Világ

„Intettem, majd visszaintegetett, hogy én menjek arrébb” – esküvői vendégek vs. fotósok: 1:0

Az esküvői vendégek és a fotósok háborúja régen elkezdődött, és a harc egyelőre kiegyenlítettnek tűnik. A ceremóniamesterek és a párok egyre gyakrabban erősítik a fotósok csapatát, de azért akadnak még megoldásra váró problémák.

vous - 2022.01.05.
„Intettem, majd visszaintegetett, hogy én menjek arrébb” – esküvői vendégek vs. fotósok: 1:0

Alkalmanként esküvőkön is dolgozom, de nem viszem túlzásba. Egy szezonban 4-5 ilyen lehetőségre mondok igent, annál több már sok lenne az egyéb munkáim mellett. Egy 10-12-14 órás esküvőt viszont soha nem csinálok egyedül, ennek több oka is van.

1. Több szem többet lát

Egy 100-150 fős rendezvény dokumentálásához úgy gondolom, jó, ha van két fotós. Sok esküvős párom kérdezi, hogy miért nem megyek egyedül. Egy nagy lagziban gyakran előfordul, hogy egyszerre két különböző helyen is olyan dolog történik, amit mindenképpen jó lenne megörökíteni. Évekig dolgoztam rendezvényeken, így nincs problémám a pörgéssel és az egyszerre-mindenhol-ottlevéssel, de úgy érzem, minőségibb munkát tudok letenni az asztalra, ha a stressz-szintet csökkentem, ahol tudom.

Forrás:
 www.hamorizsofia.hu

2. Fő a változatosság

Majdnem tízkilós felszereléssel megyek esküvőt fotózni, de ha egyedül csinálnám, a biztonság kedvéért vinnem kellene pótgépet is, ami még jobban megdobná a súlyt. Bár már megtanultam, hogy még egy esküvőn sincs megismételhetetlen esemény, azért nem szívesen tapasztalnám meg, ha pont a csók vagy a csokordobás közben menne tönkre a gépem és kellene kicserélni azt (objektívvel együtt) egy másikra. Emellett az sem utolsó szempont, hogy két különböző objektívvel két különböző nézőpontból megörökítve ugyanaz az esemény egész más hangulatú képeket eredményez, így a leadott anyag sokkal változatosabbá válik.

3. A kiégés veszélye

Véges az energiám és tudom, hogy ha egyedül vállalnék egy ilyen hosszú rendezvényt, akkor egy szezon alatt kiégnék az esküvőktől. Ketten is fárasztó, így viszont le tudjuk osztani a feladatokat egymás között, és van közben minimális idő pihenni is. Úgy gondolom, hosszú távon ez az ügyfeleimnek és nekem is jobb, mert a képeken tényleg látszik, hogy élveztem-e az adott munkát.

Forrás:
 www.hamorizsofia.hu

Értetlen vendégek, idegen szakemberek

Mostanában nem voltam olyan esküvőn, ahol a ceremóniamester ne mondta volna el már a szertartások előtt, hogy kéri a kedves vendégeket, ne fotózzanak telefonnal.

Voltam olyan lagziban is, ahol a pár konkrétan megtiltotta a telefonos fotózást, mégis mindig akad olyan vendég, aki ezzel a kéréssel nem foglalkozva beáll a pár és közém, hogy elsőként instázhassa meg az ifjú pár első közös képét.

Régebben elég sokat zsörtölődtem ezen, de aztán megtanultam elengedni a témát, mert van, aki többedszeri szólásra sem hajlandó eltenni a telefont.

Az eseményeken, fényeken, a gép beállításain és a kompozíción kívül még nagyon sok mindenre kell egyszerre figyelnünk, így például arra is, hogy a másik fotóssal ne kerüljünk egymás látóterébe. Vele már eléggé összeszoktunk, így egy fél nézésből is értjük, ha a másik azt akarja mondani a terem túlvégében, hogy még egy képet készít, aztán kiáll a képből, de ennél egy fokkal nehezebb, amikor olyan videóst hívnak, akit nem ismerünk. Ilyenkor néha előfordul, hogy nem tud figyelni ránk, de ez a ritkábbik eset.

