Jennifer Ansiton

Köszönjük, Jennifer Aniston! – ezért nagyon fontos a színésznő nyílt levele

Noha nem szokása a pletykákra reagálni és „a hazugságbizniszt duzzasztani”, Jennifer Aniston most kifakadt: elege van abból, hogy ha bedob egy hamburgert vagy fura szögből fotózzák a háza előtt egymást letaposó lesifotósok, máris szárnyra kel a pletyka, hogy gyereket vár, esetleg úgy elhízott, hogy a házassága is zátonyra futott emiatt.  

Ahogyan a női celebekről beszélünk, úgy kezeljük a nőket is: ennek változnia kell

A 47 éves színésznőről gyakorlatilag 15 éve folyamatosan kering a pletyka, hogy terhes: volt, hogy egyszerűen ignorálta hírt, máskor viccet csinált belőle, most viszont úgy érezte: itt az ideje, hogy a saját helyzetén egy picit túllátva a nőket sújtó irreális és embertelen elvárásokról, illetve a kettős mércéről is beszéljen. Történetesen arról, hogy a nőket folyton vizslatja a környezetük: kislánykoruktól piszkálják őket, ha híznak egy kicsit, esetleg nem tökéletes a külsejük, majd nőként elvárják tőlük, hogy házasodjanak meg és szüljenek, holott – írja Aniston – senki sem attól lesz teljes, sikeres és boldog ember, hogy férjhez ment és anya lett.  

Úgy véli, ahogyan vele ismert emberként bánik a média, tükre annak, ahogyan a világ a nőkhöz viszonyul. Ez pedig aggasztó, hiszen voltaképpen állandóan árgus szemekkel vizslatják, s közben durván tárgyiasítják a nőket: elhitetik velük, hogy csak az aktuális szépségideálnak megfelelő testtel lehetnek vonzóak, boldogságuk pedig attól függ, megtalálták-e a társukat és szültek-e gyereket. „Holott mindannyian teljes emberek vagyunk társsal vagy anélkül, gyerekkel vagy anélkül. Nekünk kell eldönteni, mi tetszik a testünkkel kapcsolatban, és mi nem, ez a döntés kizárólag a miénk” – fogalmaz, majd arra biztatja követőit, hogy vonatkoztassanak el a szenzációhajhász pletykalapok mocskától, és tegyenek meg mindent azért, hogy átformálják a közvéleményt, és a fiatal lányok jó példaként tekinthessenek rájuk.

Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség

Nem csak a társadalom tükre, egyéni szinten is „fájdalmasan kínos” nyomás alá helyezni a nőket

„Unom, hogy része vagyok ennek a történetnek. Igen, lehet, hogy anya leszek egy napon, és mivel a nyilvánosság előtt zajlik az életem, ha így lesz, elsőként fogok beszámolni erről. De nem azért vágyom az anyaságra, mert nem érzem magamat enélkül teljesnek, dacára annak, hogy a celebvilág hírei folyamatosan ezt sugallják. Elutasítom, hogy kevesebbnek kelljen éreznem magamat, csak mert a testem változik, és/vagy megettem egy burgert ebédre, netán fura szögből fotóztak, így megkaptam a két címke valamelyikét: „terhes” vagy „kövér”. Nem is beszélve a fájdalmasan kínos gratulációkról, amelyek barátoktól, kollégáktól és idegenektől egyaránt érkeznek (akár egy nap alatt tucatszor) a vélt terhesség kapcsán” – teszi hozzá a sztár.

Viszonylag keveset tudunk Aniston gyerekvállalással kapcsolatos testi-lelki küzdelmeiről (ha vannak ilyenek), de nem csak a celebek, a hétköznapi nők kapcsán is él az aranyszabály: senkit sem faggattunk erről a személyes, intim témáról, mert nemcsak közünk nincs hozzá, de sosem tudhatjuk, mi van a színfalak mögött. Lehetséges, hogy az illető régóta próbál teherbe esni, esetleg túl van néhány vetélésen, netán bántalmazó kapcsolatban él, de az sem kizárt, hogy egyszerűen még, illetve egyáltalán nem akar gyereket, és ezért kellemetlen és fájdalmas számára a vallatás. Képzelhetitek, ezeknek a helyzeteknek bármelyikében mennyire kínos, amikor a kis jövevény érkezéséhez naponta tizenkétszer gratulálnak ismerősök és ismeretlenek egyaránt.

terhesség kismama

„Soha nem akarok gyereket” – egy nő őszinte vallomása

A gyermekvállalás genetikánkba kódolt ösztönünk, ami az emberiség fennmaradásának az eszköze. Mindemellett pedig egy olyan csodálatos, életeket áthidaló kapcsolat, ami megmagyarázhatatlan szoros kötelékeket teremt és tart össze. Ám mégis van olyan – igen, nő is! –, aki erre nem vágyik, és ezzel sincs semmi baj, hiszen mindannyian mások vagyunk.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok!

A színésznő az évek során megtapasztalta, hogy a média aligha változik, ugyanakkor bízik abban, hogy ha az emberek tudatosan kézbe veszik életüket és elfordulnak ettől a szemlélettől, idővel a magazinok és pletykalapok kínálata is változni fog, hiszen senki sem lesz többé kíváncsi az olcsó, testszégyenítő, szenzációhajhász, hazugságokra épülő szennyre többé. Aniston bizonyára tudja, hogy ez a típusú tartalom a leginkább alkalmas a forgalomgenerálásra, ráadásul ez az, ami a leginkább olcsón előállítható, ennek ellenére optimista, és a tudatos paradigmaváltásban bízik, amit épp a mi tudatosan, nyitottan gondolkozó generációnk hoz majd el. 

Így legyen!