Test

Ami még a sárga fogaknál is rosszabb! – így kezeljétek az ajakherpeszt

A herpesz a test különböző pontjain megjelenhet, akár a nemi szerveteken, akár a nyálkahártyán, de most mi az ajkakkal foglalkozunk. A fertőzés amellett, hogy igen csúnya tud lenni, borzalmas fájdalmakkal is járhat, melyet sokan gyógyszerekkel próbálnak átvészelni. Léteznek azonban erre is házi praktikák, melyek gazdaságosabbak és kézenfekvőbbek a piruláknál.

vous - 2016.09.21.
Ami még a sárga fogaknál is rosszabb! – így kezeljétek az ajakherpeszt

„Nem szabad más poharából inni, mert herpeszed lesz!” – talán ti is gyakran hallottátok ezt, vagy ehhez hasonló intést, de ideje tisztáznunk, mi az a herpesz, és azt, hogy valóban van-e létjogosultsága ennek a felszólításnak.

A vírus szinte mindenhol megtalálható, fertőzéssel (egész pontosan cseppfertőzéssel, tehát akár poháron keresztül) terjed, és van, hogy sokáig csak lappang a szervezetben, mindenféle reakció nélkül. Aztán egyszer csak érkezik egy külső behatás, mely aktivizálja, és onnantól kezdődnek a bajok. Az egészet pluszban nehezíti, hogy a kiváltó okot sajnos sokszor homály fedi, de van azért pár konkrét dolog is, ami előidézheti. Ilyen például a stressz, az idegkimerültség, az immunrendszer legyengülése, vagy akár a menstruáció. A legszomorúbb talán mégis az, hogy mindezidáig nem sikerült semmit ki- vagy feltalálni a megelőzésére, és ha elkaptátok, egész életetekben hordozzátok.

Ha pedig már valami kiváltotta, súlyos tünetekkel jelentkezik. Először csak égő érzés tapasztalható az ajkak valamely pontján, majd elkezd begyulladni a terület, és több hólyag együttese duzzanatot képez. Ezekben kezdetben átlátszó, majd később gennyes folyadék lappang, mely idővel felszakad. Van, hogy a fertőzés 7–10 napja alatt „csak” ennyi dologgal kell együtt élnetek, ám rosszabb esetben jelentkezhet láz, és megduzzadhatnak a nyirokcsomók is.

Pánikra semmi ok! Lehet, hogy megelőzni nem tudjátok, de tehettek azért, hogy felgyorsítsátok a gyógyulás folyamatát! Például a most következő módszerekkel.

Méz

Ahogy haladunk a hidegebb időjárás felé, egyre gyakrabban kerül elő a méz. Hol a torkunk miatt, hol a teánk miatt, ám most nem belülről, hanem kívülről lesz rá szükség. Ez az édes növényi nektár vírusölő és antibakteriális tulajdonságokkal bír, tehát ha a herpeszre kenitek, fel is veszi a harcot vele, és egyúttal véd annak tovább terjedésétől is. Fontos, hogy ne a kezetekkel vigyétek fel az ajkatokra, hanem egy tiszta fültisztító pálcikát használjatok, valamint ne a méz üvegébe dugjátok bele újra és újra a pucolót, mert így belejutnak a baktériumok. Vegyetek ki egy kanállal az eredeti csomagolásból, és a maradékot mossátok le róla.

A herpesz mellett még pattanásokkal is küzdötök? Akkor ne rakjátok el a mézet!

Objektum doboz

Jégkocka

Remélem, maradt némi jégkocka a nyárról a fagyóban, mert azok is segíthetnek a herpesz ellen. Foghatjátok közvetlenül, vagy egy szalvéta/kéztörlő segítségével, a lényeg, hogy több percen át rajta tudjátok tartani a jeget a hólyagokon. Így csökkenthetitek a gyulladást és a fájdalmat, hisz elzsibbasztjátok a területet. Ne alkalmazzátok egyhuzamban sokáig, de 1-3 órás időközökkel megismételhetitek a folyamatot.

Forrás:
Pixabay

Fokhagyma

A fokhagyma kettős segítség lesz, hiszen egyszerre fókuszál a herpeszetekre és az immunrendszeretekre. Ugyanis amellett, hogy antivirális és gyulladáscsökkentő növény, antioxidánsokban gazdag – például B6- és C-vitaminban, mangánban –, melyek erősítik a szervezetet fertőzés esetén.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a fokhagymát szabad vagy nem szabad közvetlenül a herpeszre kenni. Én ezt a döntést rátok bíznám, kísérletezzétek ki, nektek kívülről beválik-e, és ha nem, akkor még mindig van egy lehetőségetek. Zúzzatok össze 2-3 gerezdet, keverjétek össze mézzel vagy olívaolajjal, és ezt ecseteljétek egy fülpiszkálóval a szátokra. Körülbelül 10–15 percig hagyjátok fent, majd egy tiszta törölközővel vagy papírtörlővel óvatosan töröljétek le.

Forrás:
Pixabay

Aloe vera

Tegyetek fél teáskanálnyi aloe vera zselét egy vattapamacsra, majd a herpeszre. Így elérhetitek, hogy csillapodjon a fájdalom és felvegye a harcot a baktériumokkal, hogy elkezdhessen gyógyulni a terület. 

Ha nincs otthon az eredeti növényből, használhattok bolti készítményt is, de legyen jó minőségű és 100%-os tisztaságú!

aloe vera gél

A szépségápolás számos területén hasznos az aloe vera

Az egyik ilyen pont a szemkörnyék, hisz sokszor ébredünk karikás, felpuffadt szemekkel, melyeket szeretnénk minél gyorsabban újra széppé varázsolni. Itt jön képbe az aloe vera a korrektor helyett, ha egy keveset a szemetek alá kentek a növény nedvéből, akkor hűlt helye lesz a karikáknak! Maradva ennél a résznél, képzeljétek, az aloe még a szempillátok növekedését is segítheti, ha ötvözitek egy másik csodaszerrel. Hogy mivel? Az ide kattintva kiderül!