Egyéb kategória

Meztelen Robbie Williams és szürreális Salvador Dalí – A leghíresebb Vogue-címlapok egy helyen

A világ legbefolyásosabb divatmagazinja, több mint száz éve élvonalban van, évről évre a legfrissebb divat-előrejelzéseket szolgáltatja, és valamiért minden nő talál benne valami izgalmasat. Ha még nem találtátok volna ki, a bűvös Vogue-ról beszélek, ami Angliában szeptember 15-én ünnepli 100. évfordulóját.

vous - 2016.09.15.
Meztelen Robbie Williams és szürreális Salvador Dalí – A leghíresebb Vogue-címlapok egy helyen

A nagybetűs magazin

Legyél te is párizsi nő

Legyél te is párizsi nő
Forrás:
Alexandra

A 18. század végén Arthur Baldwin Turnure valószínűleg nem sejtette: a kis fekete után a nők második legkedveltebb dolgát hozta létre. 1892-ben a fiatal üzletember kiadta az amerikai Vogue-ot, Kristoffer Wright támogatásával. A magazin ekkor még csak kéthavonta jelent meg, főként divatra és kultúrára fókuszálva. Azt szerette volna, ha a lapja pont annyira vonzza majd a férfiakat, mint a divatimádó nőket, így lett a fő célcsoportja a New York-i felső tízezer.

Az alapítás után 13 évvel hatalmas változás történt: a magazint megvette Condé Montrose Nast, akinek a későbbi sikerek is köszönhetőek. Az igazgató fokozatosan növelte a lapszámokat, majd a kéthavi megjelenést kéthetire cserélte. 

Vogue a világ körül

A magazint nemcsak Amerika, de számos európai ország is a szívébe zárta. Condé Nast első angliai látogatása után kiadta a legelső brit Vogue-ot. Ezt követte a spanyol, majd a francia lap is. Nast sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legismertebb divatlapot mára már 21 ország lakosai olvashatják. 

600

Ahol érdemes megállni egy percre az újságosnál…

Szívesen lapozgatnátok ti is a legújabb Vogue-ot? Íme azok az országok, ahol beszerezhetitek őket:

Amerika, Anglia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Brazília, Kína, Oroszország, Ausztrália, Németország, Dél-Korea, India, Törökország, Görögország, Japán, Tajvan, Mexikó és Latin-Amerika, Hollandia, Portugália, Ukrajna, Thaiföld, Szaúd-Arábia

Habár a világ megismerte a Vogue nevét, az amerikai világválság, valamint a második világháború kicsit sem tett jót a divatlapnak. Az eladási számok csökkentek, a magazin megszorult. A visszaesés után jöhetett a forradalom időszaka! Az 1960-as években a szexuális forradalom az élet minden területére elért, így egyértelművé vált: a Vogue-nak is foglalkoznia kell a világot foglalkoztató aktuális témával. Innentől kezdve gyakorivá váltak a szexuális témájú cikkek, hála az akkori legújabb szerkesztőnek, Diana Vreelandnek. 

Anna Wintour birodalma 

1988 júliusában megérkezett Anna Wintour, a nő, akitől a divat apraja-nagyja retteg, és vele együtt a változás is. Konkrét elképzeléseivel felfrissítette az óriási népszerűségnek örvendő lapot. Az ő nevéhez fűződik az egyik igencsak nagy port kavaró címlap is: már a karrierje elején megbotránkoztatta az olvasókat, ugyanis hála neki piacra került az első címlap, ami nem stúdióban készült. Ez ráadásul még mind semmi! Az ikonikus kép nemcsak hogy stúdión kívül készült, de a modell farmert viselt, ami szintén hatalmas dolognak számított akkor. 

Anna Wintourt már lassan 30 éve a Vogue anyjaként tartjuk számon, napjainkig rendületlenül vezeti és frissíti a magazin arculatát, de továbbra is rengeteg kritika éri. Míg egyesek elitizmust skandálva tüntetnek ellene, addig mások rideg természete miatt kritizálják. Egy biztos: valamit nagyon tud a divat nagyasszonya! 

Ha a Vogue-nak idővonala lenne…

1892 – Arthur Turnure-nek köszönhetően megszületik a Vogue.

1909 – Condé Nast átveszi a lapot, amit onnantól kezdve több Európai országban is kiadnak.

1916 – Megjelenik az első brit Vogue.

1929 – Megjelenik a legelső olyan Vogue, aminek a címlapján egy first lady szerepel: Lou Henry Hoover.

1939 – Salvador Dalí megfesti az első Vogue-címlapot, a szürrealista festő innentől egészen a '70-es évekig közreműködött a címlapokban.

1974 – Az amerikai Vogue előlapján először szerepel színes bőrű modell.

1988 – Anna Wintour átveszi a divatbirodalmat.

1992 – 100 éves a legnépszerűbb divatmagazin.

2010 – Kiadják a legelső Vogue for iPad appot.

2016 – Megjelenik az első szoptatós címlap – Caroline Trentini újszülött babájával pózol a szeptemberi brazil Vogue-ban.

Időutazásra fel! A legdurvább címlapok a kezdetektől napjainkig

 Arthur Turnure kezei között megszületett az első Vogue

Forrás:
Vogue

A legelső brit Vogue 1 shillingért árulták 

Forrás:
Vogue

Salvador Dalí egyik leghíresebb borítója

Forrás:
Vogue

Az első fényképet ábrázoló címlap egyenesen '39-ből

Forrás:
Vogue

A szívek hercegnője először a brit Vogue címlapján

Forrás:
Vogue

Andy Warhol leghíresebb címlapja a Vogue-nak

Forrás:
Vogue

Az első színes bőrű modellt ábrázoló borító

Forrás:
Vogue

 Miró '79-es festménye a párizsi címlapon

Forrás:
Vogue

Anna Wintour első, óriási port kavaró címlapja 

Forrás:
Vogue

A 100. évfordulóra készített ikonikus kiadás

Forrás:
Vogue

Kate Moss legelső címlapfotója '93-ból, azóta 30 számban szerepelt

Forrás:
Vogue

A legnagyobb botrányt keltő Robbie Williams pucér hátsója a borítón

Forrás:
Vogue

Az első kiadás, aminek a borítójára középkorú híresség került Meryl Streep személyében 

Forrás:
Vogue

Napjaink egyik legkedveltebb fotója Katalin hercegné az évfordulós fedőlapon

Forrás:
Vogue

Az első Vogue-címlap, amin szoptatós anya pózol 

Forrás:
Vogue
keretes kérdőjel

Anyaság határok nélkül: miért fontos, hogy a Vogue címlapján szoptatja gyermekét egy modell?

„Szerintem igazán üdítő, hogy egy divatra fókuszáló magazin szoptató modellt tesz a címlapra. Most már tényleg bárki ott és akkor szoptat, amikor és ahol akar, akár a VOGUE címlapján is!” – lelkendezik Lilla, a VOUS ügyeletes anyukája. A szoptatás körüli botrányokról és a port kavaró címlapról ITT olvashattok többet. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.