alvás 21 nap

Ez történne a testetekkel, ha soha többet nem kelnétek fel az ágyból!

Az életünk egyharmadát alvással töltjük (vagy kellene hogy töltsük), de mi történne a testünkkel, ha egyik reggel ahelyett, hogy felkelnénk, örökre ágyban maradnánk? Biztos ti is eljátszottatok már a gondolattal valahol az ébresztőóra lenyomása és a felkelés között, hogy mi lenne, ha ma egyáltalán fel sem kelnétek, de higgyétek el, nagyobb árat fizetnétek érte, mint elsőre hinnétek!   

Ha kellett már valaha kórházban feküdnötök huzamosabb ideig, akkor ismeritek a dörgést. Először mind fel vagyunk dobva a semmittevés és pihenés gondolatától, aztán nem is olyan sokára elérkezik az idő, amikor unni kezdjük. Megunjuk azt a két-három tevékenységet, amit így végezhetünk, nem beszélve arról, hogy idővel a fekvés is kényelmetlenné válik. A végén pedig már csak szabadulni szeretnénk, és még olyan gondolatok is megfordulnak a fejünkben, hogy szívesen visszamennénk dolgozni. 

De ha egyszer úgy döntenétek, hogy soha többet nem keltek fel az ágyból, nem csak unalom várna rátok. Egy tudományos videocsatorna, a Noggin készített a témában egy kisfilmet, melyben a legkorszerűbb tudományos kutatások eredményeit használta fel, köztük a NASA-ét is, ami fizetett a kísérleti alanyoknak az ágyban maradásért cserébe, hogy modellezze a szomorú igazságot a túlzott lustálkodásról. Íme a videó: 

Objektum doboz

Az ágyban maradás első kellemetlen, de ismert hatása a fekély. Mint ahogy az a fekvőbetegeknél is gyakran előfordul, a nyomás egyszerűen túl erőssé válik a testünk azon területein, amik az ággyal érintkeznek, ezek mentén pedig sebek alakulnak ki. A véráramlás ezeken a területeken lelassul, ezért véraláfutások is keletkezhetnek, jellemzően a vállnál, csípőnél és a farokcsontnál.

Az izmok is megszenvedik a folyamatos fekvést: azok az izmok, amiket fekvő helyzetben nem használunk, 10-15%-ot veszítenek az erősségükből hetente, tehát a testünk sokkal gyorsabban válna teljességgel erőtlenné, mint ahogy azt gondolnánk! Természetesen az állóképességünk is rohamosan csökkenne: gondoljatok csak arra, milyen nehéz hosszú idő után elmenni az első futásra, ezt pedig szorozzátok meg százzal!

A szervezet is teljesen belekavarodna ebbe a furcsa, félálomszerű állapotba: az izmokon kívül a csontok is veszítenének a súlyukból, a pihenő állapotban levő szívverés felgyorsulna, a vérnyomásotok pedig az alsó határt súrolná.

Éppen ezért tornáznak rendszeresen a bevetésen lévő űrhajósok, hiszen a gravitáció nélküli élet olyan, mintha ők is hónapokat töltenének ágyban.

Szóval, csajok, tudom, hogy vonzónak hangzik napokig ágyban feküdni, de valójában sokkal egészségtelenebb, mint egy átlagos nap a munkahelyen.