Egyéb kategória

Kihagyhatatlan tippek és trükkök a gyors, egyszerű, nyűglődés- és gyűrődésmentes vasaláshoz

Ha gyűlöltök vasalni, és nem igazán vagytok a mesterei sem, szerezzetek be olyan göncöket, amelyek nem igényelnek vasalást! Vagy tudunk jobbat: lessétek el a szuper trükkjeinket, amikkel nemcsak időt és energiát spórolhattok, de egy halom makulátlanul sima ruhával is gazdagodhattok.

vous - 2016.07.31.
Kihagyhatatlan tippek és trükkök a gyors, egyszerű, nyűglődés- és gyűrődésmentes vasaláshoz

Mivel én a mosogatásnál csak a vasalást utálom jobban, ezért bevallom, nem szoktam erőltetni a dolgot, így ha valami egy picit gyűrött, attól még simán felveszem. Anyukám most valószínűleg nem túl büszke rám – főleg, hogy több divattervező is van a családban.

Pedig tudom, hogyan kell vasalni, sőt még tanultam is anno, így most, hogy összeírtam nektek ezt a vasalási kisokost, talán újra megpróbálkozom vele én is. Készen álltok? Elő a vasalókkal!

Előkészítés

Ne vasaljatok mindennap! Inkább gyűjtsétek egy kosárba a vasalatlan cuccokat, és ha összegyűlt már egy nagyobb adag, akkor essetek csak neki. Az előkészületek egy csomó időt elvesznek az életetekből. Gyanítom, senkinek nem okozna élvezetet, ha mindennap elő kellene vennie a vasalót és az állványt, ugye?

Mielőtt nekiugranátok a vasalatlannak, ellenőrizzétek egyenként a ruha mosási, illetve vasalási címkéjét/tájékoztatóját.

ruha cimke abra

Itt a nagy ruhacímkeszótár – mert amennyire zavaró, annyira hasznos is!

„Talán már ti is jártatok úgy, hogy a frissen vásárolt ruhátokat kihúztátok a mosógépből, és leesett az állatok. A gardróbotok legújabb lakója ugyanis összement, elszíneződött vagy megrongálódott. Nos, az ilyen kellemetlen szituációkat könnyen elkerülhetitek, ha vettek pár pillantást arra a ruci belsejében található néhány centis kis fehér anyagra.”

Hogy elkerüljétek ezeket a bakikat, kattintsatok az alábbi linkre!

Gőzölős vasalónál mindig desztillált vízzel vagy vasaláskönnyítő folyadékkal töltsétek meg a tartályt. Ha nincs gőzölős vasalótok, spricceljétek be a ruhákat tiszta vízzel, vagy vizezzetek be egy kendőt, majd terítsétek rá. Ha nedvességet kap az anyag, sokkal könnyebb lesz majd gyűrődésmentesre vasalni a ruhákat.

Csoportosítás

A ruhákat csoportosítsátok aszerint, hogy melyiket milyen hőmérsékleten kell vasalni. Kezdjétek az alacsony hőmérsékletet igénylő ruhákkal, majd haladjatok a magasabbak felé. Energiát spórolhattok, ha nem állítgatjátok folyamatosan a vasaló hőfokát.

Ne tömjétek tele a mosódobot egy rakás ruhával, mert így csak összegyűrik egymást. Hagyjatok némi mozgásteret nekik, és ne mossatok egyszerre könnyű, illetve nehéz anyagból készült holmikat. Egy könnyű blúzt pikk-pakk összegyűrhet a mellette lévő farmer.

mosás grafika

Lehet, hogy eddig rosszul mostátok a kedvenc farmereteket – Mosási útmutató infografikán

Csak be kell dobni a mosógépbe, megnyomni egy gombot, és meg is vagyunk? Ha hiszitek, ha nem 2016-ban sem így működik a dolog. Nem mindegy ugyanis, melyik ruhadarabot milyen programon mossátok – a kedvenc ruháitok érdekében erre jó odafigyelni. A ti érdeketek viszont az, hogy tudjátok, hány hordás után kell(ene) kimosni a farmert vagy a pizsamát.

Az infografikáért kattintsatok a linkre! 

8 + 1 trükk

  1. Ha van szárítógépetek, ne akkor vegyétek ki belőle a holmikat, amikor már csontszárazak, mert így csak jobban összegyűrődnek, és nehezebb is lesz kivasalni őket. Vegyétek ki akkor, amikor egy picit még nedvesek, majd akasszátok fel őket vállfára, vagy hajtogassátok össze. Ezzel is megkönnyítitek az életeteket, ha később ki szeretnétek vasalni ezeket a göncöket.
     
  2. Miután kiveszitek a ruhákat a gépből, mindig alaposan rázzátok ki őket, vagy simítsátok ki kézzel, hogy a lehető legtöbb gyűrődés kisimuljon rajtuk, majd akasszátok fel a szárítóra vagy egy vállfára.
     
  3. Ha van gyűrődésmentes funkció a mosógépeteken, ne féljetek használni!
     
  4. Amikor siettek, vagy nincs vasaló a közelben, akasszátok ki a zuhanyzóba a gyűrött holmit, engedjetek forró vizet – persze zárt ajtónál –, így a gőz kivasalja majd helyettetek a ruhát.
    Objektum doboz

  5. Hogy extrán illatozzanak a ruháitok, egy darabig áztassatok levendulát a desztillált vízbe, majd utána töltsétek fel ezzel a vasalót.
     
  6. Tegyetek alufóliát a vasalódeszkára, majd ezen vasaljátok ki a ruhát, így két oldalról kapja majd a hőt a textil, vagyis hamarabb végeztek vele.
     
  7. Mindig kifordítva vasaljátok a ruhákat, kivéve, ha pamutból vagy műselyemből készültek.
     
  8. Ha egy teáskanál kukoricakeményítőt kevertek egy bögre vízbe, és bepermetezitek vele a textilt, akkor bármilyen textilt ki tudtok majd keményíteni.

Az én kedvenc trükköm: vegyetek olyan ruhákat, amelyeket nem kell vasalni!

Fontos tudnivalók

  • A kreppanyagok gőzölés hatására összemehetnek.
     
  • A pamutot és lent magas hőfokon, a selymet és szintetikus anyagokat pedig alacsony hőfokon vasaljátok.
     
  • Bolyhos anyagokat a fonákoldalról vasaljatok.
     
  • Ne körkörös mozdulatokkal vasaljatok, mert így károsodhat az anyag. Válasszátok a hosszanti, egyenes mozdulatokat.
    Objektum doboz

  • A makacs ráncokat szálirányban tudjátok a leghatékonyabban eltüntetni.
     
  • A varrásokat először kézzel simítsátok le, majd belülről, utána pedig kívülről vasaljátok át.
     
  • Ha lejárt a program, azonnal teregessetek! Ne várjatok 10-15 percet vele, mert csak jobban „beépülnek” a ráncok a textilbe.

Végezetül egy zene tőlem nektek, vasaláshoz! 

Objektum doboz

Ajánlott cikkek