Egyéb kategória

Lélegzetelállító gifek: így látják a világot a színvak emberek

Amikor először hallottátok a színvak kifejezést, ti is azt gondoltátok, hogy az adott személy nagyjából csak fekete-fehérben látja a világot? Az elnevezés kissé megtévesztő, hiszen ennek a jelenségnek több fajtája is van. Most pedig azt is megtudhatjátok, ők hogyan érzékelik a környezetüket!

vous - 2016.09.26.
Lélegzetelállító gifek: így látják a világot a színvak emberek

Noha teljesen hétköznapi dolognak számít, hogy 0–24-ben a szivárvány árnyalatai vesznek körül, annyit el kell ismerni, hogy az élet sokkal izgalmasabb így, mint egy fekete-fehér film. Gondoljatok csak bele, milyen klasszul néz ki, amikor egy esküvőn minden ragyogó aranysárgában pompázik, és hogy mennyivel jobban érzitek magatokat, ha a kedvenc rózsaszín ruhátokban indultok el otthonról. De mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik egy kicsit más színben látják a világot?

A kérdés már biztosan a ti fejetekben is megfordult, most pedig itt a válasz! A Clinic Compare kutatói különleges projektbe vágtak bele, amihez segítségül hívtak egy sebészt, és gifekben mutatták meg, hogy néz ki a világ egy színvak és egy hétköznapi ember szemével nézve. A jelenségnek több típusát is szemügyre vették közelebbről:

Tritanópia – amikor semmi sem kék

Ha valaki ezzel a színvaksággal él, az lényegében azt jelenti, hogy a kék színt összekeveri a zölddel, sárgával és ibolya árnyalattal, így egy virágboltba betévedve nagyjából minden növény ugyanolyannak látszik.

Objektum doboz

Kékcsap-monokromázia – az egyik legritkább típus

Megközelítőleg 100.000 emberből 1 szenved ebben a színvakságban, ami azt jelenti, hogy az adott személy gyengén érzékeli az árnyalatokat, mintha minden egy kicsit fakó lenne körülötte.

Objektum doboz

Protanópia – a piros árnyalata nélkül

Aki ebbe a típusba tartozik, nem tudja megkülönböztetni a piros-sárga-zöld tartományba kerülő színeket, ami együtt jár azzal, hogy előbbi feketének, utóbbi kettő pedig inkább sárgásnak látszik.

Objektum doboz

Deuteranomália – a zöld érzékenysége

Ebben a típusban jellemző, hogy a sárga és zöld árnyalatok vöröses tónusban jelennek meg, a lilát pedig szinte lehetetlen megkülönböztetni a kéktől.

Objektum doboz

Titeket melyik lepett meg a legjobban?

Ajánlott cikkek