Befőtt, lekvár, kompót, dzsem, szörp és savanyúság. Nincs olyan, aki ezek közül ne szeretne legalább egyet. Nemcsak az ízük miatt, hanem mert visszarepítenek gyerekkorunkba, amikor nagyszüleink kamrapolcáról lekaptuk, majd a frissen sütött palacsinta vagy egy jó kis pörkölt mellé bonthattunk belőlük egy üveggel. De értékeljük annyira, hogy már ne csak együk, hanem készítsük is?
Személy szerint ahogy öregszem, úgy értékelem egyre jobban az otthoni ízeket, az otthon termesztett gyümölcsöket, zöldségeket, és a gondosan elkészített étkeket.
Így mostanában egyre gyakrabban állok neki, hogy gondosan bedunsztoljam a nyarat, amit aztán a téli zord napokon legalább annyira élvezek, mint egy hűs tó vizét egy forró nyári napon!
Amellett, hogy jobban esik az általam, illetve családom által elrakott zöldségek, gyümölcsök íze, sokkal egészségesebbek is, mint a boltban kapható társaik.
Miért jobb a házi finomság, mint a bolti?
Ezzel az édes dekorötlettel feldobhatjátok a házi lekvárt
„A kamrapolcon sorakozó lekvároknál már csak egy néz ki jobban: ha a kamrapolcon sorakozó lekvárok jól is néznek ki. Felragasztható etikett helyett az üveg nyakára köthető címkét rajzoltam nektek – abból is három különböző változatot, hogy még csinosabb legyen a sor. Mert ne csak a gyomrotokat, hanem a szemeteket is kényeztessétek.”
Olgi befőttesüvegekre készült címkéit innen letölthetitek!
Ha most kedvet csináltam nektek, hogy gyorsan elrakjatok egy pár üveg finomságot így szeptember végén, az alábbiakat érdemes észben tartanotok!
Bravúros alapanyagok és ízesítések
Kísérletezzetek, és fűszerezzetek izgalmasan! Gondoljátok végig, mihez szoktatok enni dzsemet vagy savanyúságot, és ezekhez az ételekhez ízesítsétek az „elraknivalót”. Persze érdemes azt is szem előtt tartani, hogy mi mihez illik. Az alma, körte és szilva kívánja a fahéjat és a szegfűszeget, míg a vanília a barackokhoz passzol a leginkább. Ha narancsból készítenétek dzsemet, tegyetek bele egy kis csilit, szuper lesz majd a reggeli pirítósra, de egy finom sült kacsa mellé is.
Készítsetek lekvárt lila hagymából. Bolondítsátok meg egy kevés vörösborral, mézzel és kakukkfűvel, sőt akár céklával is kombinálhatjátok. Sültek mellé tökéletes lesz, egy jó kis házi hamburgerhez meg pláne.
Használjátok fel a zöld paradicsomokat lekvárnak vagy chutney-nak! Ízesítsétek fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, csilivel, mustármaggal és gyömbérrel.
Főzzetek fenyőrügylekvárt. A luc-, vörös-, erdei és ezüstfenyő hajtásai is alkalmasak erre a célra. Izgalmasan hangzik, igaz?
A hagyományos savanyúságok mellett számtalan izgalmasabbat is elkészíthettek otthon! Az oregánós, borecetes cukkini például egy a sok közül. De tudtátok, hogy retekből is készíthettek egy jó kis savanyút? Mindössze ecet, víz, csillagánizs, cukor, csilipehely és persze retek kell hozzá. Próbáljátok ki más nemzetek savanyúságait is! Például az ázsiaiak káposztás-csilis finomságát, a kimcsit, vagy akár egy jó kis indiai fűszerezéssel is megbolondíthatjátok a savanyúságotokat, például kurkumával.
Mindegy, hogy milyet és mennyit készítetek, csak legyetek minél kreatívabbak, készítsétek a befőtteket és savanyúságokat türelemmel, szeretettel, és higgyétek el, rá fogtok kapni – nemcsak az ételre, de az elkészítésére, ízére is.