Egyéb kategória

5 meglepő ok, amiért folyton fáradtnak érzitek magatokat

Nem sok ember teheti meg, hogy napi nyolc vagy annál több óra alvással kényeztesse magát, de még közülük is sokan panaszkodnak arra, hogy folyton fáradtnak érzik magukat. Hogy mi lehet az oka? Utánajártunk!

vous - 2016.08.09.
5 meglepő ok, amiért folyton fáradtnak érzitek magatokat

Mondanom sem kell, mennyire bosszantó és zavaró élmény az, amikor egyfolytában az ellen küzdünk, hogy ne csukódjon le a szemhéjunk a metrón, a munkahelyen vagy vacsora közben. A fáradtságot azonban nem csak az alváshiány okozhatja: kiderült, hogy számos oka lehet annak, miért küzdünk állandóan a fáradtság érzésével. Nem egy egészségügyi probléma köthető hozzá, úgyhogy érdemes lesz figyelnetek!

1. Félálmatlanság

Tudjátok, van az insomnia, azaz az álmatlanság betegsége. Nos, van ennek egy „enyhébb” verziója, ami szintén fáradtsághoz vezethet. Ezek az emberek akkor sem pihennek, amikor éppen alszanak, ugyanis a kis agytekervények ugyanúgy pörögnek tovább. Tehát hiába alszik az illető nyolc órát, a minősége nem felel meg ennek az időnek, így alvás után is fáradtan ébred. De megoldás ez ellen is létezik! Kétóránként tartsatok magatoknak egy kis pihenőt, amikor nem nyomkodjátok se a telefonotokat, se a laptopotokat. Próbáljátok meg kikapcsolni az összes elektromos kütyüt, és menjetek el jógázni!

2. A mozgás hiánya

Ha folyton fáradtak vagytok, nyilván nincs semmi kedvetek ahhoz, hogy este még tornaterembe is menjetek. De semmi gond, már egészen apró változtatások is segíthetnek: kutatások kimutatták, hogy a nem túl nagy energiát felhasználó edzések is – mint például egy kiadós séta – jelentősen javíthatnak az esti alvásban, s ezáltal segíthetnek a fáradtság elkerülésében.

Forrás:
www.istock.com

3. Nem elegendő vitaminbevitel

A jelentős mértékű fáradtság érzete visszavezethető a nem megfelelő mennyiségű vitaminbevitelre. A magnézium jelentős szerepet játszik az energiatermelésben, sőt a B-, C- és E-vitamin, valamint az antioxidánsok is kifejezetten fontosak ahhoz, hogy ne legyetek mindig fáradtak – olvashatjuk a Bustle oldalán.

4. Egyéb betegség

Ha a fáradtságon kívül más fizikai tünetetek is van, például izom- vagy ízületi fájdalom, esetleg fejfájás, torokfájás, akkor sajnos nem kizárható, hogy a háttérben valamilyen betegség húzódik. Ez akár komoly egészségügyi probléma is lehet, így feltétlenül érdemes felkeresnetek az orvosotokat!

5. Diéta

A kiegyensúlyozatlan étkezés mellékhatása lehet az állandó fáradtság. Egyetek gyakran, ne hagyjatok ki egy étkezést sem, és győzdjetek meg arról is, hogy kellő mennyiségű folyadékot visztek a szervezetetekbe. Ha úgy gondoljátok, hogy a diétátok kapcsolatban áll a fáradtságotokkal, forduljatok egy táplálkozási szakértőhöz.

Ajánlott cikkek