Egyéb kategória

Végre valami, amit a sztárok is hordanak, de mi is megfizethetjük: így gondolják újra a porcelánt a magyar divattervezők

A Zsolnay márkanevet mindenki jól ismeri. Van, akinek kapásból Pécs jelenik meg a szemei előtt, van, akinek a híres eozin technikával készült mesés – már-már bogárpáncélra emlékeztető – porcelánjaik, és vannak, akinek az apró mintás és részletgazdag dísz- és használati tárgyak. Egy biztos, senkit nem hagy hidegen, ha erre a hungarikumnak számító márkára gondol. Ahogyan a hazai divattervezőket sem!

vous - 2016.09.30.
Végre valami, amit a sztárok is hordanak, de mi is megfizethetjük: így gondolják újra a porcelánt a magyar divattervezők
 A Zsolnay-kód

A Zsolnay-kód
Forrás:
Alexandra

Persze nem csak nálunk, külföldön is jól ismerik ezt a kiválóságot, amelyet némi misztikum leng körül. Több mint 160 éve van a piacon egyedi gyártástechnológiájával, kiváló minőségével, tradícióival és innovatív kezdeményezéseivel.

Történelme során mindig sikerült újra és újra megújulnia, és valami maradandót alkotnia. Technológiai megoldásai és művészeti kivitelezése mindig vonzó volt a művészek számára, és olyan neves alkotókat kerített hatalmába, ezáltal egy-egy közös munkába is, mint Rippl-Rónai József, Victor Vasarely, vagy épp Lechner Ödön – hogy csak néhányat említsünk. Nem csoda hát, hogy a divattervezőket és megihlette, vagy épp közös kollaborációra keltek a híres manufaktúrával!

Katti Zoób – aki közös kollaborációra kelt a híres manufaktúrával

2006-ban közös ékszerkollekciót dobott piacra Katti Zoób és a Zsolnay manufaktúra, amelyben fúzionálódott a tradíció és a divat. A kollekció art deco ihletésű darabjait – melyek a híres eozin technikával készültek – először a 2007-2008-as őszi-téli Zoób bemutatón, később pedig a londoni Fashion Weeken láthatta a publikum, ezután pedig már a Harrods polcain nemcsak megtekinthették, de meg is vásárolhatták a mesés ékszerkreációkat. A terveket Katti Zoób készítette, míg a kivitelezésért természetesen a Zsolnay manufaktúra illetve mesterfestői feleltek.

Forrás:
kattizoob.hu

Forrás:
kattizoob.hu

Sugarbird – az idei együttműködő a Zsolnay manufaktúrával

Idén májusban debütált a Sugarbird új kapszulakollekciója, amelyben a porcelánmanufaktúra híres motívumait gondolták újra, letisztult, modern ruháikon. A designerekből (Parrag Andrea, Baranyi Ádám) és grafikus tervezőkből (Andor Mária és Ms. KK) álló team több ikonikus mintát alkalmazott filmnyomott illetve kézzel festett ruháin.

Forrás:
sugarbird.com

Forrás:
sugarbird.com
Azta! Zsolnayban buliznak a sztárok a Coachellán

Azta! Zsolnayban buliznak a sztárok a Coachellán

„Április 20-án debütált a sajtó előtt a Sugarbird új kollekciója, mely a híres pécsi porcelánmanufaktúra, a Zsolnay ikonikus mintáit ötvözi a cukormadarak már megszokott stílusával. Az egyik darab pedig már fel is bukkant a Coachella fesztiválon.”

A teljes cikket itt olvashatjátok!

Szász Károly – aki a törött porcelánokat álmodja újra

Károly 2009-ben végzett a MOME-n, azóta üveg- és porcelán-restaurálással illetve ékszerkészítéssel is foglalkozik. A két szakma között a közös pont, hogy Károly a törött porcelánokat feldarabolja, lecsiszolja, majd ékszerré varázsolja, így reinkarnálódik például egy törött csésze egy csinos medálban, vagy egy régi váza egy gyűrűben. Hogy hogyan is ütött szöget a fejében az, hogy megmentse a menthetőt, így mesél róla weboldalán:

„Egyszer úgy alakult, hogy meg kellett mentenem egy Herendi porcelánmadár letört csőrét. Sikerült az akció. Innen jött aztán az ötlet. A megmenteni a menthetőt mindig is bennem volt. Műhelyemben üveg- és porcelántárgyakat restaurálok. Egyik nap a szomszédos régiségkereskedő behozott hozzám egy Zsolnay csészét, ami már nagyon meg volt repedve. Sajnos nem tudtam megmenteni, darabokra tört. Személyes tragédiaként éltem meg. Akkor kitaláltam, hogy a szebb részeiből gyűrűt, fülbevalót és nyakláncot csinálok, hadd éljen tovább!”

Forrás:
szaszkaroly.hu

Forrás:
szaszkaroly.hu

Nektek melyik Zsolnay fúzió a kedvencetek?

Ajánlott cikkek