lengyelorszag-abortusz-tilalom-torveny

Új fordulat a lengyel abortusztilalom ügyében

A hét elején nők ezrei vonultak utcára Lengyelországban, hogy tiltakozzanak minden idők egyik legsokkolóbb abortusztörvénye ellen. Most úgy tűnik, meglesz az eredménye a tüntetéseknek.

Ahogy azt már megírtuk, október 3. a Fekete hétfő elnevezést kapta, miután Lengyelországot ellepték a tüntetők. Csak Varsóban 30.000-en öltöztek feketébe és tiltakoztak az utcákon a teljes abortusztilalom bevezetése ellen, sokan pedig még dolgozni sem mentek be aznap. Az országban egyébként is csak bizonyos esetekben engedélyezett az abortusz, a legújabb módosítás viszont már akkor is tiltotta volna ezt, ha az anya élete a tét, vagy ha erőszak áll a terhesség hátterében.

barok-eszter-10-eves-anya-kenyszerszules-es-halalra-itelt-no-az-abortusztilalom-3-aldozata

10 éves anya, kényszerszülés és halálra ítélt nő: az abortusztilalom 3 áldozata

Ahogyan arról mi is írtunk, Lengyelországban már hónapokkal ezelőtt napirendre került a teljes abortusztilalom. Ez azt jelenti, hogy terhességmegszakításra nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem kerülhet sor, és akkor is súlyos büntetés jár érte, ha a magzat életképtelen, és az anya élete közvetlen veszélyben forog.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el!

A jelen helyzet alapján a tüntetésnek van eredménye, az Independent szerint ugyanis a kormányvezetés visszalép az abortusztilalom szigorításától. Jaroslaw Gowin tudományos és felsőoktatási miniszter azt nyilatkozta, hogy a nagy mértékű tiltakozás elgondolkodtatta őket, és a jobboldali vezetés nem támogatja a törvényt.

Ti mit gondoltok a helyzetről?