Egyéb kategória

„Jimmy csak a cipész volt” – A híres Jimmy Choo története

A Szex és New Yorknak hála nemcsak azt tudtuk meg, hogy a tüllszoknya hétköznapra a közértbe is megteszi, de azt is, hogy Jimmy Choot egyszerűen kötelező imádni. Jimmy Choo a cipők Cadillacje: a legtöbb nő a két kezét összetenné, ha mehetne egy „kört” egy ilyen darabban. De ki áll pontosan az imádott cipők mögött? 

vous - 2016.08.24.
„Jimmy csak a cipész volt” – A híres Jimmy Choo története

Amikor az alma nem esik messze a fájától

Jimmy Choo 1948-ban született Malajziában, a mára már mindenki által ismert nevét csak a véletlennek köszönheti: eredeti Chow vezetéknevét a születéskor sikeresen elírták az anyakönyvében. A világhírű tervezőre nem mondhatjuk, hogy a mesékből ismert szegény legény lenne, aki szerencsét próbált az otthonától távol. Jimmy cipészcsalád sarjaként nőtt fel, családja a kezdetektől cipőket gyártott. A tehetséges Jimmy korán rájött, mit is akar az élettől: 11 évesen megtervezte, majd elkészítette élete első, saját tervezésű lábbelijét, innentől pedig nem volt megállás.

Manolo Blahnik

Cipők, amikért minden nő ölni tudna – Manolo Blahnik története

„Ha Hamupipőke története a mai korban játszódna, szerintetek ki tervezné a legendás üvegcipellőjét? Én nyugodt szívvel a legcsodálatosabb lábbelik megálmodójára, Manolo Blahnikra bíznám a feladatot, hiszen az általa tervezett cipők nem egyszerű kiegészítők: igazi, mesébe illő műalkotások” – szól egy korábbi cikkünk, amiben Dorina a szintén a Szex és New Yorkból ismert Manolo Blahnik világába kalauzol titeket!

A cikket ide kattintva elolvashatjátok.

A cipőkkel való viszonyát továbbra is a családnak köszönhette, ugyanis egy rokonlátogatás miatt az élet 1980-ban Londonba sodorta. Az elszánt férfi beiratkozott a jó hírű Cordwainers' Technical College-ba, ahol három éven át tanulta a bőrcipők készítésének csínját-bínját. Hogy tanulmányait fizetni tudja, valamint – állítólag – hogy közel lehessen a lábbelikhez, egy cipőgyárban dolgozott takarítóként. Az iskola elvégzése után nem sokkal úgy döntött, végleg Londonban marad. 

Forrás:
row.jimmychoo.com

Minden sikeres férfi mögött egy nő áll?

1984-ben Londonban elkezdi első önálló tervezésű cipőit árulni, kezdetben Lucky Shoes néven. Jimmy ekkor minden idejét és energiáját a tervezésnek szentelte, erről a korszakáról a Culture & Edunak így nyilatkozott:

Teljesen a cipőkre fókuszáltam. Instant tésztákon éltem, még a kedvenc pirított kacsámat sem tudtam megvenni, amikor épp a kínai negyedben jártam.

A kitartó munkának meglett az ára: Choo cipőit egyre többen felfedezték, többek között az akkor óriási népszerűségnek örvendő Diana hercegné. És mint tudjuk, amit a szívek királynője szívesen hord, azt mindenki szívesen hordja, ugye? Így történt, hogy a '90-es évek elejére egyre gyakoribb vendéggé váltak a Choo lábbelik a legcsillogóbb vörös szőnyeges eseményeken.

A várva várt népszerűség után 1996-ban Jimmy összeállt a Vogue szerkesztőjével, Tamara Mellonnal, és létrejött a Jimmy Choo Ltd. A közös cég alapításának 5. évfordulóján Jimmy eladta üzletrészének 50%-át. Nem sokkal később Mellon kiszállt a cipőkészítésből. Később megjelenő könyvében az üzletasszony elárulta: „Jimmy soha nem tervezett egyetlenegy cipőt sem.” Tamara Mellon állítása szerint minden egyes lábbelit ő maga tervezett meg, míg „Choo csak a cipész volt”. 

jimmi choo

Álljatok meg egy percre, és gyönyörködjetek csodás cipőkben! – 20 éves a Jimmy Choo

A Jimmy Cho márka idén ünnepelte 20. születésnapját, amelynek örömére különleges kollekciót dobtak piacra. Hogy milyet? Nézzétek meg! 

A részleteket egy korábbi cikkünkből ITT megtudhatjátok.

Hollywoodi csillogás Choo módra

Hiába Mellon vádjai, a celebek a Choo-jelenség megjelenése óta imádják a különleges lábbeliket. Nemcsak Diana hercegné bolondult a márkáért, de számos más híresség szívét is örökre ellopták az imádott cipők, amiket mára Jimmy már csak megrendelésre készít. A ikonikus cipőket viselő hollywoodi üdvöskék képeit napestig lehetne mutogatni, de íme néhány a mi kedvenceink közül! 

Jennifer Lopez – 2014

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Meryl Streep – 2015 

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Beyoncé – 2013 

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Jennifer Lawrence – 2013 

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Katalin hercegné – 2015 

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Charlize Theron – 2006

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Sandra Bullock – 2013 

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Cara Delevingne – 2015 

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

Rihanna – 2010 

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség
Ajánlott cikkek