Egyéb kategória

Hidegtűrő növények, melyeken garantáltan nem fog ki a fagy!

Ha szerettek kertészkedni, erről a jó szokásotokról a hideg évszakokban sem kell lemondanotok. Na, persze itt nem arra gondolok, hogy seperhetitek össze a lehullott faleveleket, sokkal inkább a fagytűrő növények jutottak az eszembe. Hogy pontosan melyek? Elárulom!

vous - 2016.10.09.
Hidegtűrő növények, melyeken garantáltan nem fog ki a fagy!

Most már kijelenthető, hogy hidegek az éjszakák, a hőmérséklet kint már alig éri el a 10 fokot, miközben mi ennek legalább a dupláját élvezzük a takaró alatt. Azonban ebben az időben nemcsak mi fázunk, hanem például a virágok is, vannak kifejezetten olyanok, melyek számára már egy aprócska lehűlés is végzetesnek számít. De akkor mégis mi maradjon a kevésbé meleg hónapokban az erkélyen vagy a teraszon? Mondjuk árvácska, esetleg csarab vagy kövirózsa.

Árvácska

A komor, színtelen őszben biztosan a ti szíveteket is megmelengeti az árvácska a gyönyörű, élénk színeivel. Ha szó szerint virágokat szeretnétek nézegetni még az őszi és téli hónapokban is, akkor a helyetekben én emellett tenném le a voksom. A színvilága után az áráról is érdemes két szót ejteni, vagyis egy is bőven elég: pénztárcabarát. A tartása picit kényes, mármint olyan szempontból, hogy rendszeres öntözést igényel, így, aki elfelejtené ezt a teendőt, várjon tovább, lesz még igénytelen növény is a sorban. Az árvácska jól kijön a nappal (már amennyit még ezekben a hónapokban süt…), ugyanakkor ültethetitek félárnyékos helyre is. Amikor virágzik, érdemes kéthetente tápoldatoznotok, és szedjétek le az elnyílt, elhalt leveleket és virágfejeket, így kitolhatjátok a virágzási időszakát.

ui.: Az árvácska levele és virágszirma is ehető… 😉

Objektum doboz

Csarab

A csarabnak én egy egész éven át nem tudtam a nevét, de közben meg álladóan felhívta magára a figyelmemet a színes kis ágaival. A boltokban sokféle színben megtalálhatók, akár még VOUS-rózsaszínben is! Ráadásul nem kell értük a piacra vagy egy kertészetbe mennetek, ott fognak titeket várni a legegyszerűbb áruházak ( pl. Aldi, Lidl, Penny) polcain. Ez a növény szintén nem a drága kategóriából került ki, és a gondozása sem túl bonyolult. Például ő már sokkal kevesebb vizet igényel, mint az árvácska, viszont a csarab csak fényes helyen marad meg.

Objektum doboz

Kövirózsa

Előre szólok, ha némi elfogultság tükröződik majd ki ebből a részből, az azért lesz, mert ebből a kategóriából a kövirózsa a személyes kedvencem. Hogy kinek ajánlanám ezt a virágot? BÁRKINEK! Ez az egyik legigénytelenebb növény, szinte képtelenség kivégezni őket (de például a túllocsolást nem élik túl). Nem igénylik a világos helyet, de ha naposabb részre teszitek, látványosan meghálálják, a fénytől ugyanis jobban fejlődnek. Vannak bolti verziók is belőle, ugyancsak jó áron, de biztosan akad olyan ismerősötök, akitől kérhettek egy tövet, onnantól majd szaporodik magától a növény. Tanúsítom: néha a legváratlanabb helyekről dugja ki a fejét egy új hajtás.

Objektum doboz

kövirózsa növény virág

A kövirózsával a betegségek ellen is felvehetitek a harcot!

Akárcsak egy aloe veránál, itt is törjetek le egy húsosabb levelet a virágról, préseljétek ki belőle és már meg is kaptátok az értékes levet. Ez segíti a szépüléseteket, ha egy egyszerű krémmel vegyítitek, halványítja a májfoltokat és a bőrelszíneződéseket. Hasznos égés esetén, hűsíti a területet és csökkenti a gyulladást. Különlegessége, hogy eltünteti a tyúkszemet, az ajakherpeszt, valamint a futószemölcsöt. A természetgyógyászok mégis főként a fülfájásra ajánlják.

Még több csodatévő gyógynövényért kattintsatok IDE!

Ajánlott cikkek