Mojzes Nóra „Nem vagyunk hostessek, értünk hozzá” – Katona Zsófival a Katona családi borászat egyik tagjával beszélgetünk

„Nem vagyunk hoszteszek, értünk hozzá” – Katona Zsófival, a Katona családi borászat egyik tagjával beszélgetünk

A Katona Borház 1996-ban alakult családi pincészet, Balatonbogláron és Tokaj-Hegyalján termelt saját szőlőiből készíti minőségi borait. A világfajtákon kívül, mint a chardonnay, sauvignon blanc és merlot, többek között régi magyar szőlőfajtákat, Irsai Olivért, leánykát is termesztenek. Borászuk Katona Ferenc, akinek lányát faggattuk arról, milyen is egy borász lányaként felnőni, és milyen kapcsolat lehet egy jó bor és közöttünk.

Katona Zsófia, Katona Borház

Katona Zsófi

Szülőváros: Balatonboglár

Diploma: 2010, Budapesti Gazdasági Főiskola – Pénzügyi és Számviteli Kar

Végzettség: pénzintézeti szakos közgazdász, mérlegképes könyvelő

Hobbik: bor, gasztronómia, kézilabda

A Katona Borházról még többet megtudhattok a www.katonaborhaz.hu-n.

Családi borászat vagytok, mennyire érezted kényszernek, hogy a családi bizniszből kivedd a részedet?

Gyerekkorom óta ez vett körül, így talán nem meglepő, hogy sodródtam az árral. Már kiskoromban is jártam a szőlőbe, illetve a pincénkbe, ahol lépésről lépésre elleshettem a szakmát édesapámtól. Sosem volt ez kényszer, és a mai napig sem az.

A bor iránti szeretetemet is édesapámtól örököltem.

Ahogy nőtt a cég, egyre több fesztiválon vettünk részt, egyre nagyobb szükség lett az irodai, illetve adminisztratív munkákra is. Akkoriban főiskolás voltam, és ki szerettem volna venni a részem a munkából, és amellett hogy szívesen besegítettem a szüleimnek a vállalkozásba, gyakorlatnak is remek lehetőség volt számomra.

Végül ott ragadtam, és ma már semmi pénzért nem adnám ki a kezemből ezeket a feladatokat. 0–24-ben azon jár az agyam, mit hogyan lehetne még jobban csinálni. A marketingmegjelenések és a borászat prezentálása mellett persze szívesen szakítok időt egy kis címkézésre, illetve palackozásra is!

Objektum doboz


Úgy tudom, külön figyelmet fordítotok a környezetkímélésre, ezért speciális technikákat alkalmaztok a szőlőtermesztésben.

Vidékről származunk, így fontos számunka a természet, illetve annak közelsége. Ezért, amennyire tehetjük, igyekszünk megkímélni, tehermentesíteni. Nem vagyunk bio-, sőt kifejezetten kézművesborászat sem. De igyekszünk csökkenteni a kemikáliák használatát, ezek helyett „zöld” szereket használunk – és azokból is csak keveset. Nem szeretnénk sem a szőlőt, sem pedig a talajt terhelni.

Objektum doboz

Hogyan látjátok az itthoni borfogyasztást a körülöttünk lévő országokhoz képest? Több fogy, esetleg kevesebb? Melyek az itthon preferált borok?

A borokról - egyszerűen
A borokról - egyszerűen
Forrás:
Alexandra

A nyárnak, a romkocsmáknak és fesztiváloknak köszönhetően egyre nagyobb a kereslet a könnyed borok, illetve a rozé iránt. De a programoktól függetlenül egyébként is van most egy hullám, amit a könnyed, illatos borok lovagolnak meg. (Ezek mellett persze a gasztrotrendek is szorosan összefüggenek a borfogyasztási szokásokkal – szerk.)

A '90-es években sokan nagyon mélyre nyúltak a zsebükbe egy jó borért, akkor főleg a testes, erős borok voltak a favoritok. Manapság azonban már igen kedvező áron juthatunk könnyed borokhoz, vagyis napjaink kedvenceihez.

A franciákhoz képest még mindig keveset iszunk. A borozásnak itthon nincs olyan hagyománya, mint náluk vagy akár az olaszoknál. Ők leülnek az asztalhoz délben, és elfogyasztanak egy pohár bort, amitől nyilván nem részegednek le, simán visszamennek dolgozni utána – a borozás a mindennapjaik része.
 

Piál a föld, avagy hogyan isznak mások

Piál a Föld, avagy hogyan isznak mások?

„Elgondolkoztatok már rajta, mégis honnan ered, hogy poharainkat összeKOCCantjuk, mielőtt legördülnének a torkunkon az alkohol mámoros cseppjei? Biztosan nem. És tudtátok, hogy a spanyolok egész furcsa összefüggést találtak a koccintás és a szex között? Hú, mennyi mindennel készültem nektek!”

