asztrológia csillagok

Készítsétek a távcsövet: a héten érkezik az év legnagyobb meteorzápora!

Lassan a végéhez közeledik a nyár, de nem múlik el látványos meglepetések nélkül, ugyanis pár nap múlva az év egyik legnagyobb meteorraját láthatjuk majd az égen!

Nem is olyan rég egyszer már az ablakhoz parancsoltunk benneteket, ugyanis július 28–29-én a Déli Delta Aquaridák nevű meteoresőt láthattuk az égen a kései órákban. Most azonban még ennél is különlegesebb égi tüneményre készülhetünk, ugyanis az év egyik leglátványosabb meteorraja, a Perseidák vonul majd át az égen!

Ez a meteorraj nagy történelemmel bír, ugyanis a Perseidákról először Kr. u. 36-ban készítettek feljegyzést a csillagászok. Az elnevezés egy 19. századi asztrológustól származik, aki megfigyelte, hogy a minden év augusztusában beköszöntő meteorzápor a Perseus csillagkép irányából sugárzik szét.

A meteorzáporra augusztus 12-én, az éjjeli órákban lehet számítani, és ha az időjárás is úgy akarja, akár 200 hullócsillagot is láthatunk óránként! Ez a duplája annak, amit a Perseidák érkezésekor általában láthatunk, de a csillagászok szerint idén egy kis túlműködésre számíthatunk – írja a Mashable. Mielőtt azonban telefont ragadva minden programot lemondanátok aznap estére, van pár dolog, amit nem árt fejben tartanotok.

Forrás:
iStock

Hogy mikor figyeljétek az eget? Lehetőleg augusztus 12-én éjjel 2-3 óra körül, és ha tudtok, kerüljetek minél távolabb a város fényeitől. Azt is vegyétek figyelembe, hogy akár háromnegyed óráig is eltarthat, ameddig a szemünk teljesen hozzászokik a sötétséghez. 

Persze ha dolgoztok péntek délelőtt, ezt nem lesz könnyű megvalósítani, de talán akkor sem maradtok le, ugyanis már augusztus 10-étől érdemes figyelni az eget, 12-én csak a meteorraj maximuma látható majd! Ha pedig eddig nem hoztam meg a kedveteket, nézzetek meg egy kis összefoglalót a 2015-ös Perseidákról!

Objektum doboz

Hát nem gyönyörű? Csillaghullásra fel!