Egyéb kategória

Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz – és hogy ne szakadjon rátok minden a hétvégén!

A munka mellett nem marad időtök a lakás kitakarítására? Megőrültök, hogy a töménytelen mennyiségű tisztítószert nem tudjátok hol tárolni? Tönkreteszi a kezeteket a súrolószer, de gyűlöltök gumikesztyűben takarítani? Akkor most segítünk, hogy ne szakadjon rátok minden teendő a hétvégén, és milyen környezet- és kézkímélő szereket választhattok a takarításhoz.

vous - 2016.09.05.
Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz – és hogy ne szakadjon rátok minden a hétvégén!
1001 háztartási tipp

1001 háztartási tipp
Forrás:
Alexandra

Nem titok, GYŰŰŰLÖLÖK takarítani. Ennek köszönhetően az utóbbi időben – munka mellett – kifejlesztettem egy takarítási technikát a hétköznapokra, így nem megy el az egész hétvégém pakolászással, takarítással, mosással, vagy épp mosogatással. Persze így minden nap kell foglalkoznom a házimunkákkal, de csak tíz percet. Az nem is olyan rossz, igaz?

Objektum doboz

Tippek a mindennapokra

Egyik este mosok, a másikon porszívózok, aztán a következőn letörlöm a polcokat, kitakarítom a vécét, megint másikon a kádat és a mosdót, és így tovább és tovább és tovább. Így gyakorlatilag a hétvégére már alig marad valami feladat. De ehhez persze az is kell, hogy ne szúrjatok ki magatokkal, és mindent pakoljatok el magatok után, azonnal! A ruhákat ne a földön „tároljátok”, a cipők ne heverjenek szanaszét, a fogkrém ne száradjon rá a mosdókagylóra – így sokkal, de sokkal könnyebb dolgotok lesz, amikor ténylegesen a takarításra kerül a sor.

a-rendrakas-muveszete-marie-kondo-mojzes-nora

A rendrakás művészete – Egy módszer, amivel örökre száműzhetitek a rendetlenséget

Marie Kondo Tokióban olyan magas szintre emelte a rendrakás „művészetét”, hogy számtalan rádió- és TV-adásban megfordult már. Emellett tanácsadással is foglalkozik, ahol akár három hónapos várólistára is kerülhetnek az ügyfelek. De állítólag megéri rá várni, hiszen segítségével a túlzsúfolt otthonokból pikk-pakk átlátható, kacatmentes és inspiráló tereket hozhatunk létre! Marie rendrakási tippjeiért kattintsatok ide

Pakoljatok, de tüstént! 

Mosogassatok el magatok után – mindig! Ne várjátok meg, hogy rászáradjanak az ételmaradékok az edényekre, illetve hogy megteljen a mosogató. Sokkal könnyebb azonnal elmosni egy-két darabot, mint húszat kínszenvedések közepette. Így a mosogató is sokkal tisztább marad.

Tudjátok: ma még örömmel, holnap körömmel…

Ha főztök, azonnal töröljétek le a konyhapultot, és söpörjétek fel a morzsákat, ha kifröccsen valami, szintén ne várjátok meg, amíg megszárad.

Objektum doboz

Mossatok tudatosan!

Az én bevált módszerem a mosásra, hogy egyik héten színesben, a másikon sötétben, a harmadikon világos ruhákban járok, így ha megtelt a szennyes egyből be tudom dobni a ruhákat a gépbe, anélkül, hogy át kelljen válogatnom a szennyest, vagy hogy feleslegesen egy-két darab gönccel kelljen beindítanom a gépet. Ha már mosás…

Egy ideje búcsút mondtam az öblítőnek, felesleges pénzkidobásnak és környezetszennyezésnek érzem. Elkezdtem én magam gyártani a házi öblítőmet, ami a következőből áll:

  • 1 dl ecet
  • 9 dl víz
  • pár csepp illóolaj

Én levendulásat szoktam készíteni, de ha pár csepp teafaolajat is tesztek bele, akkor a ruhák fertőtlenítéséről is gondoskodtok, hiszen ennek az olajnak gomba- és baktériumölő hatása is van. Ez nemcsak olcsó, de nagyon hatékony megoldás is, és még a mosógépnek is jót tesz, hiszen kevésbé vízkövesedik az ecettől.

szemét

Nem is olyan nehéz: így csökkentsétek a szemeteteket!

Általában hullámokban rám tört eddig is, hogy tegyek valamit a környezetszennyezés ellen, és egy jó pár példát be is illesztettem ezekből az életembe, de most úgy döntöttem, végignyomok egy teljes hetet „szemétmentesen”.

Ha érdekel, hogyan sikerült, kattintsatok!

Takarítsatok környezettudatosan!

Nemcsak anyagilag jártok jobban a házilag készített tisztítószerekkel, de ezek kevésbé irritálják a bőrötöket, és a felesleges környezetszennyezést is kiiktatjátok velük, ezek mellett pedig nem állnak majd hegyekben a tisztítószeres flakonok a lakásotok különböző pontjain, mert elég, ha a három alap csodaszerrel felfegyverkeztek.

Objektum doboz

Hogy miket kell beszereznetek egy jó kis takarításhoz?

  • A szódabikarbónát használhatjátok szinte bármilyen felület lesuvickolásához, mosáshoz, a kanapék és szőnyegek kitisztításához, az odaégett, vagy épp zsíros edények elmosásához, mikró-, hűtő- és sütőtisztításhoz. 
     
  • A citrom és ecet szintén jolly joker a takarításban, hiszen fertőtlenítenek, és szuperül pucolnak. Míg a citromtól nagyon jó illat lesz a lakásban, az ecetes takarítástól kevésbé, de ne aggódjatok, a hígított ecetnek nincs szúrós szaga, emellett pedig hamar el is tűnik a lakásból.
     
  • A kávézacc is nagyon hatékony súrolószer, persze csak olyan felületen használjátok, amit nem karcolhat össze – vagyis lehetőség szerint ne rozsdamentes acélon és társain alkalmazzátok! Nemcsak hatékonyan súrol, de a segítségével szagtalaníthattok is a lakásban. Ha egy kisebb tálkába tesztek egy adag kávézaccot, eltüntethetitek például a hűtőből az ételszagot.
     
  • Ha a rozsdától, oxidációtól szabadulnátok meg, vessétek be a kólát a suvickoláshoz, ezzel akár a vécét is kipucolhatjátok.

Óvjátok a környezetet, a lakásotokat! Jó takarítást!

Ajánlott cikkek