Forrás:
 www.hamorizsofia.hu

A turista, akit nem zavar, hogy dolgoznék

Eddigi élményeim csúcsa az volt nálam, amikor Balin nem volt násznép, csak mi ketten az asszisztenssel és néhány turista. A szertartás alatt az egyik német hölgy beállt pontosan velem szembe a pár mögé, és végig onnan fotózta a párt. Elég jól gyakorlom, hogy hogyan ne húzzam fel magam az ilyen helyzeteken, de azért kicsit bosszantott, hogy miért nem veszi észre, zavarja a munkámat.

Vártam, amíg készít pár képet, majd finoman jeleztem a kezemmel, hogy most már egy kicsit menjen arrébb, hogy én is tudjak fotózni. A hölgy erre felháborodott és cinikusan visszaintegetett, hogy én menjek arrébb.

A történet folytatását nem mesélem el, de a végén sikerült megoldanom a helyzetet anélkül, hogy Photoshoppal kelljen leszednem őt minden képről utólag.

Persze így valószínűleg viccesen hangzik, de ekkora koncentrációnál sajnos tényleg nagyon megnehezíti a munkát, ha elénk állnak a vendégek. Szerintem érdemes ilyenkor végiggondolni egy perc erejéig, hogy a pár többszázezer forintot fizetett azért, hogy életük egyik legszebb napját egy hivatalos fotós dokumentálja, akinek a munkáját egy pillanat alatt tesszük tönkre egy-egy figyelmetlen mozdulatunkkal. Persze erre lehet azt is mondani, hogy ezt oldja meg a fotós úgy, hogy nem komponálja bele a vendégeket a képbe: a fotós viszont nem véletlenül fotózik abból a szögből, amelyet eredetileg választott.

Forrás:
 www.hamorizsofia.hu

A kötelező szakértő

A másik, ami előfordul, hogy stresszel – de ezt is megtanultam már kezelni – az az a jelenség, hogy minden esküvőn tud valaki „fotózni”. Mindig van legalább egy olyan vendég, aki a csoportképnél megjegyzi, hogy másik objektívvel kellene fotózni, a tortaszeletelésnél másik szög lenne jó, a huszonharmadik tányércsörömpölős csóknál, hogy ilyenkor hol van a fotós. Ők azok, akik az esküvő egy pontján odajönnek vagy azért, hogy megkérdezzék, milyen felszereléssel dolgozom, vagy hogy elmondják, ők milyen gépet szeretnének venni.

Sokan tudnak és szeretnek fotózni, szerintem ez egy jó dolog egészen addig a pontig, amíg tiszteletben tartjuk egymás munkáját. Az esküvő napján általában a pár már ismeri az egész esküvői portfóliónkat, már legalább egyszer találkoztunk azért, hogy órákon keresztül csak arról beszéljünk, hogy pontosan mit szeretnének a fotókkal kapcsolatban az esküvőn és igen – addigra már megkaptuk a megbízást. Ez pedig azt jelenti, hogy azt szeretnék, mi örökítsük meg őket a nagy napon. A mi tudásunkkal, a mi tapasztalatainkkal és a mi látásmódunkkal.

Összességében azt gondolom, hogy elég lenne egy kis odafigyelés a vendégek részéről, és akkor ők is tudnának pár képet készíteni, és a fotósnak sem kellene utólag magyarázkodnia a pár számára. Fontos, hogy megértsétek:

nekünk az esküvők nem kis megbízások, ráadásul minden munkánk egyben az ajánlólevelünk is a következő felkéréshez. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a pár egyik legfontosabb napjáról van szó, amit a legjobb tudásunk alapján szeretnénk megörökíteni…

Forrás:
 www.hamorizsofia.hu
Ajánlott cikkek