Egyéb kategória

Teszteljétek, mennyire van jó kondiban az agyatok – gyúrjatok a VOUS rajzos memóriajátékával!

A VOUS szerkesztősége egy régi villaépületben található Budapest kertvárosi részén. A szerkesztőségnek, vezetőségi irodának vagy stúdiónak használt szobákat duplaszárnyú, fehér ajtók választják el egymástól. Nem egyszer robogok át egyik helyiségből a másikba egy-egy megbeszélés kedvéért. Két dolog mindig változatlan ilyenkor: általában összeráncolom a szemöldökömet. És mindig ott van a fekete határidőnapló a kezemben, amibe RENGETEG mindent fel tudok írni.

vous - 2016.07.25.
Teszteljétek, mennyire van jó kondiban az agyatok – gyúrjatok a VOUS rajzos memóriajátékával!

És kell is, hogy felírjam azt a rengeteg mindent, mert mostanában rendszeresen elfelejtek dolgokat.

Ezt elsősorban a túlterheltség számlájára írom, mint a korán jött időskori elbutuláséra, de azért nem árt óvatosnak lenni.

Nagy rejtvénykönyv 14.

Nagy rejtvénykönyv 14.
Forrás:
Alexandra Kiadó

Most, hogy az IRONGIRL-futóversenyre készülök több bevállalós VOUS-lánnyal együtt, sikerült magam a nullából olyan szintre hozni, hogy nem okozhat gondot a 6 kilométeres táv. Az a tervem, hogy a verseny után sem hagyom abba a rendszeres mozgást – egyszerűen szerepelnie kell a napirendemben. De mi a helyzet az agyammal? Természetesen használom eleget, mivel a legkülönfélébb feladatokat kell megoldanom nap mint nap. Ennél azonban sokkal többre van szükség ahhoz, hogy elmondhassam: az agyam edzésben van.

Korábban már többször is írtunk nektek itt a VOUS-n, hogyan érdemes térningezni az agyat ahhoz, hogy az életetek végéig fitt maradjon és kiegyensúlyozottan működjön. Érdemes ezt és ezt a cikket is elolvasnotok, mielőtt tovább haladtok. Én pedig pluszban hoztam néhány trükköt, amivel a szellemi edzést kiegészíthetitek még több gyakorlattal.

Memóriamentő gyakorlatok

1. Bevásárlólista – Ne vegyétek elő a bevásárlólistát, hanem jegyezzétek meg, mire van szükségetek. Kezdjétek először a kisebb bevásárlásokkal az edzést, aztán növelhetitek a tételek számát.

2. Csukott szem – Egyetek vagy fürödjetek becsukott szemmel. Mivel otthonos helyen mozogtok (nem úgy, mint Sophie, aki láthatatlan étteremben vacsorázott), ezzel erősíthetitek az emlékezőképességeteket.

3. Zenetanulás – Ki mondta, hogy csak gyerekként lehet zenét tanulni? Most vágnátok bele a zongora- vagy gitártanulásba? Hajrá, az agyatok is imádni fogja!

4. Színezés – Újabb érv a felnőttszínezők mellett: a festés az Alzheimer-betegek emlékezőképességét is erősíti.

5. Kézírás – Vissza az alapokhoz, írjatok újra kézzel! Nemrég arra gondoltam, meglepem a Svájcban élő anyukámat egy kézzel írt levéllel, mint régen, csak akkor még én küldtem neki levelet Németországból itthonra. Most már persze nem lesz neki meglepetés, de ti még mindig küldhettek kézzel írt levelet valakinek, aki nagyon hiányzik nektek.

6. GPS-stop – Ha egyszer-kétszer már elnavigáltátok magatokat egy addig ismeretlen környékre, harmadjára már ne használjátok a GPS-t, hanem próbáljatok meg emlékezetből eljutni oda. Úgyis retró a '90-es évek, nem igaz?

7. Agyedzés másként – Tanuljatok meg ne gondolni semmire! Miért van ennek értelme? Az agyunk egy feltartóztathatatlan gondolkodó gépezet. Neki megtanítani, hogy a napi 50 ezer gondolat mellett ne csináljon semmit, egy kemény, de nagyon jó edzés – állítják a szakemberek.

8. Rend – Csökkenti a stresszt és jót tesz az agynak, szóval nem árt felszámolni a kupit magatok körül.

9. Barátok ezerrel – Ne feledkezzetek meg a barátaitokról, menjetek társaságba. Az agykutatás eredményei is azt mutatják, hogy aki szociálisan integrált és rendszeresen emberek között van, annak jobb az emlékezőképessége, mint annak, aki szívesebben van egyedül.

10. Gyógynövények – Bízzatok a gyógynövények erejében, érdemes. Léteznek olyan növények, amelyek segíthetik az idegrendszer normál működését, támogatják a memória fenntartását, hozzájárulnak a normál szellemi teljesítményhez, és vannak olyanok is, amelyek a relaxációt vagy a nyugodt alvást segítik. Ezek például:

  • brahmi (ázsiai gázló)
  • ginzenggyökér
  • orvosi zsálya
  • gyömbér
  • ginkgo biloba (páfrányfenyő)
  • orbáncvirág
  • macskagyökér
  • bazsalikom

Hogy jobban megjegyezzétek őket, grafikusunkat, Pankát kértük meg, hogy készítsen belőle memóriajátékot. Először egy interaktív képet mutatunk hasznos linkekkel:

Objektum doboz

Letölthető memóriajáték

Ezt a módosított grafikát pedig töltsétek le, nyomtassátok ki egy vastagabb papírlapra és már kezdhetitek is a játékot!

Forrás:
Karácsonyi Panka
600

Bővebben a ginkgo bilobáról

Emlékeztek még, amikor a VOUS másik grafikusa, Olgi írt bővebben a páfrányfenyő jótékony hatásáról? Nem?! Akkor most gyorsan kattintsatok ide és frissítsétek fel a memóriátokat! Nem mellesleg csodás rajz is készült a cikkhez, már csak azért is érdemes megnézni.

A cikk megjelenését és a letölthető memóriajáték elkészítését a Zirkulin Ginkgo, réz, B-vitamin Étrend-kiegészítő tabletta támogatta.

Ajánlott cikkek