Útikalauz eltévedteknek magány Cséfalvay Fanny grafika

Soha többé önsajnálat – avagy útmutató önmagatok újjáépítéséhez és a boldogsághoz

Mondjátok, ti is ismeritek azt az állapotot, amikor bármi megtörténhet? Nem, most nem arra a felemelő érzésre gondolok, amikor optimistán, rendíthetetlenül bíztok a pozitív jövőben. Hanem amikor annyira bizonytalan minden körülöttetek, hogy el sem tudjátok képzelni, mi következik majd, és mi lesz az, ami meghozza a változást számotokra.

Vannak jó szelek, s persze rosszak is,
bár a hullámok mögött vár ránk a part,
de semmilyen szél nem jó annak,
aki nem tudja, melyik kikötőbe tart

– szól a Quimby dala. Ezt az érzést csak ritkán éljük meg életünk során. A stabilitás érzésének hiánya azt hiszem, a legmagányosabb érzés, amellyel szembesülhetünk. Üres és sivár, végtelen és tehetetlen. Olyan, mintha bezártátok volna magatokat a saját belső világotokba, ahol áttörhetetlen falakba ütközve lebegtek egy üres térben. Ezek a falak a gondolataitok, a szűnni nem akaró kétségeitek és félelmeitek. Saját magatokat ejtettétek csapdába, és már arra sem emlékeztek, hogyan. Mitől jutottatok ide? Mióta nem bíztok magatokban?

Az elején tudjátok, hogy valami nem stimmel. Hogy már jó ideje nem haladtok előre, pedig minden képességetek meglenne hozzá. Aztán egyszer csak elfáradtok, és beletörődtök, mert úgysincs semmi és senki, aki irányt mutathatna nektek. Magányosak nemcsak egyedül lehettek. Hanem úgy is, hogy szerető közeg vesz körül, és tudjátok, hogy vannak emberek, akikre számíthattok. De előfordulhat, hogy ők sem tudnak segíteni nektek találni egy fogódzót az életetekben, amibe belekapaszkodhattok, hogy aztán ismét elkezdhessétek építeni a jövőtöket.

Amíg nem születik meg bennetek az igény a változásra, másoktól sem várhatjátok, hogy meghozzák azt  számotokra.

csaj lány haj szőke szerelem

Magány a párkapcsolatban? – tippek, hogy ne érezzétek egyedül magatokat!

„A szerelemről az a hír járja, hogy csodálatos dolog, pedig ez nem teljesen így van. Azt is mondják, hogy aki párt talál, az nem lehet magányos többé, nos, ez sem teljesen igaz. A társas magány egy létező jelenség, amikor hiába van körülöttetek sok ember, ti mégis azt érzitek, olyan egyedül vagytok, mint a kisujjam.”

Puha Andi cikke itt még nem ért véget, ide kattintva elolvashatjátok!

Meglehet, hogy nagy veszteség ért benneteket, valaki olyan személyében, aki iránymutatásaival mindig egyengette az utatokat. Lehet, hogy szerettetek valakit, akiben csalódnotok kellett. Lehet, hogy régóta vágytok valakire, akit szerethettek, ám valahogy mindig zsákutcába futtok. Lehet, hogy már régóta kerestek; szerelmet, állást, lehetőségeket, de hiába. Ilyenkor gondoljatok arra, hogy nem a képességeitek vagy a tehetségetek az, amely nem elegendő ezek megtalálására. Ha már jó ideje érzitek reménytelennek a helyzeteteket, gondolkodjatok el azon, hogy talán ti magatok álltok a saját boldogságotok és fejlődésetek útjába. Tudom, nehéz egy ilyen helyzetből felállni és újra küzdeni, de ha már a felismerésig eljuttok, az is pozitív változásokat hozhat.

Minket, nőket a legtöbb esetben az érzéseink vezetnek. Ha az életünk egy területén előremutató változás következik be, jobban érezzük magunkat tőle, ez pedig nagy hatással van a többi területre is. Mielőtt feladnátok, és elmerülnétek az önsajnálat sötét, szürke mocsarában, azt javaslom, álljatok meg egy pillanatra, és próbáljatok meg kívülállóként tekinteni önmagatokra. Hiszen nem csoda, hogy a várt lehetőségek, személyek nem találnak meg benneteket, amikor erőtlenek és elveszettek vagytok, csak az árnyéka egykori motivált önmagatoknak. A pozitív dolgokat csak a pozitív érzések vonzzák be.

Amikor magányosnak, céltalannak érzitek magatokat, ne feledjétek, ez csak egy rövid állomás, amolyan felkészülés arra, amikor ismét lendületben lesztek.

Ez az időszak kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjétek magatokat, és a vágyaitokra koncentráljatok. Épüljetek, és fejlesszétek magatokat, hogy aztán újult erővel nézhessetek a kihívások elé. A magány és az egyedüllét nem feltétlenül negatív dolog, hiszen ilyenkor kizárólag saját magatokra kell koncentrálnotok, elég önmagatokért felelősséget vállalni. Tehát gyakorlatilag azt tehettek, amit csak akartok, anélkül, hogy mások befolyásolnának titeket.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Így hozzátok ki tehát a legjobbat a helyzetből:

1. Keressetek új célokat!

Amikor úgy érzitek, az életetek minden területe ízekre hullik, a legjobb, amit tehettek, hogy új értelmet és célokat kerestek! Találjátok meg a kapaszkodót, amely aztán elindítja a változásokat! Ha vannak olyan dolgok, amelyeket már régóta szeretnétek megvalósítani, csak mondjuk félelemből, önbizalom vagy időhiányból fakadóan nem tettétek, most ne habozzatok elkezdeni őket. A nehéz időszak közepette igazi felüdülés lesz azzal foglalkozni, ami boldoggá tesz benneteket.

