Egyéb kategória

„A szerep kedvéért több mint 10 kilót kellett felszednem” – a most forgó Viszkis-film főszerepét játszó Szalay Bencével beszélgettünk

Júniusban kezdték forgatni a Viszkis rablóként elhíresült Ambrus Attila életéről szóló filmet. A rendezői székben a Kontrollt jegyző Antal Nimród ül. Nem csak az izgalmas sztori miatt várjuk, hogy mozikba kerüljön az alkotás, a film vonzerejét nagyban növeli – a lányok számára biztosan – maga a főszereplő. A szépfiú jelző kevésbé tetszik neki, a rosszfiú már annál inkább. Szalay Bencével beszélgettem.

vous - 2016.09.06.
„A szerep kedvéért több mint 10 kilót kellett felszednem” – a most forgó Viszkis-film főszerepét játszó Szalay Bencével beszélgettünk

A tököli reptérről érkezik Bence, a hetven naposra tervezett forgatásból már ötven lement, most épp az akciójeleneteket próbálták. Lelkesen meséli, hogy mennyire élvezi az egészet, olyan, mint egy gyerek a játszótéren. A nyakában egy medvefog lóg, Ambrus Attilától kapta. Állítólag a férfiasság jelképe, teszi hozzá.

Mielőtt rátérnénk a filmre, a kezdetekről kérdezem. Mint sok más színészhallgatót, őt sem vették fel elsőre a Színművészetire.

„Hatéves voltam, amikor elváltak a szüleim, édesapám felesége pedig színésznő. Sokat jártunk színházba, bekerültem ebbe a körbe, egyre jobban érdekelt.

Középiskolában lusta, rossz tanuló voltam, mindenből bukdácsoltam, nem vettem komolyan a tanulást. A gimis színjátszó csoportban kezdtem először azt érezni, hogy ezzel érdemes lenne foglalkoznom.

Be is adtam a jelentkezésem a Színművészetire és a Kaposvári Egyetemre. Kaposvárra fel is vettek, de nem tudtam elkezdeni az évet, mert az érettségi előtt meghúztak történelemből. Emiatt kihagytam egy évet, de másodszorra már a Színműre is felvettek, Zsótér Sándor osztályába. Most kezdem a harmadik évet.”

Forrás:
Szabó Adrienn

Az iskolapadból a mozivászonra

Kevés színésznek adatik meg, hogy a pályája elején egy ilyen kaliberű filmben, mint a Viszkis, főszerepet kapjon. Bence egy Facebookra feltöltött fotónak is köszönheti, hogy castingra hívták.

„Hónapok óta keresték a főszereplőt. A film casting directora, Zsombolyay Linda az egyik ismerősöm szomszédja. Facebookon véletlenül belefutott egy közös képünkbe, látta, hogy színműs vagyok, ráadásul hasonlítok is valamennyire Ambrus Attilára. Ilyen szempontból mázlim volt, de az is sokat számított, hogy jó korban vagyok. Ment a találgatás, hogy melyik ismert színész kaphatja meg a szerepet, de mivel a film nagy részében Attila annyi idős, mint én most, így fiatal színészt kerestek. Azt kérte, hogy találkozzunk, mondta, hogy jön még valaki. Nagy nehezen megoldottam, hogy negyed órára elszabaduljak az egyetemről. Odamentem, láttam, hogy ott van Linda és ott ül mellette Antal Nimród. Mondanom sem kell, nagyon meglepődtem.

Egy rövid bemutatkozás, beszélgetés után kiderült, hogy a Viszkisről forgatnak filmet, megkérdezték, hogy elmennék-e a castingra.

A meghallgatás után két héttel hívott Nimród, hogy van egy jó és egy rossz híre. A rossz az, hogy a következő fél évem nagyon húzós lesz…

Forrás:
Szabó Adrienn

Teljes átalakulás a szerep kedvéért

A szerep miatt komoly átalakuláson ment keresztül Bence. A legnehezebb az volt, hogy összehangolja az iskolát a fizikai felkészüléssel.