Mcsi cikkét itt elolvashatjátok!

Hogyan keresnek nálatok bort? Ha nem jeles ünnepre veszik, mennyit áldoz rá itthon szívesen egy átlagember?

Főleg kerti partira, BBQ-sütésre, jeles ünnepekre, születésnapra visznek tőlünk, nyáron pedig rengeteget keresnek fröccsborokat, könnyed borokat a hétköznapokra.

Egyre több borászat hajlik afelé, hogy kialakítson több olyan termékkört, amivel minél több embert tudnak elérni. Vagyis a minőségi termékek között megtalálhatóak az alacsonyabb árfekvésűek is, amit akár egy frissen végzett fiatal is szívesen kifizet értük.

Objektum doboz

Mi a különbség egy megfizethető bor és a prémium kategóriások között?

Az olcsóbb általában a könnyebben, illetve gyorsabban elkészíthető fajtákat foglalja magában – persze ezek ugyanolyan szeretettel és időráfordítással készülnek, csupán nem érlelik olyan sokáig őket fahordóban, helyettük inkább acélhordókba kerülnek, illetve ezekből legtöbbször nagyobb mennyiség áll rendelkezésre.

Számunkra nagyon fontos, hogy ilyen borokkal is ki tudjuk szolgálni a célközönséget. Legyen megfizethető, emellett pedig nagyon jó minőségű, könnyen elérhető.

Te borozol még, ennyi év után?

Persze, sőt egyre inkább vevő vagyok az új ízekre. Az évek során tisztában lettem azzal, melyik ízlésvilág fekszik nekem – de természetesen megkóstolok mindent. Ha például egy számomra ismeretlen borászatnál járok, azonnal tudom, hogy mit kérjek – amivel nem lőhetek mellé.

Objektum doboz

Van kedvenc borod? Ha igen, miért ajánlanád?

A válasz sablonos, de nincs kedvencem. Mindig a hangulatomtól függ, hogy mit iszom. De nem csak nekem, az egész családnak. Korábban a vörösbort kedveltem, később a fehéret, mostanában a rozé is a favorit. De a komplex, érdekesebb fehérborokat, a száraz furmintot is nagyon kedvelem. A tokaji ízvilágért odavagyok, ahogyan a francia stílusú borokért is, amiket itthon leginkább a chardonnay és a sauvignon blanc fajták adnak vissza.

Objektum doboz

Mit ajánlanál azoknak, akik még nem találtak rá a kedvencükre? Hogyan találják meg a „nagy Őt”? Hogyan kezdjenek hozzá?

Nyilván vannak erre receptek, de az én tanácsom a következő: ha valaki nem boros (még), kezdje egy könnyedebb, illatosabb, parfümösebb borral, mint az Irsai Olivér vagy a cserszegi fűszeres – persze ízlések és pofonok, én például ezeket sosem szerettem.

Objektum doboz

Ami fontos, hogy ne ijedjetek meg, ha valami nem ízlik nektek, tegyetek vele később újra egy próbát, hiszen annyi minden befolyásol egy bort, az évjárat a készítési mód, és így tovább.

Ami fontos, hogy soha ne legyen sztereotípiánk a borfajtával kapcsolatban!

Először soha ne a boltok polcairól kezdjétek a válogatást. Menjetek el egy borfesztiválra, és próbálkozzatok ott a teszteléssel, és merjetek kérdezni! A borászok szívesen beszélnek a boraikról, ne legyen bennetek frusztráció emiatt, nincs olyan, hogy rossz vagy buta kérdés. Nálunk az alábbi felirat mindig kint van a standunkon:

„Nem vagyunk hoszteszek, értünk hozzá!”  Vagyis szívesen segítünk.

Egészséges a borfogyasztás a mindennapokban?

Vannak sztereotípiák, miszerint a vérszegények igyanak vörösbort, habár nagyjából ugyanannyi flavonoid van mindkétfélében, a vörösben csupán annyival több, hogy mivel a szőlő héjon van áztatva, valamivel több antioxidánst is tartalmaz, de elviekben ugyanazokat tartalmazza mindkettő. Ha fehér, ha vörös, ha rozé, rosszat nem teszünk a fogyasztásukkal, de a mértékletességre persze ügyelni kell! Ha minden este megiszunk egy pohárral, azzal nem teszünk rosszat, sőt majdnemhogy szükségünk van rá. Jót tesz a léleknek, és az egészségünknek is.

Vegyetek borokat, kísérletezzetek, menjetek fesztiválokra, és kérdezzetek bátran, ismerkedjetek a borokkal, ízlelgessétek, és előbb-utóbb rátaláltok a „nagy Ő”-re!