Egyéb kategória

Ez a világ legboldogabb slágere a tudomány szerint

Nem ismerek olyan embert, aki ne hallgatna zenét valamilyen tevékenység mellett. Néhányan utazás során, mások takarítás vagy főzés közben kapcsolnak be egy kis zenét, hogy hangulatosabbá varázsolják a napi teendőket. Igen ám, de gondolkoztatok valaha azon, hogy melyik a legboldogabb sláger a világon?

vous - 2016.09.22.
Ez a világ legboldogabb slágere a tudomány szerint

Semmi sem tud úgy hangulatba hozni minket, mint egy kis zene. Ha kimegyünk futni, zenével enyhítünk a terhünkön, ha életünk szerelme szakított velünk, semmi sem esik jobban, mint egy kis sírás Adele társaságában, reggel munkába menet pedig kifejezetten jól tud jönni egy pörgős muzsika, ami beindítja a napot. De ha valaki megkérdezné tőletek, hogy melyik a világ legboldogabb zeneszáma, mire voksolnátok?  

Objektum doboz

Missouri Egyetem kutatói mindent bevetettek, hogy megtalálják azt a bizonyos dalt, az eredmény pedig nem más, mint a 3… 2… 1… Queen Don’t Stop Me Now című slágere! Gondoltátok volna?

Objektum doboz

És hogy mi alapján nyilvánították tudományosan is a világ legboldogabb számává a Queen slágerét? A kutatásban azt vizsgálták, hogyan befolyásolják a különböző zenék a résztvevők hangulatát. Két hétig tartó tanulmányozás után arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a zene igenis boldogabbá tesz bennünket, de attól még messze voltak, hogy megtalálják a legboldogabb számot.

Jacob Jolij neurológus végül nagyszabású projektbe kezdett: 50 év leforgása alatt 126 dal hatásait vizsgálta, miután egy felmérésben 2000 brit résztvevő vallott kedvenc daláról. A megkérdezettek mintegy kétharmada jelölte kedvencnek a Don't Stop Me Now című számot. Jolij a döntőbe jutott számoknál egyébként a tempót, a hangnemet, a dalszöveget és a refrént is figyelembe vette. 

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a legboldogabb számnak pörgősebb a tempója az átlag popslágernél    

– mondta el Jolij tanulmányában. Úgy néz ki, hogy a Queen slágere minden tekintetben megfelelt a kritériumoknak, és hivatalosan is a világ legboldogabb számának mondható.

Persze a Reddit-felhasználók máris zúgolódnak az eredmény hallatán, mint ahogy ez várható volt. Hiszen ahány ember, annyi ízlés.

Mindenesetre eggyel több okunk van ma táncolni egyet a Don't Stop Me Now-ra!

Ajánlott cikkek