Egyéb kategória

Új fordulat a lengyel abortusztilalom ügyében

A hét elején nők ezrei vonultak utcára Lengyelországban, hogy tiltakozzanak minden idők egyik legsokkolóbb abortusztörvénye ellen. Most úgy tűnik, meglesz az eredménye a tüntetéseknek.

vous - 2016.10.06.
Új fordulat a lengyel abortusztilalom ügyében

Ahogy azt már megírtuk, október 3. a Fekete hétfő elnevezést kapta, miután Lengyelországot ellepték a tüntetők. Csak Varsóban 30.000-en öltöztek feketébe és tiltakoztak az utcákon a teljes abortusztilalom bevezetése ellen, sokan pedig még dolgozni sem mentek be aznap. Az országban egyébként is csak bizonyos esetekben engedélyezett az abortusz, a legújabb módosítás viszont már akkor is tiltotta volna ezt, ha az anya élete a tét, vagy ha erőszak áll a terhesség hátterében.

barok-eszter-10-eves-anya-kenyszerszules-es-halalra-itelt-no-az-abortusztilalom-3-aldozata

10 éves anya, kényszerszülés és halálra ítélt nő: az abortusztilalom 3 áldozata

Ahogyan arról mi is írtunk, Lengyelországban már hónapokkal ezelőtt napirendre került a teljes abortusztilalom. Ez azt jelenti, hogy terhességmegszakításra nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem kerülhet sor, és akkor is súlyos büntetés jár érte, ha a magzat életképtelen, és az anya élete közvetlen veszélyben forog.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el!

A jelen helyzet alapján a tüntetésnek van eredménye, az Independent szerint ugyanis a kormányvezetés visszalép az abortusztilalom szigorításától. Jaroslaw Gowin tudományos és felsőoktatási miniszter azt nyilatkozta, hogy a nagy mértékű tiltakozás elgondolkodtatta őket, és a jobboldali vezetés nem támogatja a törvényt.

Ti mit gondoltok a helyzetről?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.