„Ha csak az edzésekkel kellett volna foglalkoznom, nem lett volna probléma, de az egyetem mellett nehéz volt megoldani. Nálunk nincs pihenőnap, bent vagyunk hétfőtől vasárnapig, reggel kilenctől éjfélig, hajnali egyig. Csak úgy tudtam megoldani a felkészülést, hogy reggel hétre jártam kondizni, éjszaka meg hokiedzésre (Ambrus Attila jégkorongozott – a szerk.).  Ebből következik, hogy négy-öt órákat aludtam, nagyon lefogytam, a szerep miatt növesztenem kellett a hajamat meg a szakállamat. Úgy néztem ki, mintha a Számkivetettre készülnék. Mondta Nimród, hogy ez nem az a karakter, így híznom kellett, felszedtem több mint tíz kilót.”

Ambrus Attila is feltűnik majd

Haramia

Haramia
Forrás:
Alexandra

A film egyik különlegessége, hogy maga Ambrus Attila is feltűnik majd a vásznon egy kisebb szerepben. Bence is többször találkozott már Ambrussal, szerinte nagyon sok mindenben hasonlóan gondolkodnak.

„A mi korosztályunk nem igazán élte meg a Viszkis-sztorit. Annyit tudtam, hogy van ez a figura, kirabolt pár bankot, elkapták, volt egy sikeres szökése is. Az egyik legnagyobb magyar bűnöző, gondoltam, hogy zűrös pasi. Aztán leültünk beszélgetni, és egy érdekes embert ismertem meg. Aminek lehetett, utánanéztem róla, így nem a tények érdekeltek, nem a bankrablásokról kérdeztem elsősorban, csak úgy beszélgettünk az élet dolgairól. A film több mint félig fikció. Nem akartuk, hogy utánozzam Ambrus Attilát, se mozgásba, se beszédbe. A lényeg az volt, hogy a motivációját értsem meg, hogy amit tett, azt miért tette. Boldog család, anyagi biztonság, ezek mind célok, amiket ő ezen az úton akart elérni. Én nem tenném meg, és ma már ő sem, de akkor megtette és nekem bele kell élnem magam, hogy én is képes lennék rá.”

Ambrus Attila

Ambrus Attila: „Aki párhuzamot talál a múltam és a könyv között, annak tudom ajánlani a Csernus doktort”

Ambrus Attila, vagy ahogyan mindenki ismeri, a Viszkis rabló 13 év után szabadult jó magaviseletéért. Azóta keramikusként dolgozik, megnősült és jó fiú lett. Vagy mégsem, hiszen újra rabol. Sőt, gyilkol is. Mindezt azonban már csak képzeletben. Ambrus Attilával a most megjelent, Haramia című könyvének bemutatóján beszélgettünk.

Korábbi interjúnkat itt olvashatjátok.

A Viszkis barátnője 

Móga Piroska színésznő alakítja a Viszkis barátnőjét. Bence azt is megsúgta, lesznek pikáns jelenetek a filmben.

Nagyon könnyen szerelembe tudok esni, akár hirtelen felindulásból is. Képes vagyok egy könyökbe beleszeretni, vagy ha olyan az orra egy lánynak, én már oda-vissza vagyok érte.

Piroskában is találtam olyat, ami be tudott indítani, könnyen egymásra hangolódtunk, így nem volt nehéz eljátszani, hogy mennyire imádjuk egymást.”

Forrás:
Szabó Adrienn

A jövő

És hogy hogyan tovább, ha véget ér a forgatás? Abban biztos vagyok, hogy hallani fogjuk még Szalay Bence nevét.

„Szerencsére a színészi pálya nagyon változatos. Remélem, a színpadon és a kamerák előtt is sok lehetőségem lesz a jövőben bizonyítani. Emellett a rendezés is érdekel, és a zenével is szeretnék többet foglalkozni, ez a másik szenvedélyem. De most A Viszkis az első, erre koncentrálok minden energiámmal.”

Ajánlott cikkek