Egyéb kategória

A legnagyobb bulik a konyhában vannak – megfejtettük, miért!

„You'll Always Find Me in the Kitchen at Parties” – énekelte Jona Lewie angol énekes a '80-as években, mert már akkor is a konyha volt az univerzális buliközpont. De vajon miért?Mit tud ez a helyiség, amiért ennyire népszerű a mai napig? Magyarázatként természetesen számos elmélet született, íme!

vous - 2016.10.10.
A legnagyobb bulik a konyhában vannak – megfejtettük, miért!

Érkezéskor a házigazda még a konyhában van, hozzá csatlakoznak…

Amikor az első vendégek feltűnnek, a házigazda általában még az utolsó simításokat végzi a konyhában: répatortát süt, szendvicset készít, dekorál. Az első néhány vendég nem akar külön bulit kezdeni a nappaliban, ezért a konyhában marad a házigazdával. Később sokan csatlakoznak hozzájuk, akkor is, amikor a házigazda esetleg már máshol van, így itt állandóan adott egy kis mozgás.

A konyhában bújik meg a kaja-pia, itt „bázishoz közel” vagyunk…

Ez egy elég egyszerű teória, amihez nem szükséges túl sok magyarázatot fűzni: a konyhában van a hűtő, abban rengeteg kaja és pia, és általában ebben a régióban bújik meg az éléskamra is, ha bármire szükség volna… A „bázishoz közel” elmélet a Quimby sztoridíleréhez, Varga Líviushoz fűződik, aki a Ponyvapottingban fogalmazza meg igazán frappáns módon a konyha központi szerepét:

Objektum doboz

Amikor bent tetőfokára hág a hangulat, itt lehet elbújni egy kicsit…

Míg a nappaliban ordítva táncolnak az emberek, óriási társasjátékparti zajlik, chippendale-fiúk táncolnak vagy filmvetítés megy a buli tetőfokán, a konyhába ki lehet húzódni egy kicsit diszkréten beszélgetni. Eleinte két-három ember jön ki csupán, később viszont többen is csatlakoznak, hiszen… ott a 2-es pont, az egyik legfontosabb vonzerő. Egy pont után már előfordulhat, hogy többen lesznek kint, mint bent, és a bázis alakítja az egész buli eseményeit.

Nem kell úgy vigyázni a berendezésre, mint a nappaliban…

A legtöbb buliban szesz is fogy, és a kaják némelyikét grófok se tudnák kulturáltan enni (csöpög, foltot hagy, fröccsen, satöbbi). A vendégek a hangulat fokozódásával érzik, hogy a hófehér kanapén vagy a drapp szőnyegen nem mutatna jól az avokádókrémben ázó vörösborfolt, a konyhában viszont ilyesmitől nem kell tartani: ott minden direkt úgy lett kialakítva, hogy pillanatok alatt könnyen tisztítható legyen. Az étel- és italfoltokra itt mindenki felkészült, és bármilyen zavaró nyom egyetlen szivaccsal másodpercek alatt eltüntethető.

Forrás:
iStock

A konyhában általában meleg van akkor is, ha máshol nem…

Különösen hideg időben fontos szempont, hogy a konyha általában a nappalinál apróbb, meghittebb helyiség, ahol a legtöbbször a tűzhely és/vagy a sütő, de legalábbis a mikró épp üzemben van. És hát ki ne szeretne melegedni egy kicsit…?

Érdekes kitétel, hogy a régi magyar parasztházakban a konyhában volt a kemence, ami biztosította a kellemes hőmérsékletet, így a konyhák mindig is fontos központoknak számítottak.

„Kiülni a konyhába”: a konyha az otthon középpontja…

…a nyugalom szimbóluma, ahová az ember azért húzódik be, hogy finomságot alkosson, vagy éppen asztalhoz üljön és egyen. A család a konyhában jön össze (most élből beugrott az Amerikai szépség releváns jelenete, ahol a szent család liftzene mellett veszik össze a konyhaasztalnál), ez amolyan meghitt középpont, ahol mindenki együtt lehet. Nem véletlen, hogy Hajdú Péter és Sarka Kata is azt a tanácsot kapták a Facebookon egy kommmentelőtől, hogy ne külföldre utazgassanak rendezni a problémáikat, hanem inkább „üljenek ki a konyhába” beszélgetni. A legtöbb ember számára a konyha ez a meghitt hely, ahová félre lehet vonulni, a zajtól távol… nem csoda, ha ez az ösztön idegen helyen, a bulikban is bekapcsol.

Objektum doboz

A populáris kultúra is azt visszhangozza: a konyha minden!

Barátok közt, Éjjel-Nappal Budapest, Jóbarátok, Bill Cosby Show, Simpsonék, Mr. Bean, Két pasi – meg egy kicsi… – mi a közös ezekben a sorozatokban? A népek állandóan a konyhában lógnak. Igaz, otthon is úgy vannak felöltözve, mintha épp fogadásra mennének – Berényi Miklós például állandóan öltönyben van, és Mr. Beannek sincs túl sok outfitje – de ez a konyhát csak még inkább izgalmas, vonzó, ugyanakkor meghitt hellyé teszi.

Forrás:
Warner Bros. Television, 20th Century Fox Television, Carsey-Werner Productions

És hát valószínűleg itt van a kutya elásva: a konyha egy izgalmas, vonzó, ugyanakkor meghitt hely, ahol mindig kellemes a hőmérséklet, nyugodtan elengedhetjük magunkat, és közben maga a bázis – tehát az összes kaja és pia a közvetlen közelben van. Kell ennél több?

Címkék: #buli #élet #konyha
Ajánlott cikkek