Egyéb kategória

Itt az ősz, ideje gondosan bedunsztolni a nyarat! – befőzési kisokosunk következik

Befőtt, lekvár, kompót, dzsem, szörp és savanyúság. Nincs olyan, aki ezek közül ne szeretne legalább egyet. Nemcsak az ízük miatt, hanem mert visszarepítenek gyerekkorunkba, amikor nagyszüleink kamrapolcáról lekaptuk, majd a frissen sütött palacsinta vagy egy jó kis pörkölt mellé bonthattunk belőlük egy üveggel. De értékeljük annyira, hogy már ne csak együk, hanem készítsük is?

vous - 2016.09.20.
Itt az ősz, ideje gondosan bedunsztolni a nyarat! – befőzési kisokosunk következik

Személy szerint ahogy öregszem, úgy értékelem egyre jobban az otthoni ízeket, az otthon termesztett gyümölcsöket, zöldségeket, és a gondosan elkészített étkeket.

Így mostanában egyre gyakrabban állok neki, hogy gondosan bedunsztoljam a nyarat, amit aztán a téli zord napokon legalább annyira élvezek, mint egy hűs tó vizét egy forró nyári napon!

Amellett, hogy jobban esik az általam, illetve családom által elrakott zöldségek, gyümölcsök íze, sokkal egészségesebbek is, mint a boltban kapható társaik.

Miért jobb a házi finomság, mint a bolti?

  • Nagy része a saját kertünkből, illetve vidékről származik, és semmivel nincsenek kezelve. Ha van rá módotok, ti is inkább a helyi, illetve vegyszermentes „zöldeket” használjátok!
  • Bőven marad majd benne vitamin, pláne, ha nem főzitek túl!
  • Úgy ízesíthetitek, ahogyan csak szeretnétek.
  • Jóval kevesebb cukrot használhattok fel hozzájuk, mint amennyit a készen kaphatóak tartalmaznak. Sőt, ha tehetitek, mézzel is készíthetitek őket.
  • Akkora üvegekbe porciózhatjátok, amikről tudjátok, hogy viszonylag hamar el fogjátok pusztítani, így nem romlik majd rátok a felesleg.
  • A karácsonyi ajándékokra is kevesebb időt kell majd fordítanotok, hiszen egy csinos üvegben, egy kedves kis cédulával a nyakán, már meg is oldottátok a meglepetések egy részét.
Objektum doboz

"Egyre gyakrabban állok neki, hogy gondosan bedunsztoljam a nyarat" - befőzési kisokosunk következik!

Ezzel az édes dekorötlettel feldobhatjátok a házi lekvárt

„A kamrapolcon sorakozó lekvároknál már csak egy néz ki jobban: ha a kamrapolcon sorakozó lekvárok jól is néznek ki. Felragasztható etikett helyett az üveg nyakára köthető címkét rajzoltam nektek – abból is három különböző változatot, hogy még csinosabb legyen a sor. Mert ne csak a gyomrotokat, hanem a szemeteket is kényeztessétek.”

Olgi befőttesüvegekre készült címkéit innen letölthetitek!

Ha most kedvet csináltam nektek, hogy gyorsan elrakjatok egy pár üveg finomságot így szeptember végén, az alábbiakat érdemes észben tartanotok!

  • Tévhit, hogy a kissé öregecske vagy ütődött gyümölcsök és zöldségek jók lesznek arra, hogy elrakjátok őket. Ez sajnos nem igaz, mert egy sérült gyümölcstől erjedésnek indulhat az egész üveg finomság.
  • Mindig mindent jól mossatok meg, ha kell, pucoljatok meg és magozzatok ki, és minden esetben szabaduljatok meg a gyümölcs sérült részeitől!
  • Fertőtlenítsétek az üvegeket, mielőtt megtöltitek.
  • Nem szükséges tartósítószert használnotok: a tiszta üvegek, illetve tiszta gyümölcsök, a befőzési eljárás és a cukor, sőt akár az alkohol is garantálja, hogy sokáig eltartható legyen a csemege.
Objektum doboz

  • Inkább kisebb üvegekbe porciózzátok az lekvárokat és társaikat, ne főzzetek belőlük ipari mennyiséget, mert mire minden megpuhulna az edényben, addigra az összes vitamin is távozna belőle. Mindent csak mértékkel!
  • Ha mégis nagy mennyiséget készítenétek, adjatok egy kevés citromsavat a „főzethez”, ez megőrzi majd a gyümölcsök és zöldségek szép élénk színét.
  • Főzzétek a gyümiket kevés ideig, és ha nem szeretitek, hogy túl darabos a lekvár, essetek inkább neki egy botmixerrel.
  • Használhattok boltban kapható zselésítőt, ez jócskán lerövidíti a lekvárok és dzsemek elkészítési folyamatát.
  • Ha szuperegészséges befőttekre vágytok, készítsétek mézzel, nyírfa- vagy barna cukorral. Ne feledjétek: ez jócskán megdobja majd a költségeket!

Bravúros alapanyagok és ízesítések

Kísérletezzetek, és fűszerezzetek izgalmasan! Gondoljátok végig, mihez szoktatok enni dzsemet vagy savanyúságot, és ezekhez az ételekhez ízesítsétek az „elraknivalót”. Persze érdemes azt is szem előtt tartani, hogy mi mihez illik. Az alma, körte és szilva kívánja a fahéjat és a szegfűszeget, míg a vanília a barackokhoz passzol a leginkább. Ha narancsból készítenétek dzsemet, tegyetek bele egy kis csilit, szuper lesz majd a reggeli pirítósra, de egy finom sült kacsa mellé is.

Objektum doboz

Készítsetek lekvárt lila hagymából. Bolondítsátok meg egy kevés vörösborral, mézzel és kakukkfűvel, sőt akár céklával is kombinálhatjátok. Sültek mellé tökéletes lesz, egy jó kis házi hamburgerhez meg pláne.

Használjátok fel a zöld paradicsomokat lekvárnak vagy chutney-nak! Ízesítsétek fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, csilivel, mustármaggal és gyömbérrel.

Objektum doboz

Főzzetek fenyőrügylekvárt. A luc-, vörös-, erdei és ezüstfenyő hajtásai is alkalmasak erre a célra. Izgalmasan hangzik, igaz?

Kincsek a kamrából

Kincsek a kamrából
Forrás:
Alexandra

A hagyományos savanyúságok mellett számtalan izgalmasabbat is elkészíthettek otthon! Az oregánós, borecetes cukkini például egy a sok közül. De tudtátok, hogy retekből is készíthettek egy jó kis savanyút? Mindössze ecet, víz, csillagánizs, cukor, csilipehely és persze retek kell hozzá. Próbáljátok ki más nemzetek savanyúságait is! Például az ázsiaiak káposztás-csilis finomságát, a kimcsit, vagy akár egy jó kis indiai fűszerezéssel is megbolondíthatjátok a savanyúságotokat, például kurkumával.

Mindegy, hogy milyet és mennyit készítetek, csak legyetek minél kreatívabbak, készítsétek a befőtteket és savanyúságokat türelemmel, szeretettel, és higgyétek el, rá fogtok kapni – nemcsak az ételre, de az elkészítésére, ízére is.

Ajánlott cikkek