Egyéb kategória

Még több ilyen iskolát! Meditálásra cserélték a büntetést a tanárok

Ha a gyerkőcök rosszalkodnak az iskolában, büntetést kapnak – ez egy olyan rendszer, amit nemcsak elfogadtunk, hanem mind át is éltünk. Egy amerikai általános iskola azonban úgy döntött, hogy elhagyja a hagyományokat, és innentől kezdve valami egészen mást kell tenniük a rosszcsont tanulóknak: meditálni.  

vous - 2016.09.28.
Még több ilyen iskolát! Meditálásra cserélték a büntetést a tanárok

Egészen új szisztémával állt elő a baltimore-i Robert W. Coleman Általános Iskola, már ami a gyerekek büntetését illeti. Azok a tanulók, akik rosszul viselkednek az órákon, nem büntetésbe, hanem egy Tiszta Elme Szobája névvel ellátott meditációs szobába mennek, ahol profi oktatók segítségével tanulnak lélegezni és meditálni – az iskola vezetősége ugyanis úgy véli, hogy így könnyebben rájönnek majd, hol hibáztak.

A szoba élénk színekkel van kidekorálva, a tanulók lila párnákra ülhetnek a földön és a fényekre is odafigyeltek: az itt töltött idő annyira messze áll egy átlagos büntetéstől, amennyire csak lehet.

Objektum doboz

Persze nem a rosszalkodás az egyetlen módja annak, hogy a gyerekek bekerüljenek a Tiszta Elme Szobájába. A Holistic Life Segélyszervezet közreműködésével iskola utáni meditációs órákat is tartanak, amin bárki részt vehet, és megtanulhat meditálni, vagy akár jógázni.   

Objektum doboz

A csavar a történetben azonban még csak most jön, ugyanis alig egy éve vezették be az újítást, és máris lényeges változást látnak a diákokon: például az iskolának egyetlen tanulót sem kellett felfüggesztenie tavaly. Egy kérdőívben pedig, amit a Holistic Life Segélyszervezet töltetett ki a diákokkal, elmondták, hogy a meditáció segít nekik koncentrálni a dolgozatok közben, kevesebbet veszekednek az osztálytársaikkal, sőt, még otthon is nyugodtabbak a szokásosnál.

Egy ötödik osztályos tanuló így magyarázta a dolgot:

Mostanában, ha mérges leszek valami miatt, elkezdek mélyeket lélegezni, elképzelem magam egy helyen, amit nagyon szeretek, és úgy érzem, hogy ott mindenen felül tudok kerekedni, és elpárolog a haragom… azt is szoktam képzelni, hogy sokkal nagyobb vagyok és úgy viselkedek, ahogy egy erős, bölcs felnőtt tenné.

Objektum doboz

Az általános iskola sikerei láttán más sulik is fontolgatják, hogy bünti helyett meditálni tanítják a diákjaikat. Reméljük, nemsokára Magyarországon is megjelenik ez a megoldás! 

Ajánlott cikkek