Egyéb kategória

Múzsagyűjtők nyomában Adytól egészen Lagerfeldig – művészek, akiket nők százai inspirálnak

Brigitte Bardot, Mia Farrow, de akár Léda is eszünkbe juthat, ha a múzsa szót halljuk. Habár a felgyorsult világban a stílusok, a művészek kifejezőeszközei és közvetítő közegei is folyamatosan változnak, egy valami állandó: a múzsák szerepe. Múzsák és grupik napunk alkalmából ismerjétek meg azt az 5 híres művészt, akik előszeretettel cserélték és cserélik ihletforrásaikat!

vous - 2016.10.07.
Múzsagyűjtők nyomában Adytól egészen Lagerfeldig – művészek, akiket nők százai inspirálnak

Woody Allen

Imád klarinétozni, több mint 50 éve a pályán van és időről időre bizony botrányaitól hangos a sajtó. Igen, Woody Allenről beszélünk, aki bizony számos múzsát tudhat maga mögött. Első feleségével három évet élt együtt, majd évekig Diane Keatonhoz fűzte forró szerelem. Keatonnel összesen 8 filmet forgattak együtt, majd különváltak útjaik. A világhírű rendező életébe ezután érkezett Mia Farrow, aki 12 évig volt élettársa, házasságot azonban sosem kötöttek. Mia összesen tizenhárom Woody Allen-filmben szerepelt, majd szakításuk után óriási botrányt hagyott maga mögött. Farrow nem sokkal a románc vége után tudomást szerzett a rendező és a nevelt lánya viszonyáról: Allen kompormittáló képeket készített Soon-Yi Privenről, aki akkor mindössze húszéves volt.

Forrás:
woodyallenpages.com, cateblanchett.com, Instyle, Forbes, HDwallpapers

Az óriási korkülönbség miatt sokáig zengett a sajtó a viszonyuktól, de a feketeleves csak ezután jött. Szárnyra kapott ugyanis a hír, pontosabban vád, miszerint Woody Allen molesztálta nevelt lányát, Dylant. A hétéves lánynak nem adott igazat a bíróság, így a vád ejtve lett, Hollywood azonban nem felejtette a molesztálós incidenst, ami azóta is különböző verziókban újra-újraéled.  

Woody Allen egyébként Diane Keaton és Mia Farrow mellett többek között olyan mai múzsákkal büszkélkedhet, mint Penélope Cruz, Cate Blanchett, Emma Stone, Marion Cotillard vagy Scarlett Johansson.

Karl Lagerfeld

A divatipar nagyágyúja, Karl Lagerfeld a tervezés és a kritizálás mellett előszeretettel fedez fel és menedzsel modelleket. A nyolcvanas évek elején legnagyobb múzsájának Inés de la Fressange-t tekintette. A fiatal francia lány lett a divatguru első múzsája és egyben az első modell, aki exkluzív szerződést köthetett egy haute couture divatházzal. Lagerfeld több interjúban is elmondta, Fressange vonásai és külseje is kísértetiesen hasonlít Coco Chanelére, így már érthető, mi fogta meg a tervezőt. 

Forrás:
loreal, ppcorn, wllgallery

Később a '90-es évek elején Claudia Schiffert karolta fel, aki a lófarkáról híres tervező támogatásával máig emlegetettt modellé vált. Napjainkban Lagerfeld olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Linda Evangelista, Keira Knightley, Cara Delevingne, de az egyik legkeresettebb modell, Kendall Jenner is neki köszönheti hírnevét, valamint azt, hogy az egész divatvilág a lábai előtt hever. 

„...és én vagyok a grupi” – ilyen az élet egy zenész csajaként

„…és én vagyok a grupi” – ilyen az élet egy zenész csajaként

„Tizeniksz év tapasztalat áll mögöttem zenészbarátnőként, úgyhogy nyugodt szívvel állíthatom: zenésszel járni olyan, mint a kommunizmus. Csodálatosan hangzik, de a gyakorlatban már vannak sötét foltok” – szól a legodamondósabb szerzőnk, Barok Eszter korábbi cikke. Hogy mire gondol pontosan? ITT kiderül!

