Egyéb kategória

Ez történik a szervezetben, miután megisztok egy csésze kávét!

A kávéfogyasztásról mindenkinek megvan a véleménye. Van, aki nem él vele, és akad, aki el sem tud indulni reggelente a gőzölgő csésze koffeinbombája nélkül. De azt tudjátok, hogy pontosan mi történik a szervezetetekben, miután megittátok azt a bizonyos csésze kávét? Most megtudhatjátok!  

vous - 2016.09.01.
Ez történik a szervezetben, miután megisztok egy csésze kávét!

A kávéfogyasztásnak rengeteg formája van. Sokan reggelente isszák, hogy felébredjenek, a későn kelőknek a nagy sietségben sokszor ez a reggeli, van, hogy üzleti találkozókon fogyasztjuk, vagy beülünk valahová egy csésze kávéra egy jó baráttal, akivel már rég találkoztunk. Akármi is az alkalom, egy dolog biztos: a szervezetünkben ugyanazok a folyamatok játszódnak le, miután visszatettük az asztalra az üres csészét. És tudjátok, hogy mik ezek a folyamatok? A BirghtSide most időszakokra lebontotta, hogy végre minden kávéőrült képben lehessen!   

10 perc múlva 

A kávéban található koffein bejut a véráramba, ezért a pulzusszámotok megemelkedik és a vérnyomásotok is feljebb kúszik.

Forrás:
iStock

20 perc múlva  

Kezditek magatokat éberebbnek és koncentráltabbnak érezni, ezért a döntéseket is gyorsabban hozzátok meg, valamint a problémakezelés is egyre jobban megy. Szintén a koffein mellékhatása, hogy az agyatok adenozin-receptorai erős működésbe kezdenek, így kevésbé érzitek magatokat álmosnak. 

30 perccel később  

A szervezetetek nagyobb mennyiségben kezd adrenalint termelni. Ez zavarhatja kicsit a látásotokat, mivel a pupilláitok a szokásosnál kevésbé tágulnak ki.

40 perc múlva 

A testetek szerotoninszintje nőni kezd, ez növeli az agyatok motoros funkcióját, ennek következtében pedig az izmok is jobban teljesítenek. 

Forrás:
iStock

4 óra múlva

A koffein képes befolyásolni azt is, hogy a szöveteink milyen tempóban bocsátanak ki magukból energiát. Éppen ezért négy órával a kávénk elfogyasztása után a a testünk elkezdi lebontani a felesleges zsírszöveteket, akkor is, ha épp egyáltalán nem mozgunk! A koffein ezen kívül a gyomrunkra is jótékony hatással van, mivel stimulálja a gyomorsavműködést.

6 óra múlva 

A koffein vízhajtó hatással is bír, éppen ezért hat órával kávézás után a szervezetünk nemcsak vizet, hanem fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is veszít. Éppen ezért adnak a jobb helyeken egy kis pohát vizet a kávé mellé: nemcsak jóleső érzés lehajtani egy forró kávé után, hanem szükséges is. De később is figyeljetek oda, hogy megfelelő mennyiségű vizet vigyetek be a szervezetetekbe, ha kávét ittatok! 

Ajánlott cikkek