Egyéb kategória

Michael Phelps lenyomta Leónidaszt, mától ő minden idők legeredményesebb olimpikonja

Michael Phelpset lehet szeretni vagy sem, egy dolgot mindenképp el kell ismerni: a sportolói eredményeit. Az olimpikon 2012-ben bejelentette visszavonulását, most mégis ott van a riói ötkarikás játékokon, ahol sikert sikerre halmoz. Azonban nemcsak érmeket gyűjtöget, hanem a rekordokat is folyamatosan döntögeti.

vous - 2016.08.12.
Michael Phelps lenyomta Leónidaszt, mától ő minden idők legeredményesebb olimpikonja

Michael Phelps sikerei mellett nem mehetünk el szó nélkül, mint azt a hétfői vicces képével kapcsolatban sem tehettük. Az amerikai azáltal, hogy szerdán a férfi 200 méteres pillangóúszásban nyert – ahol olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint például Kenderesi Tomi –, és megszerezte 12. enyéni olimpiai aranyát, beállított egy nem mindennapi rekordot: az ókori Leónidasz pályafutása alatt 12 egyéni győzelmet tudhatott magáénak, amivel ő volt az olümpiai játékok legeredményesebb sportolója. Aztán 2016. augusztus 10-én jött a 193 cm magasságú Phelps, és „beírta” a nevét a rodoszié mellé.

A 200 m pillangó 1-3. helyezettje: Szakai Maszato - Michael Phelps - Kenderesi Tamás

A 200 m pillangó 1–3. helyezettje: Szakai Maszato – Michael Phelps – Kenderesi Tamás
Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség

Mindössze két napig bírta a görög és az amerikai egymás mellett, Michael péntek hajnalban szintet lépett 13. egyéni, összesítésben pedig 22. aranyszínű medáljával. Győzött ugyanis 200 méter vegyesen is, így ki kell jelenteni: Ő MINDEN IDŐK LEGEREDMÉNYESEBB OLIMPIAI VERSENYZŐJE!

Michael Phelps a 21 olimpiai aranyával

Michael Phelps a 22 olimpiai aranyával
Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség

Ha azt hittétek, itt véget is ért a rekorddöntés, kapaszkodjatok meg, még kettő cím illeti (illetheti) a 31 éves úszót! Említettem az imént az olimpiai 200 méteres vegyes úszásnemet, mely versenyszámban a 2004-es athéni ötkarikás játékok óta csak egy bizonyos személy tudott diadalmaskodni. Kitaláltátok, ki? Hát persze hogy Michael Phelps! Már a 2012-es londoni győzelmével egyeduralkodó lett, a szempontból, hogy egymás után háromszor nyert úszó ugyanabban a viadalban. Ám ő nem elégedett meg ennyivel, négyre tornázta – vagy inkább úszta – ezt a számot. Nem irigylem azokat a bátor versenyzőket, akik Phelps rekordjaival kacérkodnak, a léc igen magasan van.

Forrás:
Wikipédia / Michael Phelps

Az utolsó titulus, amit még nem adhatunk neki oda, de már nagyon közel áll hozzá, hasonlít az előzőre. A logika itt is ugyanaz: 2004 óta négyszer nyerni ugyanabban a számban. Ez pedig jelen esetben nem más, mint a 100 méteres pillangóúszás, melyben az amerikai diadalmaskodott 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben. Most is beúszta magát a szombati döntőbe, ám mi bízunk abban, hogy Cseh Laci elhappolja előle a győzelmet! Bocsi, Michael, neked már van elég aranyad, Laci teljesítménye is megérdemelne végre egyet!

phelps kisfiú baba

Phelps legszebb és első számú „aranyérme”

Ő itt Boomer Robert Phelps, akinek a pólóján és a mosolyán kívül más is aranyos, az édesapja, révén, hogy Michael Phelps kisfia. Az olimpikon elárulta, az idén május 8-án született kicsi nevét az edzője, Robert (Bob) Bowman iránti tiszteletből választotta. A három hónapos csöppség a nyereségek és vereségek mellett is nagyon szurkol apukájának, különböző szettekkel buzdítja legendás papáját.

Még több varázslatosan cuki képért irány erre a cikkünkre!

Ajánlott cikkek