tej

Hoppá! Megérkezett a szuperegészséges CSÓTÁNYTEJ

Mostantól a megszokott tejek helyett igyatok inkább csótánytejet, mert egészséges, tápláló... de várjunk csak! A csótány nem is tud tejet adni! Vagy mégis?

Egy indiai kutatócsoport kezdte el vizsgálni a csótányokat. Természetesen nem az átlagos, mindenhol megtalálható rovarokat, hanem kifejezetten egyféle fajt, az úgynevezett Diploptera punctatát. Ez a csótányfaj kifejezetten a Csendes-óceán környékén honos, és egy igen különleges fajta. Azért érdekesek számunkra, mert bár a csótányok többsége nem ad tejet, ez a fajta mégis képes rá.

rovar evés

Videó: Életünkben először ettünk rovart – A VOUS-lányok bevállalták!

Megszokás, szocializáció, jóféle feldolgozás: nagy valószínűséggel ezek kellenek ahhoz, hogy beépítsük az étrendünkbe a rovarokat, amelyekből – állítólag – alaphangon fél kilót fogyasztunk el évente. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete szerint tehetnénk ezt tudatosan is – nemcsak a vadonban, hanem a családi étkezések során is. Nos, mi nem haboztunk, megkóstoltuk a rovarokat. Kattintsatok ide a videóért!

Miután egy Diploptera punctata anya életet ad utódjának, fehérjekristályokat tartalmazó tejet szivárogtat a babacsótányokba. Ezt a jelenséget figyelte meg és kezdte vizsgálni a kutatócsoport, és igen figyelemreméltó eredményekre jutottak. Arra jöttek rá, hogy ez a fehérjében gazdag anyag magas szénhidrát- és tápanyagtartalmú is. Mivel azonban egy csótány megfejése lehetetlen vállalkozás lenne, a kutatók laboratóriumi körülmények között szeretnék a tejfehérjekristályokból az előállításáért felelős géneket kivonni és lemásolni. 

Forrás:
Pixabay

Ha ez sikeres eljárás lesz, és szintetizálni tudják az anyagot, illetve tejet lesznek képesek előállítani belőle, akkor a Motherboard szerint ez lehet a jövő „szuperitala”. Ez az eredmény pedig egy jobb jövőt hozhat, mégpedig azért, mert a magas kalóriatartalomnak köszönhetően az éhező társadalmaknak könyebben lehet a napi táplálékszükségletet biztosítani. Így lehet ez az apró élőlény az emberiség megmentője. Persze ehhez még kutatók munkálatai és kísérletezései szükségesek, de nagyon pozitívan gondolkodnak. 

„Ez egy fantasztikus módja a fehérjekiegészítésnek! Épp ideje volt már egy ilyen élelmiszer megjelenésének!” – nyilatkozta Subramanian Ramaswamy, az ebből a jelenségből készített tanulmány társszerzője.