Egyéb kategória

Számoljatok le az önbizalomhiánnyal! Íme 3 tuti módszer

Rengeteg olyan esemény játszódik le életünk során, amihez nyugalomra és megfelelő mennyiségű önbizalomra van szükség: egyetemi előadások, állásinterjúk, fontos üzleti megbeszélések, ismerkedés, és még sorolhatnám. Ha nem érzitek magatokat túlságosan magabiztosnak, semmi gond: még jó, hogy vannak módszerek, amelyekkel könnyedén felturbózhatjátok az önbizalomszinteteket!

vous - 2016.09.09.
Számoljatok le az önbizalomhiánnyal! Íme 3 tuti módszer

Alapvetően magabiztosnak érzitek magatokat, de megbicsaklik az önbizalmatok, ha olyan helyzetekre kerül sor, mint egy emberek előtt tartandó prezentáció, vagy esetleg egy fontos állásinterjú? Először is: nem vagytok egyedül! Másodszor pedig: szerencsére léteznek viszonylag egyszerű és tudományosan is jóváhagyott technikák arra, hogy felturbózzátok kicsit az önbizalmatokat. Most hoztunk hármat, próbáljátok ki, és osszátok meg velünk a tapasztalatokat!

1. Képzeljétek magatokat egy szuperhős bőrébe!

Amy Cuddy, egy harvardi szociálpszichológus olyan beszédet tartott az önbizalomról, aminek több mint 30 ezer hallgatója volt. Azonkívül, hogy neki nyilvánvalóan nincsenek önbizalom-problémái, tud egyet s mást a testbeszédről és az önbizalomhiány jeleiről is. Ő ajánlotta elsőként, hogy képzeljük magunkat egy szuperhős vagy egy hódító helyébe erőt próbáló feladatok előtt, legyünk épp egy liftben, a tükör előtt a fürdőszobában, vagy még az ágyban felkelés előtt

Objektum doboz

Ennyi azonban még nem elég, egy bizonyos pózt is fel kell venni, ami egész pontosan így néz ki: húzzuk ki magunkat, a hátunk legyen egyenes, a vállunkat húzzuk hátra, düllesszük ki a mellünket, a lábunkat pedig helyezzük egy vonalba a csípőnkkel. Maradjunk így pár percig, próbáljunk mélyeket lélegezni, közben pedig képzeljük el, hogy hihetetlen erő árad szét a testünkben, mintha csak most nyertünk volna meg egy csatát vagy mondjuk a Nobel-díjat.

Akár hiszitek, akár nem, akik alkalmazzák a szuperhőspózt, jobb eredményeket érnek el, mint a többiek, ugyanis a testbeszédünk nemcsak másokra van hatással, hanem önmagunkra is! 

2. Képzeljétek el a jövőbeli önmagatokat!

Ha úgy érzitek, majd belehaltok az izgalomba egy fontos esemény előtt, segíthet lenyugodni, ha elképzelitek azt a jövőt, ahol már túl vagytok rajta, és még vagy száz hasonló ilyen eseten. Hal Hershfield, a New York Egyetem marketingtechnológia-professzora végzett egy kutatást, a résztvevőknek pedig le kellett írniuk, hogyan képzelik el magukat tíz év múlva. A tanulmányból kiderült, hogy ha tisztán látjuk jövőbeli önmagunkat, rögtön elkezdünk lépéseket tenni afelé, hogy ez a kép megvalósulhasson, ezáltal pedig könnyebben és biztosabban fogunk döntéseket hozni a jelenünkről – írja a Bright Side

Objektum doboz

3. Mondjatok köszönetet az életeteknek!  

Jenn Scalia kezdő üzletasszony és egyedülálló anya nehéz perióduson ment át, amikor kirúgták az állásából, épp vált, és a tetejébe nem kis adóssággal kellett szembenéznie. Amikor később visszagondolt arra, hogyan vészelte át ezt a katyvaszt, elmondta: minden napját úgy kezdte, hogy köszönetet mondott az életnek azért, amije van, esténként, lefekvés előtt pedig összegyűjtötte azokat a pozitív élményeket, amik aznap érték. Gyakran készített listát arról is, hogy miket ért el eddig az életben, ahelyett hogy azokra a célokra koncentrált volna, amik még rá várnak. 

Objektum doboz

Ha tanulni akartok Jenn történetéből, elég kiragadni azt, hogy milyen jelentősége van a pozitív gondolatoknak és a megfelelő fókusznak. Ha sok feladat áll előttetek, vagy féltek, hogy nem tudtok teljesíteni valamit, mindig gondoljatok azokra a dolgokra, amiket jól csináltok, a sikerekre, amiket már elértetek, olyan apróságokra, amiket álmotokból felkeltve sem rontanátok el. Így könnyedén feljebb tornázhatjátok az önbizalmatokat.

Ajánlott cikkek