Egyéb kategória

Bőrrák bárkinél előfordulhat – ha ilyen az anyajegyetek, azonnal forduljatok orvoshoz!

Anyajegye mindenkinek van, kinek kevesebb, kinek több, de koránt sem mindegy, hogy milyen. Ha nem tapasztaltok rajtuk semmi furát, és évente legalább egyszer ellenőriztetitek őket, akkor nyugodtan hátradőlhettek, viszont aki valamilyen hirtelen bekövetkező elváltozást észlel, azonnal keresse fel bőrgyógyászát, mert komoly baj is lehet belőle.

vous - 2022.01.10.
Bőrrák bárkinél előfordulhat – ha ilyen az anyajegyetek, azonnal forduljatok orvoshoz!

Az ősz a legideálisabb időszak arra, hogy a bőrgyógyászati viziten ellenőriztessétek az anyajegyeiteket, és ha szükséges, leszedessétek őket. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza most abban segített, mikor lehetséges és mikor szükséges ez a fajta beavatkozás.

Minden, amit az anyajegyekről tudnotok kell

A pigmentált anyajegyek többsége ártalmatlan bőrjelenség, és nagy részük nem okoz gondot, esetleg esztétikai okból vagy irritáció miatt jelent problémát. Leggyakrabban néhány milliméteresek, közép- vagy sötétbarnák, szabályos alakúak, éles széllel végződnek, a felszínük lehet sima vagy kissé dudoros.

Azt, hogy mennyi és milyen anyajegyetek van, befolyásolhatják például az örökletes és környezeti faktorok, az UV-sugárzás vagy akár a hormonális változások. Ez utóbbi kihatása a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, ilyenkor ugyanis több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétedhetnek.

Forrás:
iStock

Azok a típusú anyajegyek a veszélyesebbek, ezek gyakrabban változnak rossz irányba, amelyekből akár bőrrák fejlődhet ki. Az ilyenfajta családi ágon öröklődhet, tehát gyakrabban kell orvosi ellenőrzésre járni velük.

A pigmentált anyajegyből kialakuló bőrrák keletkezhet újonnan, ám az esetek kisebb részében már meglévő anyajegyekből alakul ki, vagyis akinek több anyajegye van, annál a kockázat is nagyobb. De attól, hogy valakinek kevesebb van, ugyanúgy szükséges a rendszeres ellenőrzés.

600

Irány a bőrgyógyászhoz, ha hasonló változást tapasztaltok az anyajegyeteken:

  • Megváltozik a mérete, növekszik.

  • Korábban lapos felszíne megvastagszik, dudorossá válik.

  • Határa elmosódik, alakja aszimmetrikus lesz.

  • Vérezni vagy viszketni kezd.

  • Begyullad, fájdalmassá válik.

Az orvosi ellenőrzés és vélemény minden esetben fontos

A bőrgyógyász egy tízszeresen nagyító mikroszkóppal megvizsgálja az anyajegyet, annak szerkezetét, és ha úgy ítéli meg, javasolja az eltávolítását. A végső diagnózis a leszedett anyajegy szövettani feldolgozása után áll fel, az adja meg a végső véleményt az elváltozásról.

Ha több, változatos szerkezetű anyajegyetek van, illetve a családotokban már előfordult rosszindulatú bőrdaganat, esetleg krónikus, az immunrendszer funkcióját is érintő megbetegedésben szenvedtek, ajánlott gyakrabban ellenőriztetnetek a bőrötöket.

Forrás:
AFP / FRED TANNEAU

Eltávolítás

Levetetni nemcsak a megváltozott anyajegyet lehet, hanem azokat is, melyek esztétikailag vagy az elhelyezkedésük miatt zavarnak titeket – például öltözködésnél, borotválkozásnál. Ha ti kéritek az anyajegy eltávolítását, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, amennyiben nincs kizáró ok.

Az anyajegyek legbiztonságosabb eltávolítási módszere a sebészeti, szikével történő kimetszés, ebből korrekt szövettani vizsgálat készíthető, melyből választ kapunk a legfontosabb kérdésre: volt-e a szövetben rosszindulatúságra utaló jel? Lézeres megoldás esetén nem minden esetben lehetséges a szövettan, és az egész eljárás picit macerásabb az előzőnél.

A gyakorlatban a bőrgyógyász dönti el, hogy milyen bőrelváltozást tart alkalmasnak lézeres eltávolításra, és mit sebészi kimetszésre. Az első, akár életmentő lépés tehát mindenképpen a szakorvosi vizsgálat!

Ajánlott cikkek