Egyéb kategória

Általános hibák, amiket ti is elkövettek tésztafőzéskor

Mind azt gondoljuk, hogy tésztát főzni az egyik legkönnyebb dolog a világon, és ha valamit gyorsan kell összedobni, a kezünk már ösztönösen a tésztásdoboz után nyúl. Igen ám, de mint kiderült, tésztafőzéskor sokkal több szabályt kellene betartanunk, mint hisszük...

vous - 2016.08.05.
Általános hibák, amiket ti is elkövettek tésztafőzéskor

Tegyétek egy tálba, öntsetek rá vizet, főzzétek úgy 10 percig és már kész is van – legalábbis eddig úgy gondoltuk, körülbelül ennyi tésztát főzni, ezért is választjuk sokszor a tésztás fogásokat, ha nem akarunk bajlódni a konyhában, vagy ha valamiért egy gyors fogásra van szükségünk. Most azonban úgy néz ki, hogy eddig mit sem tudtunk arról, hogy is kell szakszerűen tésztát főzni. Az alábbi hibák valamelyikét pedig tuti, hogy ti is elkövetitek (merthogy én igen, az biztos):

1. Túl kicsi edényt használtok 

Persze, sokkal macerásabb a háztartásban megtalálható legnagyobb edényt elmosni, ha csak tésztát akartok benne kifőzni, de higgyétek el, megéri, ugyanis így nemcsak hogy egyenletesen fog megfőni a tészta, hanem az összeragadt tésztakatasztrófát is elkerülhetitek!

2. Felforralt vizet öntötök az edénybe

Bizony, ez az egyik, amit én is állandóan elkövetek. Persze gyorsabb így, de úgy tűnik, nem éri meg, ugyanis ha az edényben forraljátok a vizet, sokkal biztosabb, hogy semmilyen káros anyag nem kerül majd a tésztátokba, ami a csapvízben megtalálható.

3. Nem sózzátok meg a vizet 

Öreg hiba! Egy New York-i étterem séfje, Justin Smillie szerint a víznek legalább olyan sósnak kell lennie, mint a tengernek, ráadásul még azelőtt, hogy bármit is beletettünk volna! Ez ad ugyanis ízt a tésztának.

Forrás:
Pixabay

4. Olívaolajat adtok a tésztához 

Olívaolajat ugyanis azért szoktunk a tészta vizébe önteni, hogy ne ragadjon össze – amire azonban nincs szükség, ha megfelelő méretű edényben főzünk.

5. Követitek a csomagolásra írt útmutatást 

Pedig ezek valójában csak javaslatok – a legjobban úgy tudhatjátok, mikor készült el a spagetti, ha megkóstoljátok!

6. Leöblíteni, leszűrni 

Igen, ezt is szoktam, méghozzá hideg vizet szoktam folyatni a tésztára szűréskor, hogy ne zúduljon túl sok forró víz a mosogatóba. Úgy tűnik, a tésztára nézve azonban ez nem a legjobb ötlet, ugyanis így minden keményítőt is eltávolítunk, ami pedig jól jön – épp a keményítő miatt szoktak a tapasztalt séfek a tészta vizéből önteni egy kicsit a szószhoz is, így nem vész minden olyan anyag kárba, ami a tésztából kifőtt!     

Ajánlott cikkek