Egyéb kategória

Shoppingkódex: 6 spórolós trükk, amit tartsatok be vásárlás közben!

A vásárlás felér egy valódi lélekgyógyítással, igaz? Egészen addig, míg észrevétlenül átlépitek a határt, és a nap végén szembesültök azzal, hogy nagyjából a dupláját költöttétek el a tervezettnek. Ezúttal felejtsétek el az ilyenkor már jól ismert bűntudatot, és inkább fogadjátok meg az alábbi tippeket, amikkel búcsút inthettek az üres pénztárcának!

vous - 2016.09.18.
Shoppingkódex: 6 spórolós trükk, amit tartsatok be vásárlás közben!

1. Hirtelen jött bevásárlások

Sétáltok az utcán, benéztek a bolti kirakatba, és kedvet kaptok egy tábla csokihoz. Aztán ha már bent vagytok, vesztek egy üveg vizet is, meg esetleg egy-két apróságot. Ha ismerős, akkor valószínűleg ti is elkövettétek már azt a hibát, hogy hirtelen jött érzésből vásároltatok; ami köztudottan a spórolás ősi ellensége. Legközelebb jusson eszetekbe, hogy napi pár száz így elköltött forint egy hónap alatt hatalmas összeggé halmozódik fel.

Objektum doboz

2. Az „akarom” vs. „szükségem van rá” ellentét

Mielőtt odasétáltok a kasszához, egyetlen dolgot feltétlenül át kell gondolnotok: tényleg szükségetek van arra a cipőre? Ha a szívetek mélyén tudjátok, hogy már így is megbújik a szekrényben három hasonló pár, amit maximum kétszer vettetek fel eddig, inkább hagyjátok a boltban. Nagy különbség van az „akarom” és a „szükségem van rá” között, ha pedig az előbbi igaz a helyzetetekre, inkább spóroljátok meg magatoknak a kiadásokat.

3. Váltsatok készpénzre!

Nagybevásárlás esetén létezik egy szuper módszer arra, hogy ne lépjétek át a képzeletbeli határvonalat. A dolog nagyon egyszerű: a bankkártyát hagyjátok otthon a fiókban, és csak készpénzt vigyetek magatokkal. Így biztosan nem költötök többet annál, mint amennyit eredetileg szerettetek volna, a módszert pedig akár bulizós, csajos estéken is bevethetitek – de arra figyeljetek, hogy ilyenkor a biztonság kedvéért legyen nálatok elegendő készpénz taxira.

Objektum doboz

4. Költségvetésre fel!

Ha még sosem készítettetek költségvetést, épp itt az ideje! Sokan ilyenkor jönnek rá arra, hogy mennyi felesleges holmira költik el a fizetésüket, amivel hosszú távon egyébként rengeteget takaríthatnának meg. Írjátok össze, átlagosan mennyi pénz megy el a számlákra, lakásra, bérletre, és számoljátok ki, mennyire van szükségetek a mindennapok során. Ha tartjátok magatokat ehhez, gyorsan gyarapodni kezdhet a spórolt pénzetek. Nem tudjátok, hogyan kezdjetek hozzá? Csekkoljátok a spórolástáblázatunkat, és merítsetek ihlehet!

5. Ne akarjátok tartani az „iramot”!

Talán nem is gondolnátok, de rengetegen költenek el felesleges összegeket azért, mert a barátaik is épp ezt teszik. Ha buli van készülőben, ne vegyetek új ruhát csak azért, mert a többiek vásárolni indulnak. Mindenki a saját fizetéséhez mérten tud költeni, így nincs abban semmi rossz, ha megfontoltak vagytok az ilyen események előtt, és csak azt veszitek meg, amire tényleg szükségetek is van. Például egy új ruhatárhoz sem feltétlenül kell vastag pénzárca!

Objektum doboz

6. Megtakarítás váratlan helyzetek ellen

Nagyon fontos, hogy mindig legyen valamennyi megtakarításotok a váratlan helyzetek miatt. Mivel az ilyen szituációkra senki sincs felkészülve, érthető, ha villámcsapásként ér, amikor tönkremegy az autótok, vagy betegség miatt egy ideig nem tudtok dolgozni. A lényeg, hogy mindig legyen spórolt pénzetek, amire számíthattok ilyenkor, így sokkal nyugodtabban tudjátok kezelni ezeket a helyzeteket is.

Ti mire költenétek az így megspórolt pénzeteket?

Ajánlott cikkek