21 nap nagy nasipara Bio Gabi nassolás egészség

A nagy nasipara: szabad vagy nem szabad nassolni, ha az egészséges életmódra szavazunk?

A főétkezések fontosságáról már biztosan hallottatok, mostanában leggyakrabban a reggeli dicsőítése folyik. Egyre több izgalmas és egészséges recepttel csábítanak titeket, hogy ne cseréljétek le a nap első étkezését egy bögre kávéra, vagy egy gyorsan bedobott kakaós csigára. Az ebéd és a vacsora szintén főétkezésnek számít, de sokak szerint érdemes még e három étkezés mellett is egyszer-kétszer kisebb adagokat enni, köznyelven szólva nassolni. De miért, mit és hogyan nassoljunk?

A nassolással megelőzhetitek, hogy a főétkezésekre farkaséhesek legyetek, és sokkal nagyobb adagokat egyetek, mint amire szükségetek volna. Egy ilyen evés után üthet be az a bizonyos kajakóma, ami megakadályozza, hogy hatékonyan dolgozhassatok, vagy akár alhassatok, ha vacsorára sikerült kissé többet enni a kelleténél.

Forrás:
iStock

A jó és a rossz nasi

Az életmódváltás kapcsán biztosan felmerül bennetek a kérdés, hogy mégis mit nassolhattok, ami egészséges? A boltok polcai roskadoznak a különböző előre csomagolt édes és sós kekszektől, rágcsálnivalóktól – de remélem, mondanom sem kell, hogy ezek nem túl jó választások, ha az egészséget célozzátok. Egy fokkal jobb opciónak tűnhetnek a különböző olajos magvak és aszalt gyümölcsök.

Sajnos azonban rossz hír, hogy az aszalt gyümölcsök lényegében tömény cukrok, így ezek fogyasztása – különösen, ha szeretnétek leadni egy keveset – biztosan felejtős lesz.

Az olajos magvak már jobb választások lehetnének, például a mandula és a tökmag rengeteg fehérjét is tartalmaz, azonban ezek meg túl olajosak, sokaknál pattanásokat is okozhatnak amellett, hogy észrevétlenül eszitek meg a napi zsírszükségletetek többszörösét. Bio Gabit, a 21 NAP – PONT neked táplálkozási szakértőjét kérdeztük, ő mit ajánl azoknak, akik tényleg komolyan gondolják az egészséges étkezést.

„Az étkezéseket követően három órán belül semmit nem tanácsos enni, inkább csak folyadékot vigyünk be. Ha a gyomor már üres, elvben ehetünk, de a 'szigorúbb' elvek szerint az étkezések között 4–5 óra szünetet hagyunk, hogy a gyomorfal pihenni, regenerálódni tudjon. A következő étkezés előtt egy órával ehetünk gyümölcsöt (almát, szilvát, meggyet), ha nagyon éhesek vagyunk, esetleg egy sárgarépát, kevés nyers zöldséget. Az aszalványok és a magvak sajnos ilyen alkalmakra nem valók.”

Bio Gabi, a 21 NAP pont neked szakértője
Bio Gabi, a 21 NAP pont neked szakértője
Forrás:
Hámori Zsófia

Víz, víz, víz

A nassolás mellett, különösen a nyári melegben, figyeljetek oda nagyon a folyadékfogyasztásra! Napi három liter folyadék nyugodtan csússzon le, ha mozogtok, inkább négy, de ügyeljetek rá, hogy ez főleg víz legyen! A vizet ízesíthetitek citrommal, lime-mal, vagy fogyaszthattok akár gyógyteából készült jegesteát is. Egy hűvös mentatea például kiváló választás lehet.

A rendszeres folyadékfogyasztással a nassolás utáni vágyatokat is könnyebben legyőzhetitek. Egyrészt azért, mert sokszor, amikor úgy érzitek, éhesek vagytok, valójában vízre lenne szükségetek, másrészt a nassolás sokak esetében egyszerűen egy rossz rutin. Könnyen lehet, hogy csak megszoktátok, hogy mindig van valami rágcsálnivaló a kezetek ügyében, egy csokiszelet a fiókotokban, és ha kezdtek fáradni, vagy unatkoztok, már nyúltok is érte – ezt az ízek utáni sóvárgást is kivédhetitek egy nagy pohár citromos vízzel!

Vagy pedig, Bio Gabi tanácsát követve, forduljatok nyers gyümölcsök, zöldségek után! Ezeknek magas a folyadék- és rosttartalma is, ráadásul egy csomó fontos vitamint is tartalmaznak. Most, nyáron pedig igazán nem nehéz friss és kívánatos meggyet, szilvát találni a piacon!

21 nap logó

Pont neked találtuk ki a 21 NAP-ot!

Eldöntötted, hogy életmódot váltasz, de szükséged van étrendtanácsadóra, edzőtársakra, mentorra? A VOUS nagy nyári életmódprogramja mindezt megadja neked – és még sokkal többet. Hamarosan minden részlet kiderül.

Addig is kövesd a 21 NAP – Pont neked Facebook-oldalát, és kövesd az Instagramon is!

Azonban tudnotok kell azt is, hogy ha a főétkezések alkalmával kiegyensúlyozott, a szervezetetek számára szükséges tápanyagokat fogyasztjátok, sokkal kevésbé fog fellépni a nasi utáni vágy is az étkezések között – egyszerűen nem fog vészjelezni a szervezet, hogy valami hiányzik! Egy idő, amíg ezt megszokjátok pszichésen is, testileg is, de ha rutinná válik, utána sokkal könnyebb lesz betartani az elsőre szokatlan szabályokat.