Egyéb kategória

A személyzettel együtt „csak” tette a dolgát – egy férfi, aki 155 ember életét mentette meg

Csupán öt perc kellett ahhoz, hogy egy Airbus A320-as pilótája hőssé váljon – mindössze ennyi idő telt el a repülő hajtóműveinek leállása és a gép biztonságos landolása között. A Hudson folyón végrehajtott bravúros leszállásnak köszönhetően 155 ember menekült meg a tragédiától, Chesley Sullenberger pedig világszerte belopta magát az emberek szívébe. Életrajzából kiderül, hogy helytállásában nemcsak aviátori képességei, hanem életfilozófiája is fontos szerepet játszott.

vous - 2016.09.09.
A személyzettel együtt „csak” tette a dolgát – egy férfi, aki 155 ember életét mentette meg

Gyerekkori fogadalom

1964 márciusában egy tizenhárom éves texasi fiú megrendülten nézte az esti híreket családjával az NBC csatornán. A Huntley–Brinkley riportműsorban arról számoltak be, hogy a New York-i Queensben halálra késeltek egy Kitty Genovese nevű huszonhét éves nőt. A szomszédok közül többen is hallották, amint segítségért kiált, ám senki nem tett semmit. A nagy visszhangot kiváltó eset az Emerson készülék előtt ülő kamaszt is megrázta:

…megfogadta, hogy ha valaki segítségre szorul a közelében, cselekedni fog, és senkit sem hagy magára a veszélyben.

Chesley Sullenberger, negyvenöt évvel később az 1549-es járat pilótájaként eleget tett fogadalmának. Miután New Yorkból felszálltak, a repülőnek vadludak ütköztek, tönkretéve a hajtóműveket, ezért Sully kapitány úgy döntött, a Hudson jeges vizére teszi le a gépet. A becsapódást követően kétszer járta végig a süllyedő repülőt, hogy meggyőződjön arról, mindenkinek sikerült kijutnia, a kabátját egy átfázott utasnak adta, és csak akkor érzett megkönnyebbülést, amikor hivatalosan is megerősítették, hogy mindenki túlélte a rendhagyó véget ért utazást. Mind a repülőt, mind a mentőcsónakot utoljára hagyta el, egyértelmű volt ugyanis számára, hogy kapitányként csakis a gondjaira bízott utasok megmentése után következhet az ellátása.

repülés repülő

„Azt éreztem, hogy az agyam csorog le a hátamon” – erre számíthattok az első repüléseteknél

„Annak idején, mikor készültem életem első repülésére, nem csináltam belőle nagy ügyet. Úgy értem, a filmekben mindig mindenki olyan nyugodt és laza. Valahogy csak felkerültek, meg le. Járkálnak, beszélgetnek, szóval olyan lesz ez, mint az első trolizásom Pesten. Aha.”

Ha még nem repültetek soha, mindenképp olvassátok el Andi írását élete első repüléséről!

Forrás:
AFP Europress Fotóügynökség, iStock

Sully kapitány egy igazi példakép

 Sully - Csoda a Hudson folyón

Sully – Csoda a Hudson folyón
Forrás:
Alexandra

Éppen ez a kötelességtudat és szakmaszeretet teszi szimpatikussá Sully kapitányt, aki Csoda a Hudson folyón című könyvében vall életéről. A repülés iránti őszinte szenvedélye kicsit sem kopott azóta, hogy gyerekként felszállt édesanyjával egy Dallasba tartó Convair 440-re – ahogy felesége fogalmaz, imádja a repülés művészetét. Igazán nem lehet őt azzal vádolni, hogy felkészületlenül érte a baleset: ötévesen már tudta, hogy repüléssel fogja tölteni az életét, tizenhat évesen pedig kiapadhatatlan lelkesedéssel gyakorolta a repülést egy idős mezőgazdasági pilóta irányítása alatt.

Később vadászpilóta-kiképzést kapott, majd több ezer kilométert tett meg kereskedelmi pilótaként annak ellenére, hogy az utóbbi években több egyesült államokbeli légitársaság is komoly költségcsökkentő intézkedések meghozatalára kényszerült, ami sokszor a személyzetet is kellemetlenül érinti.

Sully attól válik példaképpé, hogy nem törekszik erre a szerepre. Nem rajong a reflektorfényért, és feszeng, amikor hősnek titulálják, hiszen meggyőződése, hogy a személyzettel együtt csak tette a dolgát. Munkáját mindvégig csendesen és alázattal végezte a pilótafülkében, pályája során olyan értékeket szem előtt tartva, mint a másik tisztelete és az élet védelme. Értékrendjére óriási hatást gyakorolt egy családi tragédia: depresszióra hajlamos édesapja egy hosszabb kórházi tartózkodás után önkezével vetett véget életének.

Azért tartom ennyire értékesnek az emberi életet, mert apám eldobta magától a sajátját”

– vallja Sully. Noha a pilótafülkében számos szituáció megoldását segítik ellenőrzőlisták, Sullenberger kapitány tisztában volt vele, hogy nem minden helyzet számítható ki előre.

peto csilla katasztrofapszichologus

Miért fogadja el egy pszichológus a fertőzött vízből főzött kávét? – Pető Csilla katasztrófapszichológussal beszélgettünk

Súlyos krízishelyzetekben szembesülünk azzal a legkeményebben, hogy nem vagyunk sebezhetetlenek, és nem tudjuk irányítani az életünk minden egyes mozzanatát. A hazai katasztrófalélektan születéséről és szakmai kihívásokról Pető Csilla szakpszichológussal beszélgettünk.

A teljes cikket ide kattintva érhetitek el!

Fontos tanulság, hogy nem létezik mindenre ellenőrzőlista, ám a korábbi tapasztalatok, az élet tisztelete és az alapvető emberi értékek melletti elköteleződés együttesen olyan rázós eseményekkel szemben is felvérteznek minket, amelyeket korábban elképzelni sem tudtunk.

Nem véletlen, hogy az 1549-es járat landolása sokakat mélyen megindított, és családtagjukat légi szerencsétlenségben elveszítő emberektől holokauszt-túlélőkig több ezren írtak levelet a hős jelzőt elutasító, szerény pilótának. Története Hollywoodot is elvarázsolta: szeptembertől a magyar mozik is vetítik a Sully című filmet, amelyben Tom Hanks alakítja Sullenberger kapitányt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.