Egyéb kategória

„Az alkoholmentes must is jó közérzetet hoz létre!” – alkohol vs. egészséges életmód

A nyár a végtelen éjszakák, bulik időszaka. Minden hétvégére jut egy esküvő, szabadtéri grillparti, egymást követik a fesztiválok és a családi ünnepségek. Kultúránk része, hogy alkohollal ünnepelünk: pezsgőt bontunk welcome drinknek, egy-egy pálinkát legurítunk még az étkezések előtt, közben jöhet a sör, bor, utána pedig ki mit szeretne, azt iszik. Csak a poharak ne maradjanak üresen, a torkok szárazon! Azonban a rendszeres, késő éjszakába nyúló dorbézolás rengeteg szempontból káros az egészségetekre.

vous - 2016.07.19.
„Az alkoholmentes must is jó közérzetet hoz létre!” – alkohol vs. egészséges életmód

Először is maga az alkohol egyfajta idegméreg, a részegség pedig tulajdonképpen a mérgezési tünetek gyűjteménye. A testbe kerülve minden szerveteket károsítja, rövid és hosszú távon is – már csak ezért sem lehet az egészséges életmód része! Emellett mivel az alkohol lebomlása során visszaváltozik cukorrá, tápanyagtartalma nincsen, ráadásul a legkényesebb részeitekre rakódik le zsír formájában.

Tetézi a bajt, hogy a legtöbb ember nagy mennyiségben éjszaka fogyasztja, amikor már leginkább semmit sem kellene enni, pláne nem nagy mennyiségű cukrot! Ráadásul legyünk őszinték, ha másnap sokáig alszotok, a reggeli biztos kimarad, na meg ha fel is ébredtek, ritkán vágytok másnaposan egy finom, fehérjedús rántottára friss zöldségekkel. Adódik is a probléma: nehéz pótolni az elveszített folyadékmennyiséget is, és az szinte biztos, hogy hatékony edzésre nem fog sor kerülni.

21 nap logo

Pont neked találtuk ki a 21 NAP-ot!

Eldöntötted, hogy életmódot váltasz, de szükséged van étrendtanácsadóra, edzőtársakra, mentorra? A VOUS nagy nyári életmódprogramja mindezt megadja neked – és még sokkal többet. Hamarosan minden részlet kiderül.

Addig is kövesd a 21 NAP – Pont neked Facebook-oldalát, és kövesd az Instagramon is!

Hallhattok manapság az egészséges, mértéktartó alkoholfogyasztásról: általában a vörösbor érrendszeri védő hatásait emlegetik, amiből napi egy deci fogyasztása hosszú távon hasznos lehet. A valóság azonban az, hogy ennek gyógyhatása elenyésző, és az alkoholfogyasztás nem igazán összeegyeztethető az egészséges életmóddal. Bio Gabi, a 21 NAP – Pont neked táplálkozási szakértője is ezen a véleményen van:

„Szerintem az alkoholfogyasztás hosszú távon óriási kockázatokat hordoz, még akkor is, ha mértéket tartunk. Láttam embereket, akik évekig mértékkel fogyasztottak alkoholos italt 'lesüllyedni', és elveszíteni az önuralmukat stresszes időszakukban.” 

Tóth Gábor, Bio Gabi a 21 NAP pont neked táplálkozási szakértője

Tóth Gábor, Bio Gabi, a 21 NAP – Pont neked táplálkozási szakértője
Forrás:
Hámori Zsófia

Természetesen nem hirdetek alkoholtilalmat, mindenki szabadon dönthet, hogyan éli az életét, azonban a tudatosság fejlesztése, különösen olyan dolgokkal kapcsolatban, amik a testünkre közvetlenül hatnak, mindig jó iránymutató. Kultúránknak ugyan része az alkoholfogyasztás, de higgyétek el, italok nélkül is jól érezhetitek magatokat, anélkül is lehet jót bulizni vagy táncolni.

Fontos, hogy vizsgáljátok meg a cselekedeteitek mögött álló szándékokat is, és ezek tudatában mérlegeljétek azok helyességét: nem mindegy, hogy a barátotok egészségére isztok egy pohár sört, vagy a munkahelyi stresszt nem tudjátok máshogy levezetni.

Forrás:
istock

Bio Gabi szerint: „ha választhatunk, ne igyunk alkoholos italokat, a lazításra, jó kedvre nézve számos más alternatívánk van. Ha mégis valaki ezek mellett dönt, a szénsavmentes vagy alacsony alkoholtartalmú, hígított formákat jobbnak tartom, ezek ugyanis nem okoznak olyan problémákat, mint például a belek kitágulása.

Az érdekesség az, hogy az alkoholmentes must is jó közérzetet biztosít! 

2 hónapja nem ittam alkoholt – Elárulom, mi történt velem

„2 hónapja nem ittam alkoholt – elárulom, mi történt velem”

„Megdöbbentő, hogy milyen más szemmel látja az ember a saját barátait, ha mindenki más iszik alkoholt, csak ő maga nem” – szól egy korábbi cikkünk, amely keretein belül fotósunk, Zsófi elmeséli, milyen egy fiatal lány élete 2 hónapig alkohol nélkül.

Kíváncsiak vagytok? Ide kattintva mindent megtudhattok!

Ajánlott cikkek