Ady Endre

Nem kell egyébként a tengerentúlra eveznünk, hogy olyan tehetséges művészre bukkanjunk, akit időről időre más és más múzsa inspirált. A 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb költője, Ady Endre számos versét szerelmei, szakításai, szenvedései ihlették. Ady az 1900-as évek elején ismerkedett meg első nagy múzsájával, Diósyné Brüll Adéllal, aki egy jómódú, házas asszony volt. Innentől számos versét Léda és a közös párizsi élmények ihlették. Az idősebb asszony és a csapongó költő közös évei tüzes szerelemmel és hangos vitákkal telt. Viszonyuk idővel megromlott, majd Ady kilenc év után az Elbocsátó szép üzenet című versével szakított nagy szerelmével. A költő olyan műveket „köszönhet” szerelmének, mint a Lédával a bálban, Örök harc és nász vagy a Héja-nász az avaron.

Forrás:
Wikipedia
A halandó múzsa

A halandó múzsa
Forrás:
Alexandra

A viharos szerelem után a költőnek főként alkalmi partnerei voltak, majd beleszeretett Dénes Zsófiába, akit ő maga csak Andreának nevezett. Habár esküvőt terveztek, végül a szerelem elmúlt. 

1914-ben ismerkedett meg a 20 éves Boncza Bertával, aki ekkor már három éve írt rajongástól fűtött leveleket Adynak. Ismerkedésük után egy évvel feleségül vette a több mint 17 évvel fiatalabb lányt, de házasságuk sosem lehetett teljesen boldog, hiszen mind Csinszka nehéz természete, mind a háborúval járó események beárnyékolták a boldogságot. A Csinszka korszak alatt olyan versek születtek, mint az Őrizem a szemed vagy a Vallomás a szerelemről. 

Pablo Picasso

Ha múzsák, akkor kihagyhatatlan rész az egyenletből Picasso. A férfi, aki élete során számos női alakot vetett vászonra a legkülönbözőbb módon, egyszerre szerette és használta a nőket.

Forrás:
Alchetron, Artpicasso, francoisegilot.com, Wikiart, Wikipedia

A 20. századi avantgárd legnagyobb alakja összesen 7 múzsát tudhatott magáénak hosszú élete során, ezek közül kettő öngyilkos lett, kettő pedig megőrült. Eva Gouelről nem sokat tudunk ma, képein egyáltalán nem láthatjuk, de óriási szeretettel beszélt élete végéig a hozzá fűződő szerelemről. Majd ott volt Olga Koklova, az első feleség, akitől a festő sosem volt hajlandó elválni, pedig szerelmük 18 év után véget ért. 

Picasso még javában együtt élt Koklovával, amikor megismerkedett a 17 éve Marie-Thérése Walterrel. A kapcsolatuk 8 éven át tartott és egy gyermeke is született tőle. A festő a kislány születése után továbbállt és összeköltözött legújabb szerelmével, Dora Maarral, majd néhány évre rá Marie-Thérése felakasztotta magát. Picassót olyan nevekhez fűzte szerelem, mint Jacquelin Roque, Fernande Olivier és Françoise Gilot. 

Apja és bátyja is molesztálta – egy ikonikus nő történetének árnyoldala

Apja és bátyja is molesztálta – egy ikonikus nő történetének árnyoldala

„Egyvalaki a hatvanas években mindenkinél jobban elbűvölt. Amit éreztem, az talán egy bizonyos fajta szerelem volt.” Az idézet Andy Warholtól származik, aki bár soha nem árulta el, kiről beszélt, a mai napig mindenki úgy gondolja, múzsájára, Edie Sedgwickre gondolt.

Viola korábbi cikkét ide kattintva olvashatjátok! 

+ 1., a kihagyhatatlan 21. századi „művész”: Taylor Swift

Taylor Swiftet képtelenség kihagyni a listánkról, ő ugyanis Picassóhoz hasonlóan nem fél a szerelmeit felhasználni egy-egy „remekművéhez”. A fiatal énekesnő köztudottan minden számát a szakításai után írja. A Can't Tell Me Nothin' című számát például egy korábbi ex inspirálta, aki szakított a szőkeséggel. Később a Teardrops on my guitart is egy kisvárosi srácról írta, majd a Forever and Alwayst például Joe Jonassszal való szakításának köszönhettük. A listának itt még koránt sincs vége, ráadásul mint tudjuk, egy-két dal bizony Calvin Harris miatt jöhetett létre – köszönjük, Calvin. 

Forrás:
taylorswift.com, GQ
Ajánlott cikkek