Egyéb kategória

„Az időjárás szélsőségeit a méhek is nehezen viselik” – egy méhésszel beszélgettünk

Méz a teába, sütibe, szinte mindenbe – akár cukor helyett. „Tegyetek mézet mindenbe, mert az egészséges!” – ez a fényes papírra nyomtatott magazinok üzenete. De belegondoltatok már abba, mennyit dolgoznak a méhek értünk, hogy a mi életünk ne csak finomabb, de egészségesebb is legyen? Egy igazi hozzáértőt, Bónáné Marit kérdeztem a méhészkedés – olykor igen nehéz – világáról.

vous - 2016.07.10.
„Az időjárás szélsőségeit a méhek is nehezen viselik” – egy méhésszel beszélgettünk
A stílus királynői

A stílus királynői
Forrás:
Alexandra Kiadó

Álltok a hipermarket polcai előtt, a virág-, akác-, napraforgó-, selyemfűméz előtt, csak lekaptok egyet a polcról, gondolván, hogy ez is méz, meg az is méz. De nemcsak az ízben van eltérés a mézek között, hanem a minőségben is, erősít meg Mari, akiek családja több mint 15 éve foglalkozik méhekkel. Kecelen, a területükön körülbelül 3200 méhcsalád zümmögi tele a mindennapokat, és 44 méhész foglalkozik velük.

„Véleményem szerint az állattartásban ez a legnehezebb és legösszetettebb. Hatalmas szakmai tudásra és tapasztalatra van szüksége a méhésznek, hogy profin jó minőséget tudjon termelni” – mondja szakértőnk, amiből kiderül, nemcsak a méhek dolgoznak rengeteget, hanem a méhészek is.

Forrás:
istock

A méheknek ugyanolyan odafigyelésre és gondoskodásra van szükségük, mint a kedvenc háziállatotoknak. Ahogy a cicátok lehet náthás, a kutyátok pedig frontérzékeny, úgy a méheknek is lehet bajuk. Szerencsére mindenre van gyógymód: „A méheknek túl sok betegsége nincs. Van a nyúlós költésrothadás – az a legveszélyesebb, mivel nem lehet ellene védekezni, és a beteg családokat nem lehet semmivel kezelni. Ha találnak valahol nyúlóst, ott zárlatot rendelnek el 5 kilométeres körzetben, és a beteg családokat elégetik. De van még az atka, ez egy élősködő, ellene lehet védekezni. Igaz, nem könnyű, mivel a rezisztencia kialakul, és állandóan új szereket, technológiát kell bevetni ellene. És még egy fő betegsége van a méheknek, a nozéma.”

Ez utóbbi miatt nem kell előkapnotok a „Méhek Orvosi Szótárát”, mert utánanéztem, hogy ez bizony egy elég csúnya betegség. A méhek hasmenéstől (!) szenvednek, amit takarítás közben a többiek széthordanak a kaptárban, így terjed el a fertőzés az egész családban. Kezelése antibiotikummal is történhet.

„Reggelente direkt megcsípetem magam” – Bepillantás egy méhész életébe

Bepillantás egy méhész életébe

Nem először foglalkozunk a méhekkel. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmeteket arra, hogy milyen fontos a környezetünk minden apró eleme, így ők is. Korábban egy méhészetben járva, csípésektől rettegve mutattuk be nektek, hogyan is telnek egy méhész mindennapjai. A cikket ide kattintva olvashatjátok.

A méhek élete tele van nehézségekkel, amiket nap mint nap le kell küzdeniük. Környezetünk rombolása nem csak a jegesmedvékre, a pingvinekre van hatással. Az olyan apró élőlények, mint a méhek, éppúgy részei a környezetünknek, mint a kihalással veszélyeztetett tigrisek vagy orrszarvúak. „Sajnos környezetünk folyamatos kizsákmányolása, tönkretétele súlyosan károsítja a méhek populációját is. Itt a vegyszerekre, monokultúrára, környezetszennyezésre is gondolok.”

Az évszakok szélsőséges változása a méhekre is hatással van. „Régen a hosszú tél utáni első melegebb napokon jöttek ki a méhek először vizet hordani a fiasításnak, utána virágport hordani az első virágokról. Ez mára kicsit átalakult. Nincsenek olyan telek, mint korábban. Később jön a hideg, nem is olyan intenzív és hosszú. Mára felfokozódott minden, gyorsan felmelegszik a hőmérséklet, utána vissza – és ez pár nap alatt történik. A méhek nem tudnak olyan nyugodtan telelni, mint régen. Van olyan év, hogy szinte elmarad a tavasz, és egyszer csak beköszönt a nyár. Az ilyen szélsőségeket a méhek is nehezen viselik.”

Ugye, hogy máris teljesen más szemmel néztek a méhekre?

Ajánlott cikkek