Egyéb kategória

Készpénz vs. bankkártya – avagy melyik a jobb útitárs nyaraláskor?

Külföldi utazás előtt sokszor eltűnődünk azon, hogy vajon mennyi pénzre is lesz szükségünk, illetve hogy milyen formában vigyük magunkkal. Készpénz, esetleg bankkártya? Utánajártunk a témának, emellett pedig egy-két történetet is elmesélnénk nektek, hátha tudunk segíteni abban, hogy ne kelljen annyit filóznotok, maximum csak azon, hogy hány fürdőruhát vigyetek magatokkal.

vous - 2016.08.01.
Készpénz vs. bankkártya – avagy melyik a jobb útitárs nyaraláskor?

True Story

Martin Amis: Pénz

Martin Amis: Pénz
Forrás:
Alexandra

Decemberben meglátogattuk a barátainkat Berlinben. Karácsony előtt nem sokkal nem igazán szerettem volna túl sokat költeni, és nem is nagyon volt miből. Indulás előtt – mégis – összekuporgattam a kis „vagyonomat”. Pénzre váltottam az értékpapírjaimat, és minden egyes centet, amit találtam a malacperselyemben, beváltottam egy – igen kedvező – pénzváltóhelyen.

A repülőre csak kézipoggyászt vittem, mondanom sem kell, mindenem ebben volt. Leszállt a gép. A vonatállomásra siettünk, megálltunk egy jegyautomata előtt, és próbáltunk rájönni, milyen jegyre is lesz szükségünk. A képernyőt bámulva, a gurulós bőröndök – bár végig fogtuk a kezünkben – a hátunk mögött voltak, na meg jó pár férfi is, akikkel nem szívesen találkoznék az éjszakában, de igazából nappal sem.

Elintéztük a vásárlást, hallottuk, ahogy a vonat beáll az állomásra. Nem figyeltünk semmire, csak szélsebesen rohantunk fel az aluljáróból, hogy elérjük. Elértük!

Megérkeztünk a célállomásra, és első utunk egy boltba vezetett, mivel megéheztünk, megszomjaztunk a „hosszú” út alatt. A pénztáros bepötyögte a zsákmányt, és már vettem is volna elő a pénztárcámat a bőröndömből, ha meglett volna.

Nem kevés eurótól és forinttól fosztottak meg – valószínűleg az állomáson portyázó férfiak.

Objektum doboz

Hogy mi a tanulság? Soha ne tegyétek egy helyre az összes pénzeteket – és ne is vigyetek magatokkal túl sokat sem. Csak zárójelben jegyzem meg: az irataitokat és a bankkártyátokat is lehetőség szerint külön helyre tegyétek!

A születésnapomon tértünk vissza kicsiny hazánkba, erről készítettünk is egy videót, aminek a címe akár az is lehetne:

„Csókoltatom a tárcám elrablóját”

Objektum doboz

Btw: Ha jót akartok magatoknak, soha ne videózzatok a reptéren a repülök mellett, de ezt majd egy másik alkalommal mesélem el nektek.

Viola sem járt sokkal jobban, amikor Amerikába utazott

„2 évvel ezelőtt életemben először Amerikába utaztam. Azért is volt különleges számomra ez az utazás, mert előtte nagyjából 5 évvel jártam utoljára külföldön. A barátaim azt tanácsolták, ne váltsak pénzt: lejárt már ennek az ideje, ott a zsebemben a bankkártya, majd ha kiutaztam, ott veszek ki magamnak pénzt.

Ez így is történt – csak épp azzal nem számoltam, hogy a készpénzfelvételért több ezer forintos díjat számol majd fel nekem a bank. Ha ezt tudom, első körben nem egy minimális összeget veszek fel, hanem egy nagyobb tételt. Hát, tanulópénz – ezt tudom rá mondani.”

Na de jöjjenek a tények és a még ennél is hasznosabb információk

  • Ha kártyát visztek magatokkal, kevésbé járhattok pórul – ha netalán kirabolnának.
  • Ha váltotok pénzt, a valutaváltáskor buktok egy kisebb összeget, vagy pedig a bankotok számol fel pénzváltási költséget külföldi használat miatt. Szóval a plusz költséget egyikkel sem ússzátok meg.
  • Ami a készpénz mellett szól, hogy azzal bárhol fizethettek, míg a kártyátokkal nem biztos.
    Objektum doboz

     

  • Ha pénzt váltanátok, olyan helyen tegyétek, ahol több pénzváltó található egy helyen, ezek árfolyama sokkal kedvezőbb, mint például egy vidéki váltóban.
  • Dollárt és eurót rengeteg helyen elfogadnak külföldön, csak horrorisztikus árfolyamon.
  • Ha külföldön szeretnétek pénzt váltani, semmiképp se a reptéren vagy vasútállomáson tegyétek! Iszonyúan lehúznak, inkább kérdezzétek meg a helyi arcokat, hogy hol találtok rendes váltót.
  • Ne váltsatok túl sokat! Az euróval nem lehet baj, hiszen azt szinte bárhol fel tudjátok majd később használni, de mondjuk a török lírával nem nagyon fogtok tudni mit kezdeni, ezért vissza kell majd váltanotok, amivel megint elbuktok egy kis pénzt.
  • Ha az utazás során utolsó napra maradna némi aprótok, mindenképp vásároljátok le, ha tudjátok, mert azt sajnos nem váltják már vissza.
  • Ha már jó előre tudjátok, mikor fogtok utazni, figyeljétek az árfolyamokat, és amikor erősödik a forint, azonnal csapjatok le!
  • Ha nem szeretnétek pénzt vinni magatokkal, illetve váltani, használhatjátok a külföldi ATM-et is, de ennek sem árt utánanézni, hogy mennyit buktok egy ilyen tranzakcióval.
Objektum doboz

  • Mielőtt elutaznátok, mindenképp tájékozódjatok, hogy az adott országban mennyire fogadják el a kártyátokat, illetve mennyit számolnak fel a kártyahasználatért.
  • Még időben ellenőrizzétek le a kártyáitok érvényességét és a napi limitet – ha úgy gondoljátok, az összeg külföldön nem lenne elég, módosítsátok.
  • Érdeklődjetek a bank ügyfélszolgálatánál a külföldi kártyahasználat költségeiről, nehogy itthon lepődjetek meg, ha nem várt költségekkel kell szembesülnötök.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.