torzszülöttek fogyatékkal élők 19. század

Ahol a rendellenességekkel élőket szenzációként kezelték: rémtörténetek a 19. századi cirkuszokból

Ella Harper, Fanny Mills, Sidonia de Barcsy és Joseph Merrick. Ismerősen csengenek ezek a nevek? Esetleg így: teve-, az óriás lábú lány, a szakállas nő és az elefántember? Így már gondolom, beugranak a 19. századi cirkuszok „torzszülöttjei”, igaz?

Joseph Merrick alias elefántember, ma 156 éve született. Az ő tiszteletére összegyűjtöttük nektek a leghíresebb torzszülötteket – akik bár teljesen hétköznapi emberek voltak, épp csak nem hétköznapi külsővel rendelkeztek.

Cirkusz az egész világ

Az 1800-as évek közepén a cirkuszok, illetve vásárok köszönőviszonyban se voltak a ma általunk ismertekkel. A szenzációt – az állatidomítással szemben – akkor még főként a testi rendellenességekkel született, fogyatékkal élő – akkoriban csak torzszülötteknek bélyegzett – emberek, állatok és beteg gyerekek tették ki. Pár garasért cserébe megtekinthette és kigúnyolhatta őket az alsóbb néposztálybeli közönség.

Mindent és mindenkit a publikum elé „vetettek”, ami csodálkozást, félelmet vagy undort váltott ki belőlük.

Ahogy a tudomány fejlődött, vagyis már betegségekkel tudták alátámasztani ezeket a abnormitásokat, kevésbé tekintették őket torzszülötteknek. Az emberek szíve kezdett megesni rajtuk, így idővel – szerencsére – kikopott ez a fajta „szórakoztatás” a hétköznapokból.

De mielőtt végleg feledésbe merült volna a szokatlan karakterek látványa, egy fotós, Charles Eisenmann, megörökítette néhányukat, hogy aztán – nyilván – üzleti célokra használhassa a képeket.

Joseph Merrick

Az elefántember – vagyis a történelem legdeformáltabb személyének – naplójából kiderül, hogy eredetileg, vagyis születésekor még semmilyen deformitása nem volt. Ötéves korában, hirtelen kezdek jelentkezni rajta betegségének első tünetei, ami kamaszkorára már olyan szinten testet öltött – szó szerint –, hogy torzulása miatt mostohaanyja el is hagyta őt.

A tünetek főként testének jobb oldalán jelentkeztek, és olyan súlyosak voltak, hogy fejének kerülete – az eredeti 60 cm helyett – 90 cm-re nőtt, ahogyan végtagjai is természetellenesen nagyra nőttek. 

Forrás:
Wikipedia

„Leicesterben születtem, a Lee utcában. 1860. augusztus 5-én láttam meg a napvilágot.

 A deformációk, melyeket ma mutatok, nem voltak láthatóak születésemkor, hanem 5 éves koromban kezdtek kifejlődni. Iskolába jártam, akárcsak a többi gyerek, úgy 11-12 éves koromig…

– részlet az elefántember naplójából.

Csatlakozott egy cirkuszi társulathoz, ahol szörnyként riogatták vele az embereket. Évekkel később egy londoni kórház orvosa mentette ki onnan, majd maga mellé vette a klinikájára. Merrick, 4 évvel később, 27 évesen hunyt el, amelyet feltehetőleg fulladás okozhatott. Maradványait a mai napig őrzik a londoni királyi kórházban.

1997-ben röntgennel és CT-vel is megvizsgálták földi maradványait, majd a kutatásokból kiderült, hogy nagy valószínűséggel nemcsak a róla elnevezett elefánt kórtól, de a nagyon ritka Próteusz-szindrómától is szenvedhetett.

600

Próteusz-szindróma

  • Örökletes betegség
  • A csont- és kötőszövetek rendellenes, illetve fájdalmas kinövéseivel jár
  • Különlegessége, hogy a testen nem mindenhol jelentkezik, csak ott, ahova a fejlődés során a mutáns gének kerültek
  • Nagyon ritka szindróma, így viszonylag keveset tud róla az orvostudomány. (Mindössze 500 ilyen esetről tudni.)
  • A betegség Próteusz görög istenről kapta a nevét, aki képes volt bármilyen alakot felölteni

De hogy ne csak Joseph Merricket mutassuk be nektek, megemlítenénk kortársait is, akik szintén természetellenes külsővel rendelkeztek, ezért hozzá hasonlóan cirkuszokban és vásárokban mutogatták őket. Volt közöttük olyan, aki az egész családjával lépett fel, és olyan is, aki elképesztően sokat kaszált fellépéseivel. Következzenek tehát a mutatványosok!

Ella Harper – a tevelány

Ella Harper 1873-ban születet, Tennessee-ben. Egy nagyon ritka betegségben szenvedett, ami a térdét támadta meg. Lábai hátrafelé hajlottak, így négykézláb tudott csak járni.

Állítólag hetente 200 dollárt is megkeresett a cirkuszban.

Forrás:
Wikipedia

Fanny Mills – a nagy lábú nő

Fanny nagy valószínűséggel Milroy-szindrómában szenvedett, ami folyadékfelhalmozódással jár, így emiatt alteste a sokszorosára nőtt. Habár őt is mutogatták a cirkuszban, teljesen normális életet élt, megházasodott, és gyerekeket szült. Az egyetlen talán, ami szokatlanul hat, hogy párnahuzatot használt zokni helyett, és három kecske bőrére volt szükség cipőjének elkészítéséhez.

Forrás:
Wikipedia

Sidonia de Barcsy bárónő – A magyar szakállas asszony

1886-ban Budapesten született, genetikailag nőként, és eszerint is nevelkedett, majd férjhez ment Antonio de Barcsy báróhoz. Gyermeket szült, majd a szülés után elkezdődtek a problémák. A gyermek törpének született – felnőttként is csak mindössze 100 cm-es volt –, az asszony pedig a szülés után kicsivel több mint egy hét alatt szakállas lett.

A férj állítólag válással fenyegetőzött – már ha az asszony megszabadul az addigra már 12 cm-es szakállától.

Egyébként nemcsak Sidonia, de törpe gyermeke és 200 kilós férje is szerepelt a cirkuszban Nyugat-Európában, majd Amerikában. A családi fellépéseknek a báró halála után vége szakadt.

Forrás:
Wikipedia

Jean-Jaques Libbera – aki testvérét hordozta magán

1884-ben született ikertestvérével, aki sajnos nem külön jött a világra, hanem testvérével összenőve, illetve ránőve. Az olasz férfi egész életében magával cipelte testvére csökevényes testét, de normális életet élt, családot alapított, 4 gyereket nemzett és boldogan élt, 1936-ban bekövetkezett haláláig.

Forrás:
Wikipedia