Egyéb kategória

Függők vagyunk mind, és még csak nem is tagadjuk – avagy a sorozatok addiktív hatásai

A sorozatok napjainkban aranykorukat élik. Gyakorlatilag nincs a környezetemben olyan ember, aki ne nézne legalább egyet a Netflixen, online, tévében, vagy ne torrentezne le egy-egy epizódot. De mi olyan vonzó a sorozatokban, hogy képtelenek vagyunk nekik ellenállni, és újabb és újabb dózisra vágyunk belőlük? Megpróbáltuk megtalálni rá a gyógymódot választ.

vous - 2016.10.12.
Függők vagyunk mind, és még csak nem is tagadjuk – avagy a sorozatok addiktív hatásai

Pár éve igazi „sorozatpusztító” lettem. Régen is hajlamos voltam rákattanni egy-egy szériára, hiszen az én generációm a Twin Peaksen és Dallason nevelkedett, így már gyerekkorunkban belénk ivódott az addikció. De akkor még közel sem volt ennyi sorozat, és nem voltak ilyen látványosak, nem játszottak bennük ekkora nevek, és nem kaptuk őket ekkora dózisban.

coming out vous lányok függőség

Coming outolnak a VOUS-lányok: ezektől függünk mi

Mindenki függ valamitől. A függőség része az életünknek: sokszor annyira alattomosan épül be a mindennapjainkba, hogy mire észbe kapunk, már rutinná is vált. A gyógyulás első lépése: felismerni a problémát. Mi, VOUS-lányok nemcsak felismertük, de meg is mutatjuk nektek, ki mivel „küzd” a szerkesztőségben.

Függőség

Függőség
Forrás:
Alexandra

Hogy miért lett ennyi sorozat, és miért nézzük őket ilyen intenzíven? Mert a sorozat az új film!

A filmek elkészítése költséges mulatság, és ha a film megbukik, a filmstúdiók léte is kockán foroghat, ezért a biztosra mennek. Vagyis olyan sztárrendszerrel, illetve nagy nevekkel dolgoznak, akik tuti sikert hoznak: színészek, producerek, írók és rendezők. Elképesztő pénzek mozognak ilyenkor, de így megvan az esély arra, hogy rengeteg pénzt be is hozzon az adott film.

Ezek mellett pedig olyan kasszasikerekhez nyúlnak vissza a filmstúdiók, amelyeket anno imádott a közönség. Ezekből készítenek aztán „kezdeteket/előzményeket” vagy folytatásokat, feldolgozásokat ld.: Star Wars, Mad Max, Szárnyas fejvadász, Die Hard és társaik. Mindezek miatt a film egy nagy „mamut” lett, ahol mindenki igyekszik biztosra menni, nem kockáztatni…

…így viszont a fiatal tehetségeknek és formabontó ötleteknek nem marad helye.

Ezzel szemben a sorozat: olcsóbb műfaj, ahova nincs feltétlenül szükség sztárokra sem, elég pilotot csinálni, ami még adásba sem feltétlenül kerül. Kisebb a kockázat, el is bukhatnak ötletek, ha van pár sikeres is, ami megél több évadot. Így viszont beférnek az újszerű ötletek, kísérleti formák, nem befutott tehetségek, és születnek tényleg forradalmi, korszerű, nekünk szóló dolgok.

Forrás:
iStock,Facebook

De egy-egy sorozattal sikerül megnyerniük olyan „letűnőben” lévő színészeket is, akik újra befutnak egy sorozat által, így már nagy nevek is szívesen játszanak egy epizódban vagy szériában, mint például az újra felkarolt Winona Ryder az egyik legújabb befutott sorozatban, a Stranger Thingsben.

Nekünk találták ki a sorozatokat!

  • A sorozat sokkal inkább megfelel a mai felhasználói szokásoknak: ledarálható egyben, de villamoson vagy épp a matekórán is nézhetők a részek – reméljük, azért ez persze nincs így. A sorozatok életében a technológia is nagy szerepet játszik, hiszen nézhetjük őket mobil eszközökön, online adókon stb. De az életmódunk is hatással van rájuk, mert sokszor bonyolult eljutni egy moziig, vagy épp nem állunk úgy anyagilag, hogy beüljünk egy-egy filmre.
     
  • A sorozat friss: egy film sok éven keresztül készül, egy sorozatban az író és a többi alkotó reflektálni tud az aktuális történésekre. Erre például remek példa a South Park, a Family Guy vagy egyes sitcomok.
     
  • A film még mindig mozi – ott kell behoznia a pénzt, a torrent sem bevételt, sem nézői élményt nem ad. A sorozat viszont rég nem tévé, hanem minden stabil és mobil eszközünk, mindig velünk van, ahogyan már az előbb említettük.

De hogy mi, VOUS-lányok miért is szeretjük őket annyira, arra a csajok megadják a választ!

Mcsi

„Mert rengeteg rész van, és meg tudok nézni belőle egyszerre nagyon sokat. A sorozat olyan, mint a film, csak kisebb dózisokban kapod, de többet. Mindig beinjekciózhatsz magadnak egy részt. Halmozódik az élvezet!”

Fanny

„Én szeretek hosszabb ideig egy történetben élni. Ráadásul a mostani sorozatok legalább olyan profi látvánnyal, jelmezekkel bírnak, mint a filmek. És a történetek mindig izgalmasak és fordulatosak, hogy hosszabb ideig fenntartsák az emberek érdeklődését.”

trónok harca divat illusztráció

Amikor a színek és a formák jelentéssel bírnak – avagy így öltözködnek a Trónok harca női karakterei

„Mióta az eszemet tudom, imádom a kosztümös filmeket és sorozatokat. Mindig is lenyűgözött azoknak a tervezőknek a munkája, akiknek a tehetsége túlmutat egy öltözék megtervezésén. Merthogy aki egy sorozat vagy film számára álmodik meg kosztümöket, annak nagyon sok szempontnak kell megfelelnie.”

Fanny cikkéért kattintsatok a linkre!

Andi

„Egyértelműen azért, mert rövidebb, és minden napra ad egy 20-40 perc kikapcsolódást. Nálunk munka után a vacsi és sori a nap levezető része. Ez pont eléggé feltölt ahhoz, hogy utána tovább csináld a dolgaidat.”

Nóri

„Mert nemcsak 1,5 órás izgalmat ad, hanem hétről hétre tovább lehet követni az eseményeket. Mert olyankor van napi 40 perc az életemben, amikor nem telefonozok, agyalok, stresszelek stb. Mert mindennap ad okot arra, hogy nassolhassak. Mert összehozza az embereket, és tök jó közös program lehet. Mert egyszerűen jóóóó!”

Anna

„Valóban azért, mert rövidebb, mint a film. Illetve én azért is szeretem jobban a sorozatokat, mert általában a filmek – főleg a folytatásos filmek – cliffhangerrel végződnek, és ki tudja, hány évet kell várom a következőre. Míg a sorozatoknál, ha kivársz pár részt, akkor egymás után meg tudod őket nézni. A falat tudom kaparni, ha valami izgalmas dologgal lett vége, és sokat kell várni a következő részig. Emiatt vagyok szerintem függő én is, nehezen várom ki az új izgalmakat, és muszáj megnézem 'moströgtönésazonnal'.

Ami még jobb a sorozatokban, hogy például a karakterekre több idő jut, mint a filmekben. Sokkal szebben be tudják mutatni a karakterfejlődéseket 10 x 40 percben, mint 2 órában.”

Ti miért imádjátok őket?

Ajánlott cikkek