Egyéb kategória

Nahát! Az alvópózotok még az álmaitokat is befolyásolja

Amikor esténként a párnánkra hajtjuk a fejünket, a testünk fáradt ugyan, de az agyunk nagyon is elemében van, és egészen elképesztő álmokat kreál, hogy még éjjel se unatkozzunk. De vajon miért van az, hogy míg az egyikünknek nyugodt az éjszakája, a másikunk rémálmokkal küzd? Egy friss kutatás szerint úgy tűnik, az álmainkat többek között még az alvópózok is befolyásolhatják!   

vous - 2016.08.12.
Nahát! Az alvópózotok még az álmaitokat is befolyásolja

Ha a jobb oldalatokon alszotok…

A kutatás szerint, ami azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés az alvópózok és az álmok típusa között, a jobb oldalukon alvókra gyakrabban köszöntenek pozitív álmok, és kevesebb rémálommal küszködnek, mint ha a bal oldalukra fordultak volna. Sőt, kiderült az is, hogy a jobb oldalukon alvók számára az alvás pihentetőbb, mint a balosok esetében – írja a Little Things.

Ha háton alszotok…

A tanulmány érdekes dolgot említ meg a háton alvókkal kapcsolatban: a kutatás szerint ők többször tapasztalnak sebezhetőséggel és kitárulkozással kapcsolatos álmokat – mint például hogy órák óta dolgoznotok kellene, mindenki titeket hívogat, de ti alszotok, és valamilyen okból képtelenek vagytok felébredni, vagy hogy elfelejtettetek ruhát felvenni elindulás előtt. Aucs! Az is kiderült, hogy a háton alvók nehezebben tudnak visszaemlékezni az álmaikra, de ha már ilyen álmaik vannak, ez talán nem is olyan nagy baj.

Forrás:
iStock

Ha hason alszotok…         

Egy másik kutatás során, amit a Hong Shu Yan Egyetem végzett ugyanebben a témában, mintegy 670 résztvevővel végeztek kísérleteket. Az eredmények szerint a hason alvóknak sokkal gyakrabban vannak erotikus álmaik, melyekben például idegenekkel csókolóznak, vagy mondjuk hirtelen világsztárokkal kezdenek randizni. Hello, Ryan Gosling!

Ha nem alszotok teljesen vízszintes pózban…

Ha szerettek nagy párnákon aludni, vagy csak szimplán lejt az ágyatok, és mindezek következtében alváskor nem vagytok teljesen vízszintes helyzetben, az álmaitok sokkal életszerűbbek, élénkebbek lesznek. Ez talán annak köszönhető, hogy a testetek már majdnem abban a pózban helyezkedik el, amiben ébren is vagytok.

Persze ezenkívül egy sor dolog befolyásolhatja az álmainkat: hogy mit ettünk előtte, hogy milyen idegállapotban feküdtünk le, hogy mennyire stresszes nap elé nézünk. De egy biztos: mostantól az alvópózokkal is számolnotok kell!  

Ajánlott cikkek