Egyéb kategória

Ezt a cikket mutassátok meg a főnökötöknek! – Nyomós érvek az irodában alvás mellett

A legtöbb esetben egy kis munkahelyi szunyóka kirúgáshoz vezet. Pedig számtalan érv szól amellett, hogy megengedjék a dolgozóknak a munkahelyi pihenést, erre pedig már olyan befolyásos vállalatok, mint a Google is kezdenek ráérezni! 

vous - 2016.09.12.
Ezt a cikket mutassátok meg a főnökötöknek! – Nyomós érvek az irodában alvás mellett

Nem titok, hogy az alvás alatt nemcsak a testünk, hanem az agyunk is regenerálódik, ez a tulajdonság pedig kifejezetten hasznos, ha jól kell teljesítenünk a munkahelyünkön. Éppen ezért az eddig komoly következményekkel járó munkahelyi bóbiskolás kezd egészen más színben feltűnni, ugyanis egyre több cég ismeri el pozitív hatásait! Lássuk csak, miért is jár ki nekünk egy kis pihenés a munkahelyünkön is!

A dolgozók VÉGRE kialudhatnák magukat

Az alvás szinte az összes képességünket befolyásolja, amit a munkahelyünkön használunk: a koncentrációt, az asszociatív gondolkodást, kreativitást, memóriaműködést, és még sorolhatnám. A legtöbb dolgozó ember azonban eleve nem alszik eleget ilyen-olyan okokból. Egy egészséges felnőtt esetében valahol 7 és 9 óra között mozog a megfelelő mennyiségű alvás, ezt azonban szinte lehetetlen teljesíteni, szóval ez már eleve egy érv amellett, hogy lehetséges legyen az irodai szunyókálás.

A céget is sokkal vonzóbbá teszi

Mostanában számos extrát kínálnak a különböző cégek a dolgozóiknak az ingyenesen használható kávéautomatától komplett játéktermekig. Ha azonban az egyik ilyen extra az, hogy a dolgozók napközben is pihenhetnek, a világ összes munkavállalója ennél a cégnél akar dolgozni. Hiszen kinek lenne ereje játszani, ha alig aludt éjszaka, és melyik kávéautomata képes kibillenteni bennünket az ilyenkor bekövetkező zombi üzemmódból?

Forrás:
Pexels

Növeli a kreativitást  

A Londoni Egyetem egyik agykutatója, Vincent Walsh szerint a kreatív ötleteink túlnyomó része relaxáció közben jön létre, a kreativitás pedig azok közé a dolgok közé tartozik, amiket nem lehet erőltetni. Ha viszont a cégek engedélyeznek egy kis szundiidőt, ők is profitálnak belőle, hiszen dugig lesznek kreatívnál kreatívabb dolgozókkal!

Több lenne a tényleges munka

Valljuk be őszintén: senki sem dolgozik pontosan nyolc órát egy nap. Sokan szinte óránként csinálnak valami nem munkával kapcsolatosat pihenésképpen, mondjuk kimennek főzni egy csésze kávét, dohányozni, telefonálni, vagy időről időre macskás videókat nézegetnek az életben maradásért. Ám ha lehetséges lenne lepihenni munka közben, a tényleges munkaidőből sokkal kevesebb menne el ezekre a pótcselekvésekre. 

Segíti a tanulást és serkenti a memóriát 

Több kutatás is kimutatta, hogy egy kis napközbeni bóbiskolás után a résztvevők 20%-a eredményesebben tudta elvégezni ugyanazt a feladatot, mint előtte. A pihenés serkenti a memóriát és elősegíti új metódusok elsajátítását is, ugyanis alvás közben az agy motoros funkciói ugyanúgy működnek, mint ébren, ezáltal sugallva az agykutatóknak, hogy alvó állapotban az agyunk megismétli az aznap elvégzett tevékenységeket.

Már a Google-nél is bevezették

A Google a világ egyik lebefolyásosabb cége, a vezetőség pedig mindent megtesz azért, hogy a dolgozóik megfelelő környezetben pihenhessenek napközben is. Ha a világ legnagyobb cégei is alkalmazzák, akkor csak van benne valami, nem?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.