Névtelen-1

Sport a 21. században, avagy így kockulunk a futópályán

Az elektronikus kütyük életetek szerves részeivé váltak az utóbbi években. A mobiltelefon a nap 24 órájában kartávolságban van, folyamatosan kapcsolódtok az internetre, hazaérve okos TV vár titeket, az asztali számítógépeket laptopokra, tabletekre cseréltétek. Nem csoda, hogy a fitneszőrületet meglovagolva egyre több eszköz, alkalmazás születik arra is, hogy a tudatosan táplálkozók és mozgók is megtalálják vágyaikat különböző karkötők, alkalmazások, programok formájában.

Bevallom, nagy kocka vagyok, és az életmódomból kifolyóan könnyen elcsábulok a különböző fiteszközökre! A különböző, tévéhez kapcsolódó konzolok világában nem vagyok otthon, de minden egyéb magamra szerelhető kütyü, mobilon futó app jöhet!  Két évvel ezelőtt félmaratonra készültem fel egy futóalkalmazás segítségével: sokat segített, hogy követhettem, hogyan futok egyre többet és egyre gyorsabban. Újra és újra megdöntöttem saját rekordjaimat, ami elképesztően motiváló volt! Abban az időben úgy jártam futni, mint egy kiborg:

Zene a fülbe, GPS a mobilon, app beizzít. A mellkasomra a pulzusmérő övet, a karomra pedig a hozzá tartozó órát csatoltam fel, azon a stopper ment, biztos, ami biztos!

sport telefon app

Lépjetek szintet a futásban! – Hogyan lesz a 6-ból 10, majd 21 kilométer?

„A futás összetett mozgásforma, mindenkinek megvan az egyéni stílusa, és ha ezt nem fejlesztjük, és nem tanuljuk meg a megfelelő futótechnikákat, inkább ártunk a szervezetünknek, mintsem jót teszünk vele. A görbe hát, a merev csípő, a lógó karok, a csoszogó vagy trappoló lépések mind-mind intő jelek” – szól egy korábbi cikkünk, amiból ide kattintva kiderül, mi a sikeres futók titka. 

Időről időre rákapok a táplálkozási alkalmazásokra is, amikkel tudom követni, mit ettem, és az milyen tápanyagokat tartalmazott. Ugyan az ételek betáplálása a rendszerbe kicsit hosszadalmas, de jól megfigyelhetők és leleplezhetők a ravasz kis szokásaim, hiszen minden röptében elrágcsált datolyát, egészségesnek hitt müzli szeletet regisztrálok – a nap végén pedig nem győzök ámulni, hogyan jött össze az a 90 gramm cukor! 

Forrás:
iStock

Legutóbbi akciómra éppen most nyár elején került sor, amikor beruháztam egy fitneszkarkötőre. Csinos, karcsú, türkizkék gumipánt, éppen csak egy sor ledlámpa jelzi, hogyan állok a napi céljaim teljesítésével. A telefonommal tudom szinkronizálni, és méri a lépéseim számát, az aktivitással töltött perceimet, sőt, még azt is, hány órát aludtam, és hányszor ébredtem fel közben! Emellett regisztrálni tudom, miket ettem és ittam aznap, az alkalmazás pedig kiszámolja, mit jelent ez a napi mozgás tükrében. Az első hetekben lelkesen szinkronizáltam eszközeimet naponta többször is, figyeltem, vajon hogy állok a napi 10.000 lépéssel, megvolt-e a 8 óra alvás.

Segített rendszert vinni az életembe, a nyári pörgés közepette is észben tudtam tartani, hogy a lépcsőt válasszam a lift helyett, és hogy azért a heti négy edzés mindenképp meglegyen. 

Azonban most, majd' két hónappal a vásárlást követően, bár itt van a csuklómon éppen most is, már nem köt le annyira, mit mutat. Emlékszem arra is, milyen felszabadító volt a félmaraton utáni nyáron futni a különböző vezetékek nélkül. Felhúztam a futócipőmet, csak én voltam és az út, minden elvárástól és kötelezettségtől mentesen – igazi unplugged sportélmény. Mára a sport az életem része, és az egészséges táplálkozás is egyre inkább azzá válik, így már nincs szükségem ilyen külső megerősítőkre.

Egy életmódváltás elején hasznosak lehetnek ezek az eszközök, mert segítenek kialakítani egy szokásrendszert, aminek később nagy hasznát vehetitek. Új lendületet kaphattok a különböző badge-ek megszerzésétől, saját rekordok felállításától, és barátaitokkal való versengéstől – de jegyezzétek meg azt is, hogy ezek az eszközök nem sportolnak helyettetek, és nem főzik meg holnapra az egészséges ebédet. Végső soron az számít, ti hogyan döntötök, és végül mit tesztek, nem az, hogy mit ír ki a telefonotok kijelzője. Váljon életetek részévé az egészséges életmód, és ha tetszik, használjátok hozzá a kütyüket, de ne ezektől függjön, felálltok-e a fotelből és felhúzzátok-e az edzőcipőt!