Egyéb kategória

Életmódváltás nyaralás alatt? Kizárt dolog! Vagy mégsem?

Életmódot váltani nyár közepén? Pont mikor nyaralni mentek? Amikor egész nap csak heverésznétek a vízparton, és mindent összeennétek, ami elétek kerül? Elsőre elvetemült ötletnek tűnik.

vous - 2016.07.08.
Életmódváltás nyaralás alatt? Kizárt dolog! Vagy mégsem?

De mégsem az! Fontos megértenetek, hogy milyen óriási különbség van az életmódváltás és a fogyókúrázás között. Az életmódváltás, bár most 21 nappal kezdődik, de valójában egy életre szól, ezért szükséges, hogy hosszú távon fenntartható legyen.

Életmódváltás alatt nem kell ájulásig edzenetek, nem kell koplalnotok sem, vagyis nem csak pufirizst és salátát ehettek. Az életmódváltás nem az önsanyargatásról és a lemondásról szól, hanem arról, hogy megtaláljátok azt a stílust, rendszert, ami ha szokásotokká válik, akkor egészségesebbé és erősebbé tesz titeket.

Ennél fogva tehát egyáltalán nem akadályozza az életmódváltás azt, hogy élvezzétek a nyaralásotokat. Sőt! Teljesebbé és örömtelibbé teheti, és segít, hogy minél jobban kihasználjátok a rátok váró szabadságot. Az egészséges életmódnak három talpköve van:

  • a táplálkozás
  • a mozgás
  • a pihenés

Nemcsak hétköznapjaitok, de nyaralásotok alatt is ezeket tartsátok szem előtt. Vegyük is sorra, mire figyeljetek a vakáció során!

Egyetek helyit!

A tradicionális ételekkel nem lőhettek nagyon mellé, hiszen ezek általában friss, helyi alapanyagokból készülnek, elkészítésük egyszerű és természetes. Különösen tőlünk délebbre rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és valljuk be, egy meleg nyári napon nincs is finomabb, mint egy friss és ropogós saláta!

Emellett a könnyű, fehér húsok és tengeri herkentyűk is népszerűek. Ha cukorra vágytok, akkor válasszatok édes epreket, mangót vagy narancsot, a helyi piacról. A tápláló és egészséges ételek mellett külön kaland felfedezni a lokál éttermeket, ahol belepillanthattok a helyiek életébe, megismerkedhettek velük, és belemerülhettek egy ismeretlen világba!

Forrás:
iStock

Maradjatok aktívak!

Ne gondoljátok, hogy nyaralás alatt olyan nehéz teljesíteni a napi edzésadagot! Persze most nem a súlyok emelgetésére vagy kimerítő futásra gondolok, hanem inkább használjátok ki azt, amit a hely kínál. Próbáljatok ki valami újdonságot, például egy új vízi sportot, parti jógát, tornázzatok a homokban, kiránduljatok egyet a természetben.

Nathaniel Philbrick: A tenger szívében

Nathaniel Philbrick: A tenger szívében
Forrás:
Alexandra Kiadó

Az új környezetnek és a szabadságnak hála nem is fogjátok észrevenni, mennyit mozogtok! Napi pár óra aktivitás nemhogy lefáraszt, hanem inkább feltölt majd titeket, ezek után pedig egy isteni helyi különlegesség még jobban fog esni.

Én például ha új helyre érkezem, az első reggel elmegyek futni. Nem a sport miatt, inkább csak kocogok, nézelődöm, felfedezem a helyi utcácskákat, megfigyelem, ahogy ébred a város. Nagyon szuper érzés így indítani a nyaralást, nemcsak azért, mert kimozgom az utazás fáradalmait, felpörgetem a szervezetemet, de így tudom legjobban átélni a hely hangulatát. Külön öröm, amikor helyi futókkal találkozom: biccentünk egymásnak, így úgy érzem, máris egy közösség része lettem.

A pihenésről se feledkezzetek meg!

Kevesen tudják, de éppen a regeneráció az, ami alatt a legtöbbet erősödtök, legyen szó sportolásról vagy pszichés terhelésről.

A túlkompenzálás a fejlődés alapja: ez annyit jelent, hogy a szervezet a stressz előtti állapothoz képest továbbfejleszti önmagát.

Éppen ezért a pihenés legalább olyan fontos, mint maga a munka! Legyen szó az egész éves munkahelyi stressz utáni regenerációról vagy az előző edzés utáni pihenésről. A szervezetnek szüksége van erre az időre ahhoz, hogy felépítse magát jobbra, mint amilyen azelőtt volt. A nyaralás alatt használjátok ki, hogy sokáig alhattok, vagy éppen hogy korán lefekhettek, esetleg délután sziesztázhattok. A környezetváltozás önmagában is óriási regenerációs erővel bír. Használjátok ki, hogy motivációt gyűjtsetek az életmódváltáshoz is!

fel-labbal-a-paradicsomban-eljetek-tul-okosan-a-szabadsag-elotti-napokat

Fél lábbal a paradicsomban – Éljétek túl okosan a szabadság előtti napokat!

Már csak pár hét vagy talán annyi sincs hátra az áhított szabadságig! Akár otthon pihentek, akár elutaztok nyaralni, az utolsó napok ólmosan lassan telnek. Ismerős?

Egy korábbi cikkünkből kiderül, mit tehettek a házsártosság ellen, és hogyan tudtok a munkahelyen is teljesíteni, miközben lélekben már a nyaralásra is készültök! Kíváncsiak vagytok? ITT mindent megtudhattok!

 

Ajánlott cikkek