Én anno egy nehezebb időszakomban egyik nap gondoltam egyet, és elhatároztam, mától minden nap úgy akarok felkelni, hogy boldog vagyok, és kizárólag azt csinálom, ami igazán boldoggá tesz. A ruhatervezés mellett kezdetben csak a saját örömömre készítettem az illusztrációkat. Mivel boldoggá tett, hogy ezzel is foglalkozom, a munkám is egyre nagyobb fejlődést mutatott. Aztán mások is meglátták benne, hogy szívvel-lélekkel csinálom, és egyre több pozitív visszajelzést kaptam. A pozitív visszajelzések pedig még inkább erősítették a magamba és a munkámba vetett hitet. Ez a hit azóta csak erősödik, egyre nagyobb lendületet adva a mindennapokban.

Megtanultam, ha hiszek magamban, a lehetőségek is megsokszorozódnak. Ez egy létező varázslat, próbáljátok ki!

2. Gondoljátok át, vajon mások milyen emberrel szeretnének egy társaságban lenni!

Emlékeztek még rá, milyenek voltatok, mielőtt a csalódás ért? Emlékeztek, mit szerettek bennetek mások? Biztosan elmondták akkor. Idézzétek fel magatokban ezeket a mondatokat. A barátaitokra mindig számíthattok, azonban a folyamatos panaszkodás, vagy az, hogy teljesen tehetetlennek látnak, őket is megrémíti, és mindez egy idő után terhes lehet számukra.

Ne várjátok meg ezt a pillanatot, próbáljatok a jó dolgokra koncentrálni. Vezessetek naplót arról, hogy milyen pozitív dolgok történtek aznap, vagy jegyezzétek fel naponta mindazt, amiért éppen akkor hálásak vagytok. Kezdjetek el másokkal is foglalkozni, a rossz időszakotokból merített tapasztalatok jó tanácsként szolgálhatnak a barátaitok számára, vagy azok számára, akik hozzátok fordulnak.

cséfalvay fanny grafika pozitív gondolkodás

„Hálát adtam, hogy láttam egy hullócsillagot” – pozitív gondolkodás négy DIY-praktikával

A Hála Bödön akkor született, amikor egy nehezebb időszak miatt talán a kelleténél kicsit többet panaszkodtam. Ekkor a lakótársammal elhatároztuk: amellett, hogy rendszeresen vezetünk majd egy kívánságfüzetet, megpróbáljuk gyakran megfogalmazni, mi mindenért vagyunk hálásak az életünkben.

Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.

3. Épüljetek és fejlődjetek!

Egy nagy csalódás után, amikor veszteség ér titeket, nehéz pozitívnak lenni. Ilyenkor az ember sokszor nem a saját, valós értékén kezeli önmagát. Elfelejti, mi mindenben tehetséges, és főleg azt, hogy még mennyi lehetőség áll előtte.

Használjátok ezt az időszakot tanulásra. Olvassatok könyveket, kezdjetek el nyelvet tanulni, vagy iratkozzatok be egy olyan tanfolyamra, ami segít abban, hogy valamiben jobbá váljatok. Így megismerhettek új embereket, akiknek hasonló az érdeklődése. Egész biztosan új barátokra találtok majd.

Tájékozódjatok, olvassatok híreket, cikkeket, képezzétek ki magatokat ideális, naprakész beszélgetőpartnerré.

4. Találjátok meg a belső békéteket!

Csak akkor tudtok produktívvá válni ismét, ha lecsendesítitek az elmétekben tomboló viharokat. Talán nem is gondolnátok, hogy a sport mennyire sokat tud segíteni ebben. Jó, ha van egy cél, amiért minden nap küzdhettek, például lefutni egy távot, vagy megcsinálni egy jógagyakorlatot. Ezek a célok folyamatos fejlődésre késztetnek, a sikerélmény pedig boldoggá tesz, és nagyobb célok elérésére motivál majd. Sportolás közben pedig az ember kevesebbet gondolkodik, tehát ez jó lehetőség arra, hogy egy időre magatok mögött hagyjátok a problémákat.

5. Számoljátok fel a nem működő dolgokat, és erősítsétek azokat, amelyek érdemesek arra!

Gondoljátok át, vajon vannak olyan dolgok az életetekben, amelyekre feleslegesen pazaroljátok az időtöket és az energiáitokat? Azt tanácsolom, számoljátok fel az életetekben azokat a dolgokat, amelyek nem visznek előre, csak nehézséget okoznak. Töltsétek az időtöket azzal, ami által többé válhattok.

6. Vezessetek naplót, hogy lássátok a fejlődéseteket!

Amikor eljuttok arra az elhatározásra, hogy véget vetettek az egy helyben toporgásnak, és megkezdtek egy új időszakot, vegyetek egy üres füzetet, és indítsatok szó szerint tiszta lappal.

Jegyezzétek fel a gondolataitokat minden egyes nap. Nem kell, hogy oldalakat írjatok, elég, ha csak pár mondatban feljegyzitek, mi mindent tettetek magatokért aznap. Később visszaolvasva láthatjátok a fejlődéseteket és az utat, amelyet végigjártatok.

Amikor a helyzet számotokra a legreménytelenebbnek látszik, és a legkevésbé látjátok a jövőtöket, valójában az az időszak az, amely a legtöbb lehetőséget hordozza magában. Hiszen bármi megtörténhet… Igen, most nagyon is arra a felemelő érzésre gondolok, amikor optimistán, rendíthetetlenül bíztok a pozitív jövőben.


…Na szóval szeretlek én Élet,
mert te olyan jó vagy hozzám.
Ha néha el is vettél,
később mindent bepótoltál…”

 /Quimby/