Egyéb kategória

Csokoládé, Poirot és pisilő kisfiú – de mit köszönhetünk még a belgáknak? A gofrit!

Kinek mi jut eszébe Belgiumról? Van, akinek a sör, másnak a csokoládé, nekünk pedig a gofri. Az igazi gofri, a legjobb street food, ami valaha is létezett. Fekete csokival vagy étcsokoládés habbal pedig egyenesen mennyei.

vous - 2016.11.25.
Csokoládé, Poirot és pisilő kisfiú – de mit köszönhetünk még a belgáknak? A gofrit!
Sütemények sütés nélkül

Sütemények sütés nélkül
Forrás:
Alexandra

Gofri persze sokféle van, még Belgiumban is, és nemcsak azért, mert gaufre, wafel és Waffel néven nevezik, ezt csak a flamand és vallon elnevezések különbözőségeknek köszönhetjük, hanem mert a tészta, a forma, az ízesítés is különbözik. Nem csoda, hiszen a gofri története nagyon régre nyúlik vissza: volt ideje módosulni, sokféle irányba alakulni, fejlődni.

Egy kis gofritörténelem

A feljegyzések szerint már a 10. században készítettek gofrit, vagyis annak elődjét, mindenesetre két forró vaslap között sütötték meg a tésztát. Lehet, hogy akkor még nem volt rácsos, de ifj. Pieter Brueghel festménye, a Farsang és a Böjt csatája bizonyítja, hogy a 16. században már igenis rácsos volt, és hogy nemcsak otthon készítették, hanem utcai árusok is sütötték, elsősorban vallási ünnepekkor, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legrégebbi street food. 

600

A tuti trükk: így varázsoljátok tisztává a gofrisütőt!

„Ugye nem csak én gyűlölöm takarítani a gofrisütőt? Ugye!? Ha van olyan gép, ami jól néz ki újonnan, majd első használat után úgy néz ki, mint egy 15 éve folyamatosan használatban lévő valami, az a gofrisütő. Egyszerűen képtelenség megtisztítani tisztességesen, és emiatt nem is szeretem nagyon használni. Azaz nem szerettem. Eddig.”

Andi most elárulja nektek, hogyan lehet könnyen és gyorsan megtisztítani a gofrisütőt. A cikkért kattintsatok a linkre!

Ebben az időben már kelt tésztából készítették, édesebb kenyértésztából, amit tovább ízesítettek fűszerekkel, a sütőporos, ma leginkább ismert és elterjedt változat pedig egészen új keletű. Belgiumban ma a két legnépszerűbb gofri a brüsszeli téglalap formájú, könnyebb, ropogósabb, nálunk is népszerű sütőporos változat, és a liege-i kelt tésztás, élesztős gofri. 

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért és a gofrireceptért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
istock
Ajánlott cikkek