Egyéb kategória

Ellentétek párban, harmóniában – istenien finom édes-sós receptek

Az ellentétek vonzzák egymás, mondják, de ez sokat vitatott téma. Az viszont biztos, hogy az ellentétes ízek nagyon jól passzolnak egymáshoz: kihangsúlyoznak, felerősítenek, kikerekítenek. Az édes-savanyú, édes-sós, édes-kesernyés ízpárosítások különlegesek, de nem is olyan szokatlanok, mint elsőre hinnénk.

vous - 2016.08.11.
Ellentétek párban, harmóniában – istenien finom édes-sós receptek

A húslevesben főtt marhahús mivel a legfinomabb másodiknak kitálalva? Főtt krumplival és meggyszósszal, na jó, esetleg sóskamártással. Mit keres a kapor a túrós pitében? A káposztás cvekedlire hogy kerül cukor? És a pörcös túrós csuszára ropogós kristálycukor? Miért teszünk a paradicsomos káposztába vagy a töltött paprika paradicsomos mártásába cukrot? És talán már csak a nagyszülők emlékeznek rá, de a családi legendákból mi is tudhatunk róla: a legfinomabb szegényvacsora valaha a cukros-zsíros kenyér volt.

Nincs itt szó semmilyen extra újdonságról: régen is tudták, hogy az ellentétes ízek jól passzolnak egymáshoz, izgalmassá tehetik a legegyszerűbb fogásokat. 3 ellentétes ízpárt mutatunk – egyszerűt, de nagyon finomat!

daniell-santalla-stocksnap-2

Az ellentétek vonzzák vagy taszítják egymást?

A szerelemről szóló számtalan konyhabölcsesség közül kiemelkedik kettő, ami erős ellentétben áll egymással. Heves viták során az aktuális kiszemelt alkata alapján történő állásfoglalások, saját tapasztalatok, hallott sztorik alapján próbálhatjátok eldönteni, hogy végül is melyik a helytálló: „az ellentétek vonzzák egymást” vagy „a hasonló a hasonlónak örül”?

A cikk folytatásából kiderül!

A görög édes-sós kedvenc

Görögdinnye, görög sajt, egy kis görögikum – jó, ilyen nincs, de alapvető görög alapanyag az olívaolaj – kell csak hozzá, esetleg egy kis frissen őrölt bors, és máris tökéletes nyári édes-sós előételt, salátát kapunk. Náluk a legegyszerűbb alapanyagok, de szerencsére már nálunk is:

  • dinnye
  • feta
  • lila hagyma
  • olívaolaj

Ízlés szerint gazdagítható, jól behűtve az igazi!

Forrás:
iStock

A cikk itt még nem ér véget! A folytatáshoz kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.