistnek. A termékek hamarosan kaphatók lesznek, természetesen a technológia nem lesz olcsó, de ha igazi növénybarátok vagytok, és szeretnétek tudni, hogy mit mondanak nektek a növényeitek, akkor talán pont nektek találták ki.