Egyéb kategória

„Nincsenek túl jó élményeim az első alkalomról” – Tóth Andi szexuális tapasztalatairól mesélt

Tudtátok, hogy 3000 éve a nők krokodilürülékkel (igen, jól olvassátok) védekeztek? És azt, hogy lényegében a védekezés bármilyen formája csak 1930-ban lett legális? Hétfő délelőtt a Évezredes fogamzásgátlás-kiállítás sajtótájékoztatóján jártunk, ahol egy kerekasztal-beszélgetés során a legabszurdabb védekezési módszerek mellett azt is megtudtuk, hogy Tóth Andit és Buda Marcit milyen emlékek kötik az első együttlétükhöz.

vous - 2016.09.26.
„Nincsenek túl jó élményeim az első alkalomról” – Tóth Andi szexuális tapasztalatairól mesélt

A kiállítás sajtótájékoztatóján a mediátor Ördög Nóra volt, aki Tóth Andival, Buda Marcival, dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvossal, valamint Séllei Györgyi szexedukátorral beszélgetett a fogamzásgátlásról és úgy alapjában véve a szexről és a JÓ szexről.

Forrás:
Sarkadi Nikolett

Először is jöjjön pár megdöbbentő adat a magyar fiatalok szexuális életéről, amit 500 16–25 év közötti fiatal válaszaiból szűrtek le:

  • A megkérdezett 16–25 év közötti fiatalok legalább hetente egyszer élnek nemi életet, ennek ellenére a korosztály negyede még SOHASEM védekezett.
  • A magyar fiatalok átlagosan 16,5 évesen veszítik el a szüzességüket.
  • A 19 év alatti fiatalok teherbe esése minden második lánynál abortusszal végződik.
  • Minden tizedik nőt a párja győz meg arról, hogy nem kell védekezni.
  • A válaszadók fele az első alkalomnál nem védekezett.
  • A megszakításos közösülés a fogamzásgátló tablettánál is népszerűbb.

De mi állhat ezek hátterében? Miért ilyen felelőtlenek a fiatalok? Séllei Györgyi szexedukátor szerint azért, mert nem elég tájékozottak, nem beszélünk eleget a témáról sem otthon, sem az iskolákban. Pontosan ezért az első szexuális élmény a legtöbb embernél nem túl kellemes, hiszen a fiatalok főleg filmekből és az internetről tájékozódnak. Bár Györgyi úgy gondolja, ezen nem nagyon lehet változtatni, hiszen ahhoz, hogy a szex jó legyen, elsősorban tapasztalatra és gyakorlatra van szükség. Egészen konkrétan a biciklizéshez hasonlította a tanulási folyamatot:

A szexet úgy lehet megtanulni, mint a biciklizést: nem nézni kell, hanem csinálni.

Forrás:
Sarkadi Nikolett

Ördög Nóra Tóth Andit és Buda Marcit is arról faggatta, hogy milyen élmények kötik őket az első szexuális élményükhöz. Tóth Andi és Buda Marci is azt mondta, hogy nem fűződnek hozzá túl pozitív emlékek, viszont minketten tudták, hogy a védekezés fontos. Andi így fogalmazott:

Túl jó élményeim nincsenek az első alkalomról, de nem gondoltam arra, hogy nem kéne védekezni.

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos azt mondta, nagyon ritka, hogy az első együttlét előtt már nőgyógyászhoz fordulnak a fiatalok, általában csak pár alkalom után döntenek úgy, hogy vagy a szülővel, de inkább egy testvérrel, barátnővel nőgyógyászhoz fordulnak. Pedig György úgy gondolja, hogy a jó szex egyik alapja, hogy védekezzünk, hiszen így sokkal felszabadultabban tudjuk élvezni az együttlétet. Ennek ellenére a fiatalok nagy része nem védekezik, pedig ma már olyan modern fogamzásgátló eszközök is elérhetők, mint a méhen belül eszközök, a fogamzásgátló tapasz, az alacsony hormontartalmú tabletta és hüvelygyűrű.

Forrás:
Sarkadi Nikolett

Ezért ha úgy vesszük, mi már szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen például 3000 évvel ezelőtt még egészen más módszerekkel kellett védekezniük a nőknek, péládul krokodilürülékkel. Az ókori egyiptomi nők a gyapjúból vagy selyemből készített tampont citromlébe mártották, majd ezt helyezték fel, hogy a szexuális együttlét után elpusztítsák a baktériumokat.

Ha a ti fantáziátokat is megmozgatja a téma, akkor az Évezredes fogamzásgátlás-kiállításra ti is ellátogathattok, ahol az ókortól napjainkig használt legfontosabb és legbizarrabb védekezési eszközöket mutatják be. A kiállítást szeptember 26-tól október 2-ig tekinthetitek meg az Extra Budapestben (1072 Budapest, Klauzál u. 15.) .

Ajánlott cikkek