Test

Sport előtti dilemma: enni vagy nem enni? A válasz a müzliben rejlik

Mielőtt felteszitek magatoknak ezt a kérdést, érdemes megválaszolnotok azt, hogy melyik napszakban szerettek inkább sportolni. Reggel, amikor még tele vagytok energiával, vagy este, amikor levezethetitek az egész napos stresszt? Bárhogy is döntötök, teli hassal vagy épp teljesen üres gyomorral soha ne álljatok neki az edzésnek!

vous - 2016.09.13.
Sport előtti dilemma: enni vagy nem enni? A válasz a müzliben rejlik

Ügyeljetek a helyes táplálkozásra!

 Az egészséges reggeli: müzli

Az egészséges reggeli: müzli
Forrás:
Alexandra

A helyes táplálkozás feltölt energiával, így nagyobb lendülettel bírjátok majd az embert próbáló testmozgást. Ezt valószínűleg már ti is tudjátok. De azzal is tisztában vagytok, hogy milyen ételeket szabad enni ilyenkor, és hogy edzés előtt mennyi idővel szabad őket elfogyasztanotok?

Nem feltétlenül baj, ha korán reggel nem esztek semmit, például egy gyors séta, esetleg jóga előtt, de mindenképp igyatok legalább egy pohár (citromos vagy gyömbéres) vizet, mert ez az üzemanyag a szervezeteteknek. Anélkül ne is menjetek ki az ajtón!

Ha ezeknél valamivel intenzívebb edzést terveztek, egyetek könnyen emészthető szénhidrátot: egy szelet pirítóst, kukoricadarát, zabpelyhet, banánt, egy kisebb tál gyümölcsmixet, turmixot, sovány túrót, natúr joghurtot, vagy esetleg ezek valamilyen csábító keverékét – mindegyik jó választás lehet.

„Úgy érzem, ez nem csak 21 napig fog tartani” – Fotósunk, Anna veletek vág bele az életmódváltásba 21 nap

„Úgy érzem, ez nem csak 21 napig fog tartani” – Fotósunk, Anna veletek vágott bele az életmódváltásba

Augusztus 22-én indult a 21 NAP – Pont neked program, amely az életmódváltáshoz nyújtott személyre szóló segítséget mindazoknak, akik úgy döntöttek, az állandó halogatás helyett itt az ideje a cselekvésnek! A VOUS-lányok között is akadtak olyanok, akik valódi lépésre szánták el magukat, és belevágtak az életmódváltásba. 

A kenyér, a gabonafélék, a tészták, a rizs, a gyümölcsök és a zöldségek gyorsan feltöltenek a megfelelő energiával. De ezek mellett fehérjére is szüksége van az izomzatnak, illetve a vérsejteknek – utóbbi szállítja az oxigént és az ásványi sókat az izmokhoz. Válasszatok tehát ezek közül, és újfent mondom, az elmaradhatatlan vízről sose feledkezzetek meg!

Az teljesen egyéni, hogy kinek mennyi idővel esik jól az étel edzés előtt. Ez 1–4 óra is lehet, attól függően, hogy mit és mennyit ettetek. Minél közelebb van az idő az edzéshez, logikusan annál kevesebbet kell(ene) ennetek. Ha nagyon közeli az időpont, célszerű elgondolkodnotok, hogy csak valamilyen tápláló, de folyékony halmazállapotú ételt-italt vigyetek be a szervezetetekbe. Ezeket gyorsabban megemészti a szervezet.

Forrás:
iStock

Mit mikor?

  • szilárd étel: 4 órával edzés előtt
  • snack és sportitalok: 2-3 órával előtte
  • egyéb folyadékok – nagyobb mennyiségben: edzés előtt egy órával
brazil superfood

Lessétek el a brazil nők trükkjeit! – 6 dél-amerikai superfood a kirobbanó egészségért

A sablonos sztereotípiák mellett Brazília a hazája rengeteg egzotikus növénynek is, amit az egészséges életmód fanatikus hívői csak superfood néven emlegetnek. 

Ezúttal Luca igyekezett olyan ételeket összegyűjteni nektek, amik itthon is elérhetők, és színt vihettek vele a mindennapos főzőcskézésbe!

Amiket érdemes fogyasztanotok

  • csirkés vagy pulykás szendvics (grill)
  • tojás
  • rizs
  • zabpehely
  • narancs, alma, banán
  • mogyorókrémes szendvics (földimogyorókrém)
  • aszalt gyümölcsök/diákcsemege vagy aszalvány
  • sajt
  • víz vagy gyümölcslé

Vezessetek étkezési naplót, és figyeljétek a testetek reakcióit, így megtalálhatjátok a számotokra tökéletes megoldást, hogy mit, mennyit és mikor érdemes fogyasztanotok!

Müzli éjjel-nappal

A müzliben minden megvan, ami egy jó kis napindításhoz vagy sporthoz szükséges. Főleg, ha gyümölccsel, illetve tejtermékekkel fogyasztjátok. Ha nem egyoldalúan tejjel eszitek, biztosan nem fogtok ráunni, és még ti magatok is meg fogtok lepődni, hogy hányféleképpen elkészíthető, és mennyi remek fogás válhat belőle!

Tökéletes példa a müzli sokoldalúságára, hogy a  21 NAP – Pont neked életmódváltó program alatt Emcsi és Anna is előszeretettel fogyasztott zabpelyhet – valamilyen formában. Emcsinek a joghurtos verzió, míg Annának – aki imád sütni – a granolás változat vált be. Ebből is látszik, hogy a müzlik, illetve zabpelyhek között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt! Hiszen a müzli nem csupán tejjel készítve működik. Készíthettek belőle kásákat, krémeket, házi müzliszeleteket. Ha pedig nem a sport vagy diéta miatt kattannátok rá, bátran készítsetek belőle süteményeket, édes falatkákat is.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ne feledjétek: mindig érdemes odafigyelni a cukor mennyiségére! Ha előre „elkészített”, boltban kapható müzlit vennétek, mindig olvassátok el a csomagolásán található összetevőket, és lehetőség szerint válasszátok ezek közül azokat, amelyek nem tartalmaznak egy halom felesleges hozzáadott cukrot!

Csokis-banános müzliszelet – a kihagyhatatlan

  • 200 g apró szemű zabpehely
  • 2 ek. búzakorpa
  • 30 g nyers nádcukor
  • 1 csipet só
  • 2 kisebb érett banán
  • 75 g sütésálló csokicsepp – mi kihagytuk, és mazsolával helyettesítettük

Elkészítése

A sütőt melegítsük elő 175 fokra alsó és felső sütéssel. Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A zabpelyhet, a búzacsírát, a cukrot és a sót nagy keverőtálban alaposan forgassuk össze. Egy kis tálkában nyomjuk szét a banánt, és keverjük össze a mézzel és vaníliakivonattal.

A banánkeveréket és a csokicseppeket és/vagy mazsolát, adjuk a száraz hozzávalókhoz, és az egészet alaposan keverjük össze egy kanállal.

A tésztát öntsük egy tepsibe, nyomkodjuk le és simítsuk el. A müzlimasszát az előmelegített sütőben 25-30 percig süssük, amíg a pereme enyhén meg nem barnul. Vegyük ki a sütőből, és konyhai rácson hagyjuk kihűlni, majd egy nagy késsel vágjuk egyforma szeletekre. A szeletek légmentesen tárolva kb. egy hétig bírják szobahőmérsékleten.

Jó étvágyat!

Ajánlott cikkek