asztal munka

5 + 1 módszer, amivel átmozgathatjátok magatokat, ha ülőmunkát végeztek

Irodai asszisztens, kamionsofőr, banki alkalmazott és a többi. Mi a közös bennük? A folytonos ülés. Napi 8-10 vagy akár még több órát töltenek ebben a pozícióban, és nem teljesen veszélytelenül. Márpedig a mozgást ők sem iktathatják ki az életükből – ebben segítünk most!

Ezt a cikket írhatnám konkrétan a munkatársaimnak, hiszen nap mint nap látom, hogy maximum enni és vécézni állunk fel a székből. Néha irigylem is a fotósainkat, amikor ide-oda szaladgálnak a tökéletes képekért. De ugyanakkor egészen biztos vagyok abban, hogy rengeteg olyan VOUS-lány van még köztetek, akik hozzánk hasonlóan ülőmunkát végeznek. Ez a tevékenység azonban hosszú távon nem tesz jót az egészségünknek. A helyes táplálkozás és a gyakori folyadékbevitel mellett ugyanis a rendszeres testmozgás is nagyon fontos – amit most lebontunk lépésről lépésre, hiszen itt is a fokozatosság a kulcs.

1. Észrevétlen mozgás

Sok olyan dolgot tudtok csinálni, amit még nem nevezhetünk ugyan edzésnek, de már jelentősen tesztek az új életvitelért. Mire is gondolunk pontosan? Például a házimunkára! Elő a porszívóval, tologassátok át a padlókon, a szőnyegeken, vagy ha jó az idő, körkörös mozdulatokkal pucoljátok meg az ablakokat. Ugye, hogy ezekben a tevékenységben ott rejlik a mozgás?! Minden napra osszatok be valamilyen tennivalót, így rendszeresen „sportoltok” majd, és a lakásotok is csillogni fog!

Forrás:
Pixabay

2. Kis lépés nektek, de hatalmas ugrás az egészség felé

Sétáljatok rendszeresen! Ha van egy kutyátok, kössétek össze a kellemest a hasznossal, a kis kedvencetek örülni fog, hogy végre mászkálhat a szabadban, a testetek pedig egyenesen imádja majd! A munkába menet vagy hazafele jövet, a tömegközlekedés és a kocsi helyett, pattanjatok a biciklitekre, amennyiben nem laktok messze, menjetek gyalog. A bevásárlásra ugyanez vonatkozik.

Forrás:
Giphy

3. Az ugrókötél nem csak a gyerekeké!

Ha az édesanyátok már nem találja meg a gyerekkori ugróköteleteket, akkor ruházzatok be egyre! Ha házsártos az alsó szomszédotok, készítsétek fel előre, hogy innentől kezdve mindennap 10-15 percet pattogni fogtok felette. Amennyiben nem ért veletek egyet, és igyekszik megzavarni titeket, jöhetnek a kedvenc zenéitek.

Nóri tartás hercegnő

Szerkesztőnk, Nóri már tett egy lépést előre

„Bevallom, nem a rendszeres testmozgás jellemezte az elmúlt négy évemet, egyetemi előadások, gyakorlatok, könyvtárba járás mellett ugyanis nehéz beiktatni a mindennapi edzést. Idén az IRONGIRL versenynek köszönhetően heti háromszor futok, a testtartásomon azonban még így is van mit javítani. A magasságom miatti görnyedés és az irodai munka miatt sokszor fájnak a nyak- és hátizmaim, így éppen ideje volt, hogy rátaláljak a SpinalDance nevű táncos gerinctornára.” Hogy megbánta-e? ITT kiderül.

4. Jöjjön még egy dolog a gyerekkorotokból!

Mennyire szerettük, és mennyire bénáztunk a legelején, mikor megkaptuk az első színes karikánkat! Nos, reméljük, most, jó pár évvel a hátatok mögött, már szó szerint gyerekjáték lesz újra megpörgetni magatok körül. Rakjátok be a kedvenc sorozatotokat, álljatok be a tévé elé, és már kezdődhet is a hulahoppozás! Az elején ez is 10-15 percig tartson.

Forrás:
Giphy

5. Vegyetek búcsút a mozgólépcsőktől és a liftektől!

Az első emeleten laktok, de mégis csak a lifttel vagytok hajlandóak közlekedni? Na, mostantól ezt felejtsétek el! Ha a tizediken laktok, azt elnézzük, de például a metróhoz vagy a pláza második szintjéhez használjátok a hagyományos lépcsőket a mozgók helyett. Nemcsak a lábaitoknak tesz jót ez a mozgás, hanem a popsitoknak is!

Forrás:
Pixabay

5 + 1. 60 percnyi izzadás

Az utolsó tippünket a saját házunk tájáról hozom. Ha rendszeres olvasóink vagytok, talán már kapiskáljátok, hogy a Torna(N)órára gondolunk. Amennyiben nem tudjátok, milyen gyakorlatokat végezhetnétek el könnyedén otthon, akkor keddenként ne csak csinos ruhába bújjatok, hanem edzőszettbe is, és 19 órától keressétek fel a Hogyan legyek jó nő? Facebook-oldalát, ahol Takács Nóra és Szabó András 60 percen át garantáltan a segítségetekre lesz. Aki lemaradt, vagy újra meg újra megcsinálná a feladatokat, az kattintson IDE az edzéstervekért!

Forrás:
Hogyan legyek jó nő?

Gyerünk, lányok! Ki a székből!