pexels-photo-26980-large

Így mondjatok nemet gyakrabban, anélkül hogy megutálnának benneteket

Nemet mondani valamire az egyik legnehezebb dolog az életben, egyrészt mert ki kell állnunk magunkért, másrészt mert megbánthatunk vele másokat. Ugyanakkor, ha nem akarjátok magatokat folyton olyan helyzetekbe hozni, amikhez tényleg semmi kedvetek, meg kell tanulnotok kimondani a bűvös „nem” szót. Most megmutatom, hogy tegyétek ezt anélkül, hogy magatokra haragítanátok a világot.

1. Ne siessétek el a választ!

Ne hagyjátok, hogy mások nyomást gyakoroljanak rátok azáltal, hogy valamire most rögtön kell választ adnotok. Nektek is, és a másik félnek is jobb, ha van időtök átgondolni az ajánlatukat, mielőtt bármit is mondanátok, éppen ezért kérjetek egy kis időt, és nevezzétek meg az időpontot, amikor választ adtok. Így még az is lehet, hogy végül igent mondtok azokra a programokra, amikhez először semmi kedvetek, hiszen időközben rájöttök, hogy milyen előnyötök származhat a dologból. Egyszóval: ne vágjátok rá a választ rögtön!

2. Ne tegyetek üres ígéreteket!

Mindannyiunknak ismerős az eset: összefutunk egy régi ismerőssel vagy volt osztálytárssal, ő azt mondja, „majd valamikor összefuthatnánk egy kávéra”, ti pedig azt mondjátok, „hát persze, tök jó ötlet!”. Ilyenkor persze csak az udvariasság beszél belőletek, ugyanis valójában a hátatok közepére kívánjátok azt a bizonyos kávézást. Szokjatok le az ilyesmiről, így sokkal kevesebbszer kell majd sajnálkozások közepette lemondanotok egy programot. Hosszú távon pedig kifizetődő is ez a magatartás, ugyanis a környezetetek meg fogja tanulni, hogy lehet hinni a szavatoknak: ha egyszer azt mondtátok, hogy eljöttök, akkor ott is lesztek, de ha már kezdetben nemet mondtatok, nem fogjátok meggondolni magatokat.

Forrás:
Pexels

3. Magyarázzátok meg a nemet!

Soha ne mondjatok csak annyit, hogy nem, hiszen ha az elutasítást semmi más nem követi, az elég bántó tud lenni. Magyarázzátok meg, miért döntöttetek így, de fontos eltalálni azt is, mennyi magyarázatot érdemel a téma. Biztos ti is ismertek olyan embert, aki órákig magyarázza azt is, miért nincs ideje elkísérni a buszmegállóig, ezekről az emberekről pedig rendre az a vélemény alakul ki egy idő után, hogy handabandáznak, hiszen mindig mindenre van indokuk. Szóval ne vigyétek túlzásba az indoklást, úgy sokkal őszintébben hat majd.

4. Ha semmi nem működik, néha belefér egy apró hazugság

Megmondom őszintén, nekem elég negatív véleményem van a hazudozásról, ettől függetlenül adódnak olyan helyzetek, amikor nem olyan nagy bűn kimenteni magunkat egy kegyes hazugsággal. Ha már elmondtátok őszintén, miért mondtatok nemet valamire, de az illető ezt továbbra sem hajlandó elfogadni, lényegében elmondhatjuk róla, hogy belegázolt a személyes teretekbe, hiszen önzőségből nem tartja tiszteletben a döntéseteket. Ilyen esetekben megengedett egy apró hazugság, hiszen korábban már próbáltátok az őszinteséget, de nem jött be. Így ha később le is buktok, elfogadható magyarázatotok van a füllentésre.